Kristan Higgins: ‘Ik heb altijd willen schrijven over normale mensen’

Voor het altaar erachter komen dat je toekomstige man toch meer van mannen houdt dan van jou. Dat is het begin van het nieuwe boek van Kristan Higgins, genaamd ‘Hij, hij en ik‘. Boekhopper sprak de romanschrijfster over haar nieuwe boek!

Kristan Higgins

Hoe is het idee voor ‘Hij, hij en ik’ tot stand gekomen?
Zoals bij vele van mijn boeken kwam dit idee tot stand door een gesprek. Een goede vriend vertelde mij dat hij tot zijn 27ste niet wist dat hij homoseksueel was omdat hij verliefd was op een meisje die hij op de universiteit had ontmoet. Hij hield van haar, maar wist dat er iets niet klopte. Hij vertelde dat hij er nooit bij stil had gestaan dat hij misschien homoseksueel zou kunnen zijn, hij was ervan overtuigd dat hij met een vrouw zou trouwen. Maar dat deed hij niet.

Ik vond dit meteen een goed idee voor een boek, twee mensen die van elkaar houden maar tegelijkertijd weten dat er iets ontbreekt. En wie zou in dit verhaal de echte held zijn? Voor mijn gevoel moest dat de getuige zijn.

Ik probeer een personages altijd zo compleet mogelijk te maken

Op de eerste bladzijde, voordat het verhaal echt begint, schrijf je dat je het Finger Lakes-gebied graag wilde verwerken in dit boek. Waarom is dit gebied zo speciaal voor je?
Het verhaal moest zich voor mij centreren rond een familiebedrijf en iets dat zo mooi was om over te schrijven zoals een wijngaard. Ik hou van nagerechten, popcorn en wijn en omdat ik altijd over familiebedrijven schrijf, wilde ik dat in dit boek ook toepassen. Het werd een familiebedrijf dat zich specialiseert in wijn. Maar tegelijkertijd wilde ik er ook voor zorgen dat het niet zo’n wijngaard uit Californië zou worden, maar een kleine en knusse wijngaard. Het Finger Lakes-gebied in New York heeft een klimaat en bodem die toegankelijk is voor Rieslings (red. een witte druivensoort). Bij aankomst in dit gebied voelde ik mijzelf meteen thuis! De dorpen zijn klein, de wijngaarden zijn meestal door een familie beheerd en er heerst een echt gevoel van nederigheid. Daarnaast is West-New York ook zo mooi, diepe meren, golvende heuvels en glorierijk gebladerte in de herfst. Het was echt een feestje om vijf boeken te schrijven die zich daar afspelen.

De personages in ‘Hij, hij en ik’ krijgen te maken met alledaagse problemen, waardoor je je als lezer met ze kunt vereenzelvigen. Hoe verwerk je dit in een boek?
Ik heb altijd willen schrijven over normale mensen. De romans die ik in mijn jeugd las centreerde zich altijd rond rijke, mooie mensen en hun glamoureuze levens. Iets waar ik mij totaal niet in kon herkennen. Toen ik begon met schrijven wilde ik dit anders doen, liefdesverhalen schrijven waar iedereen blij van wordt. Het is fijn om te horen dat mensen  zich kunnen vereenzelvigen met de personages. Dat is precies waar ik voor ging. Dat mijn lezers het gevoel hebben dat ze met een goede vriend of vriendin zitten te praten.

Hoe breng je diepgang in een personages?
Ik probeer een personages altijd zo compleet mogelijk te maken. Ik denk aan alle aspecten van hun leven, zoals hun kindertijd, opleiding, familie, grote gebeurtenissen, carrière, vrienden en persoonlijke eigenschappen. Het neemt tijd in beslag om een personage zo neer te zetten dat het bijna een echt mens wordt.

Toen ik begon met schrijven wilde ik dit anders doen, liefdesverhalen schrijven waar iedereen blij van wordt

Wie was het interessantste personages voor jou om over te schrijven in ‘Hij, hij en ik’ en voor de lezer om over te lezen?
Voor mij is dat zeker Levi, een held die een beetje terughoudend is. Hij is de jongen die aan de verkeerde kant van de stad is opgegroeid, bij ouders die niet veel geld hadden. Ik hou van hem door zijn manier van doen, zijn vriendschap met Jeremy, hoe zorgzaam hij is voor zijn jongere zusje en natuurlijk zijn chemie met Faith. Hij wil niet verliefd op haar worden. Maar zoals we bespraken bij de vorige vraag heeft hij ook diepgang. Hij mist zijn vader, draagt de littekens mee uit de tijd dat mensen hem zagen als asociaal en toch is hij een veteraan en hoofd van de politie. Het zijn die dingen bij elkaar die hem een interessant personage maken.

Van het schrijven van welk gedeelte heb je het meest genoten?
Dat is een makkelijke, de scène waarin Faith probeert te ontsnappen uit een restaurant zonder dat Jeremy haar ziet. Ik hou van die scène!

Je boeken hebben je al menig prijs opgeleverd. Heb je nog boekendromen?
Uhm.. niet echt! Misschien een verfilming van een van mijn boeken, maar dat moet dan wel een hele goede film zijn!

Ben je alweer bezig met een nieuw boek?
Op dit moment schrijf ik een boek over een alleenstaande moeder die terug moet naar haar geboorteplaats om de zorg voor haar oma op zich te nemen, maar daardoor komt ze ook weer in contact met de vader van haar tiener dochter. Ik ben net pas begonnen met schrijven!

Deze vraag stel ik aan alle schrijvers die ik interview: Als er een boek over jouw leven zou worden geschreven wat zouden de titel en de verhaallijn zijn?
Hmm, wat vind je van ‘De vrouw die van haar kinderen en dieren houdt’? Het zou gaan over een vrouw die heel gelukkig is dat ze de familie en baan heeft die ze altijd wilde hebben. Iets wat ze zeker niet zal vergeten.

Kristan Higgins boek ‘Hij, hij en ik’ is zowel online als in reguliere boekhandels te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.