Jesse Browner: “Eigenlijk zou dit boek één hoofdstuk worden in een ander boek”

“Schrijf iets waarvan je niet zou verwachten dat je het zou schrijven” dat is het advies van Jesse Browner aan beginnende schrijvers. Boekhopper sprak hem over het schrijverschap en zijn nieuwe boek: ‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was‘.

jesse-browner-photo-smHoe kwam je op het idee voor ‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was?
Eigenlijk zou dit boek één hoofdstuk worden van een ander boek. Maar eenmaal aan het schrijven realiseerde ik mij dat het niet het verhaal was dat ik wilde schrijven. Het ging over een jongen die verliefd werd op een meisje dat hij niet kon krijgen. Maar dat ene hoofdstuk was veel interessanter. Het is ook deels autobiografisch. Ik had nog nooit iets autobiografisch geschreven, maar ik was op een punt gekomen waar ik meer van mijn eigen leven wilde meenemen in mijn verhalen. Het deel tussen Wes en zijn moeder is autobiografisch.

Van alle karakters in het boek, wie was het interessants om over te schrijven? En voor de lezers om over te lezen?
Voor mijzelf is dat Wes (hoofdpersoon). Wes is een combinatie van mijzelf en mijn oudste dochter. In het boek krijg je het meeste van Wes mee. Voor de lezer vind ik het moeilijk te bepalen wie een favoriet zou kunnen zijn. Het is moeilijk om in te schatten wat het bij lezers goed gaat doen. Ik heb twaalf jaar geleden een boek geschreven waarvan één zin het nog steeds heel goed doet. Mensen nemen het over op hun website. Ik vond het niet eens zo’n goede zin, maar toch ging hij viral. Dit laat zien dat je niet altijd kunt weten wat een lezer denkt en alleen maar kunt hopen dat wat jij interessant vindt, voor hun ook interessant is.

Als het verhaal klopt dan is het niet moeilijk om het in twaalf uur plaats te laten vinden.

Welke boodschap wil je de lezer meegeven met dit boek?
Er zit geen boodschap in, het boek zelf is de boodschap. Ik wil mensen geen les leren als ze mijn boeken lezen. Wanneer een schrijver zijn lezers lessen gaat leren wordt een boek minder interessant.

37b350aa509690aa103e076199ad8424_cache_De tijdsspanne van dit verhaal is één dag, was het daardoor moeilijk om te schrijven?
Als het verhaal klopt dan is het niet moeilijk om het in twaalf uur plaats te laten vinden. Het boek dat ik voor dit boek schreef was ook een verhaal dat in een tijdspanne van twaalf uur liep. Ik wist dat ik nooit meer anders wilde.

‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was’ wordt vergeleken met Catcher in the Rye, wat vind je daarvan?
Het is een groot compliment. Toen ik het verhaal had geschreven  realiseerde ik mij ook dat er een paar overeenkomsten zijn. Holden (hoofdpersoon uit Catcher in the Rye) en Wes zijn bijna dezelfde leeftijd en ze hebben allebei een klein zusje waar ze erg op gesteld zijn. Maar er zijn ook veel verschillen. Ik weet niet of ‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was’ ook zo lang meegaat als dat boek, maar het is wel een groot compliment.

Wes is een combinatie van mijzelf en mijn oudste dochter

Als er een boek over jouw leven zou worden geschreven, wat zou dan de verhaallijn en de titel zijn?
Ik heb daar eigenlijk nooit over nagedacht. Mijn vrouw is redacteur bij een uitgeverij en zij zegt altijd dat je nooit een boek over een schrijver moet schrijven. Niemand wil dat lezen. Ik zou geen boek kunnen schrijven over mijn eigen leven, een schrijvers leven is eigenlijk best saai. Als je niet aan het schrijven bent dan denk je na over schrijven, en als je aan het schrijven bent dan zit je alleen in een kamertje. Maar als je echt een verhaal over mij wilt dan moet je mijn boeken samenpakken en heb je het verhaal over mijn leven. ‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was’ is wel het meest autobiografisch.

Ben je alweer bezig met een nieuw boek?
Ik ben bezig met een nieuw verhaal dat is geschreven vanuit drie perspectieven en waar Wes zus Nora één van de drie hoofdpersonen is. Het is geen vervolg van ‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was’, maar ze is wel een belangrijk karakter in het verhaal. Hopelijk komt het over twee jaar uit.

‘De dag nadat ik met het verkeerde meisje was’ is zowel online als in de boekwinkels te koop. Benieuwd wat ik van het boek vind? Lees hier de recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.