Laura de Koning: ‘Als klein meisje schreef ik al verhalen’

Na haar succesvolle debuutroman ‘De flirtcursus‘ bracht schrijfster Laura de Koning (die onder een pseudoniem schrijft) haar tweede roman ‘De Leesclub‘ uit. Een fijne feelgood roman met een lach en een traan. Aan Boekhopper vertelt de schrijfster over haar nieuwe boek en het schrijversvak.

pxhere

Hoe ben je op het idee voor dit boek gekomen?

“Het is altijd al een droom van me geweest zelf een bed&breakfast op te zetten. De leesclub doet dat in het boek ook, ze komen allerlei hindernissen tegen en dat leidt tot grappige maar ook spannende situaties.”

Dit is je tweede roman, hoe was het om na je succesvolle debuut je tweede boek te schrijven?

“Een uitdaging, omdat je natuurlijk de lezer blij wilt maken met het boek dat je aflevert. Ik wilde een grappig en luchtig verhaal neerzetten, maar vind het ook belangrijk dat de lezer de personages leert kennen en met hen mee kan leven en dat er een vleugje spanning in zit.”

Je beschrijft het boek vanuit de vriendinnen van de leesclub, was het moeilijk om te schakelen in perspectieven om zo iedereen een eigen stem te geven?

“Nee, dat vond ik vooral erg leuk, omdat de vier dames heel verschillend zijn. Ze hebben allemaal een geheel eigen persoonlijkheid en dat botst natuurlijk ook wel eens! Gedurende het schrijven van het verhaal kwamen ze steeds meer tot leven, het was alsof ik schreef over vriendinnen van mezelf.”

Hoe heb je alle personages vormgegeven, doe je daarvoor bijvoorbeeld inspiratie op in je omgeving?

“De personages lijken niet op mensen die ik ken. Ik heb goed nagedacht over het verhaal en daar ontstonden gaandeweg de personages bij. Het leuke van de leesclub is, dat er een groepje wildvreemden bij elkaar wordt gezet die worden samengesmeed door hun gezamenlijke hobby. Gaandeweg worden ze vriendinnen die samen kibbelen, lachen en huilen, en voor elkaar door het vuur gaan.” 

‘Iedereen heeft op zijn eigen manier uniek talent’

Aan het schrijven van welke scène heb je het meeste plezier beleefd?

“Alle scènes met Anna N. Vervoort, de sterauteur die een schrijfworkshop komt geven en het de dames lekker moeilijk maakt met haar dwarse gedrag!”

Hoop je dat lezers een boodschap uit dit boek meenemen? En zo ja, welke?

“‘De leesclub’ is een lekker zomerboek, maar ik denk dat het wel duidelijk wordt dat iedereen op zijn of haar eigen manier uniek talenten heeft en zichzelf kan overtreffen met een gezonde dosis wilskracht.”

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

“Ik schrijf vooral ’s avonds, als het rustig is in huis en ik geen tijdsdruk voel. Aan ‘De leesclub’ heb ik ongeveer een half jaar geschreven. Daar komt de tijd voor redactierondes dan nog bij.”

Wat betekent schrijven voor jou?

“Schrijven is wat ik altijd al heb willen doen. Als klein meisje schreef ik al verhalen en dat mijn boeken nu echt in de boekhandel liggen, dat is een droom die uitkomt!” 

Ben je alweer bezig met een nieuw verhaal?

“Jazeker! Mijn hoofd loopt over van ideeën.”

Als er een boek over jouw leven zou worden geschreven, wat zouden de titel en de verhaallijn dan zijn?

“Ojee, dat is een moeilijke… Het zou gaan over het buitenleven, over ’s avonds aan het kampvuur marshmallows grillen, over campingtripjes en paarden en honden. Ja, er zouden vooral veel dieren in voorkomen. Een verhaal over hoe het geluk in de kleine dingen zit en hoe je dat zelf in de hand hebt. Ik betwijfel overigens wel of mijn leven spannend genoeg zou zijn voor een boek, haha.”

Over de leesclub

Eline en Renske zijn al sinds de basisschool bevriend. Ze delen een onstilbare leeshonger en op initiatief van Renske hebben ze een leesclub opgericht. Renske heeft net te horen gekregen dat ze het vervallen landhuis van een tante heeft geërfd, maar ze twijfelt of ze de erfenis wel kan en wil aannemen. De leesclubleden reageren enthousiast en bedenken zelfs een nieuwe bestemming: een landhuis voor lezers én schrijvers. Een plek waar lezers elkaar kunnen ontmoeten en schrijvers zich kunnen terugtrekken om aan een nieuw boek te werken. Renske en haar vriendinnen gaan aan de slag, en krijgen het tijdens de grote verbouwing te stellen met allerlei bouwperikelen, norse buurmannen en onbetrouwbare types. Zal het ze lukken hun droomplek te verwezenlijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.