Joany Buenen: ‘Je kan je hoofdpersoon dingen laten zeggen of doen die je zelf nooit zou durven of kunnen’

Een boek schrijven is één ding. Een boek schrijven met een pakkend verhaal, een sterk hoofdpersoon en een mooie boodschap is van een ander niveau! ‘Kijk naar mij’ van Joany Buenen verscheen deze maand, tijd voor Boekhopper om haar een paar vragen over het boek te stellen!

Hoe is ‘Kijk naar mij’ tot stand gekomen?
Een berichtje op Facebook inspireerde me. Het ging om een complottheorie dat zangeres Avril Lavigne eigenlijk is overleden en is vervangen door een dubbelganger. Bij deze Facebookpost zaten foto´s van Avril en haar vermeende look-a-like, waarbij kleine verschillen met rode cirkels werden aangegeven. Op de ene foto leek haar neus iets breder, op de andere was een moedervlekje opeens verdwenen. Naar aanleiding van dat bericht ben ik op YouTube naar video’s over dit onderwerp gaan kijken. Er zijn veel filmpjes waarin fragmenten van Avril door de jaren heen worden vergeleken, om aan te tonen dat het om twee verschillende personen gaat. Nu geloof ik zelf helemaal niet dat de echte Avril is verdwenen en is vervangen, maar ik ben er wel degelijk van overtuigd dat sommige beroemdheden zelf een dubbelganger inhuren om hen af en toe te ondersteunen. Zo ben ik op het idee gekomen.

Hoe heb je hoofdpersoon Floor vormgegeven?
Floor is eigenlijk een heel gewoon tienermeisje. Ze houdt van zingen en kijkt elke zaterdagavond met haar vriendinnen of familie naar tv-programma’s zoals The Voice. Ze heeft een droom, loopt niet over van het zelfvertrouwen en probeert een goede vriendin en zus te zijn. Ik wilde vooral dat meisjes zich in Floor kunnen herkennen, maar ook dat haar beweegredenen om Yasmines look-a-like te willen worden duidelijk zijn.

‘Een goed idee kiest jou uit, om door jou te worden uitgewerkt’

Aan het schrijven van welk hoofdstuk heb je het meeste plezier beleefd?
Het hoofdstuk waarin Floor en Yasmine elkaar voor het eerst ontmoeten en ze keurend wordt bekeken. Voor Floor is het overweldigend om haar idool in het echt te zien, maar het is tegelijk ook superspannend omdat ze niet weet hoe Yasmine zal reageren. Het valt of staat allemaal bij Yasmines reactie op de make-over.

Waren er scènes die de boeken uiteindelijk niet hebben gehaald?
Het hoofdstuk over de première, waar Floor samen met Dave naartoe gaat, was eigenlijk een stuk langer. Ook heb ik het hoofdstuk over de auditie wat ingekort om het verhaal meer vaart te geven. Soms is het jammer om iets weg te halen, maar het hoort bij het schrijfproces. Sommige stukken schrijf je eigenlijk om tot betere fragmenten te komen.

Welke boodschap hoop je dat lezers halen uit dit boek?
Dat het belangrijk is om jezelf te zijn en te geloven in jezelf. Het zelfvertrouwen van Floor is behoorlijk gekelderd sinds ze auditie heeft gedaan. Door in Yasmines huid te kruipen, durft ze steeds meer op de voorgrond te treden, maar daarbij kan ze niet zichzelf zijn. Ook wordt ze geconfronteerd met de minder leuke kanten van bekend zijn. Ze heeft geen tijd meer voor haar vriendinnen, moet veel dingen geheim houden en ook belangrijke momenten met haar familie komen opeens op de tweede plaats. In deze tijd met beroemde YouTubers, Insta-girls en Musers, lijkt het alsof iedereen droomt van een leven in de spotlights. Maar er kleven ook enorme nadelen aan die roem. Misschien word je van een ‘normaal’ leven wel veel gelukkiger!

‘Een berichtje op Facebook inspireerde me’

Hoe ziet het schrijfproces er voor jou uit? Hoelang was je bijvoorbeeld bezig met het schrijven van ‘Kijk naar mij’?
Ik combineer het schrijven van boeken met mijn werk bij MEIDEN magazine. Elke dag zit ik lang in de auto en kon ik alvast dagdromen over Floor en alles wat ze meemaakt. Het schrijven deed ik vooral in het weekend. Het heeft ongeveer driekwart jaar geduurd van het eerste idee tot het moment dat het boek gedrukt werd. Ik haal veel inspiratie uit muziek. In dit geval heb ik veel liedjes van Avril Lavigne geluisterd. Maar ook verhalen over sterren die ik op mijn werk hoor, gaven me inspiratie. YouTube-sterren die tijdens interviews vertelden over de keerzijde van beroemdheid, bijvoorbeeld.

Wat betekent schrijven voor jou?
Voor mij is schrijven ontspannend, iets waar ik blij van word. Ik las ooit een quote, dat een goed idee jou uitkiest, om door jou te worden uitgewerkt. Vanaf het moment dat ik over deze complottheorie hoorde, was ik erdoor gefascineerd en wist ik: hier wil ik iets mee. Ik denk altijd lang na voor ik begin met schrijven en hoe ik het eerste hoofdstuk begin. Ik wil dat je meteen een goed beeld krijgt van de hoofdpersoon en de omstandigheden, maar er tegelijk voor zorgen dat lezeressen verder willen lezen, dat het je meteen pakt. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, voel ik me heel blij.

Wat maakt schrijven zo leuk?
Je kan je hoofdpersoon dingen laten zeggen of doen die je zelf nooit zou durven of kunnen. Ik houd net als Floor van zingen, maar ik zou never ever auditie doen voor The Voice. In het echt kan je bepaalde momenten niet voor- of achteruit spoelen. Als je een verhaal schrijft, kan dat wel. Dan kan je een andere afloop bedenken of er een heel andere draai aan geven.

‘Elke dag zit ik lang in de auto en kon ik alvast dagdromen over Floor en alles wat ze meemaakt’

Ben je alweer bezig met een nieuw verhaal? Het einde van ‘Kijk naar mij’ is redelijk open, komt er een vervolg?
Ik denk niet dat er een vervolg komt, ik hoop op een nieuw verhaal, met een nieuwe hoofdpersoon. Eigenlijk staan al mijn boeken op zichzelf. Ik ben nog niet met mijn volgende boek begonnen, maar ik wacht tot er een nieuw idee op mijn pad komt. Eentje die me meteen net zoveel inspiratie geeft! Dat kan elke dag, elk moment gebeuren. Dat vind ik een fijne gedachte.

Als er een boek over jouw leven geschreven zou worden, wat zouden de titel en de verhaallijn dan zijn?
Never Give Up. Niet elke dag van je leven is super. Je kunt niet overal goed in zijn. Hoe je ook je best doet, er zal altijd wel iemand zijn die kritiek heeft of je niet aardig vindt. Een boek over mijn leven zou een verhaal zijn met een soort zoektocht naar mezelf, waarin ik langzaam ontdek dat het oké is om gewoon te zijn wie ik ben. Dat hopelijk anderen ook weer inspireert!

‘Poseren op de rode loper in een prachtige jurk, al die fotografen, fans die mijn handtekening willen… Het is een droom die uitkomt. Alleen komen ze niet voor mij, maar voor Yasmine.

Floor krijgt een bijzonder voorstel van de manager van superster Yasmine. Wil ze één zomer aan de slag als Yasmines dubbelganger? Als look-a-like die de aandacht van paparazzi en fans kan afleiden, stapt Floor in een wereld vol glitter en glamour. Maar trouwe fans krijgen argwaan…’

‘Kijk naar mij’ is te koop in de reguliere boekhandels en online. Benieuwd wat ik van het boek vond? Lees mijn recensie hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.