Er zijn ontelbare boekinitiatieven, maar soms kom je langs een actie die er gewoon uitspringt. Geef mij maar een boek! (nou denk ik dat vrijwel altijd) is zo’n actie. En ik was niet de enige waarbij dit in het oog sprong. Social media was vrijwel meteen in de ban van het boek dat maar 1 euro kost. Als dat boek dan ook nog eens de klassieker Oorlogswinter van Jan Terlouw is staat de boekenwereld op zijn kop. Tijd voor Boekhopper om een interview te houden met één van oprichters van deze actie, Lisa Snijders van boekhandel Stevens (Hoofddorp).
Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?
Eigenlijk vanuit de idealistische inslag van Uitgeverij Lemniscaat, die heel graag wil dat alle kinderen een boek hebben en dat is natuurlijk ook een gedachten die wij zelf hebben als boekhandelaren. Lemniscaat wilde graag dat boekhandelaren dit gingen organiseren en daarom zijn ze naar mij, maar ook naar andere boekhandelaren, gekomen met dit idee. Met deze boekhandelaren hebben we een bestuur gevormd en zijn we het idee gaan uitwerken. Het is een jaarlijkse actie geworden die echt wordt georganiseerd door verschillende boekhandelaren, de uitgeverij heeft het bedacht maar uiteindelijk zullen het ook boeken worden van andere uitgeverijen.
Hoe kom je op een prijs van 1 euro uit?
Dat is meer een symbolisch bedrag. We financieren vanuit de boekhandelaren natuurlijk een gedeelte maar we kunnen niet alle kosten op ons nemen. We hebben voor een bedrag gekozen wat zo minimaal is.
Waarom hebben jullie gekozen voor Jan Terlouw?
Het is natuurlijk een hele mooie start omdat het een van de jeugdklassiekers is. Daarnaast kennen heel veel jongeren dit boek nog niet. De jongeren van nu, tussen de tien en de veertien, lezen toch hele andere boeken. Oorlogswinter is vanaf de eerste bladzijde heel spannend en ik denk dat de jongeren die dit boek nu gaan lezen er meteen verslaafd aan zullen zijn. Daar komt bij dat het boek ook heel actueel is voor deze tijd. Niet iedereen is goed of slecht, maar het ligt een beetje in het midden. Maar het gaat ook over elkaar helpen en de vraag of je zelf iemand zou helpen in zo’n moeilijke tijd.
De reacties zijn zeer positief, social media bijvoorbeeld wordt overspoelt met foto’s van de actie, hadden jullie dit verwacht?
We hadden het gehoopt, we hadden er heel veel aan gedaan, maar het blijft toch spannend. Als voorzitter van de stichting voel je je toch verantwoordelijk voor 260.000 exemplaren. We wisten dat we er alles aan hadden gedaan, maar dit ging wel echt de verwachtingen te boven. De hele dag stond de winkel vol met kinderen. Daar waren ook kinderen bij die zelf nog geen één boek hadden, dus dan is het helemaal mooi als ze via deze actie nu wel een boek krijgen.
Oorlogswinter is vanaf de eerste bladzijde heel spannend
Jullie melden dat ‘Geef mij maar een boek’ ieder jaar gaat plaatsvinden, hebben jullie al plannen voor volgend jaar?
We willen graag aan alle boekhandelaren vragen wat het volgende boek moet worden. Misschien vragen we dat niet alleen aan de boekhandelaren maar ook aan de mensen die het boek hebben gelezen bijvoorbeeld. Wat mij betreft heb ik wel het liefst een Nederlandstalige jeugdklassieker, maar ik sluit niet uit dat het misschien ook een Engelstalige klassieker kan worden.
Boekhandel Stevens heeft daarnaast ook nog een hartverwarmende actie lopen in samenwerking met Stichting Leergeld. Je kunt zelf kiezen of je het boek koopt voor één of twee euro. Als je het boek koopt voor twee euro dan gaat er één boek naar kinderen die het boek zelf niet kunnen kopen.
Wat vinden jij van deze actie? Heb jij het boek ook al gekocht? Laat het weten in de reacties.