Mirjam Mous: “Ik ben uitgegaan van een situatie die ik zelf heel spannend en eng zou vinden”

©Renate Reitler
©Renate Reitler

Ze is schrijfster in hart en nieren. Afgelopen jaar werd haar succesvolle boek Boy 7 verfilmt (nu in de bioscopen) en op het toneel gebracht. Boekhopper spreekt met schrijfster Mirjam Mous over haar boek Boy 7.

Hoe bent u op het idee gekomen voor uw boek Boy 7?

Tijdens een schoolbezoek vroegen leerlingen me of ik een thriller wilde schrijven met een jongen als hoofdpersonage. Dat is Boy 7 geworden. Mijn lezers zijn wel vaker een inspiratiebron. Ik ben uitgegaan van een situatie die ik zelf heel spannend en eng zou vinden. Het lijkt me verschrikkelijk als je de controle verliest en niemand kunt vertrouwen. Dat is precies wat Boy 7 overkomt als hij zich niets meer kan herinneren.

Verder kwam ik net terug van mijn vakantie in Namibië (Afrika) en daar zijn heel veel kale, gele grasvlaktes. Dat beeld zat nog in mijn hoofd. (Sterker nog: de foto van de grasvlakte op het omslag is een vakantiefoto die ik zelf heb gemaakt.) Dus begon ik het boek met Boy 7 op zo’n grasvlakte – verlaten, alleen en totaal in de war. De rest van het verhaal ontstond pas tijdens het schrijven.

Hoe ik op de chip kwam? Misschien heeft Pinokkio me geïnspireerd. Hij is een houten pop, maar wil een echt mens worden. Ik heb het juist omgedraaid. Stel je voor dat je denkt dat je een echt mens bent, maar je blijkt een soort marionet.

 “De wetenschap was al veel verder en Boy 7 zou zomaar kunnen gebeuren”

Op uw site staat dat Boy 7 niet geheel verzonnen is maar dat de krantenartikelen echt bestaan, hoe kwam u hierop?

Tijdens het schrijven, maak ik gebruik van internet als ik niet weet hoe iets precies zit of werkt. Ik zocht naar informatie over chippen en iets (of iemand) op afstand besturen. Prompt kwam ik allerlei artikelen en filmpjes tegen. Ik dacht dat ik een sciencefictionboek had geschreven, maar dat bleek niet zo te zijn. De wetenschap was al veel verder en Boy 7 zou zomaar kunnen gebeuren. Dat vond ik behoorlijk eng!

Boy 7 is verfilmd en er is een toneelstuk van gemaakt, had u dit succes verwacht?

Nee, helemaal niet. Ik begrijp nog steeds niet waarom nou net dit boek zo’n succes heeft. Het is me inmiddels wel duidelijk geworden dat thrillers in trek zijn, want ook Vals Spel, Password en Test worden veel gelezen.

De film gaat in een rap tempo de wereld over, hoe zit dat met het boek?

Het is vertaald in het Duits, Pools en Koreaans. (In Duitsland is het trouwens ook verfilmd. David Kross speelt Boy 7. De release is 8 augustus.)

“Ik dacht dat ik een sciencefictionboek had geschreven, maar dat bleek niet zo te zijn”

Boy 7 wordt vergeleken met internationale bestseller zoals The Hunger Games en Divergent, hoe is dat voor u?

Als de vergelijking in mijn voordeel uitvalt, ben ik daar natuurlijk blij mee. Maar het kan ook tegen je werken. De lezer die een fantasy-verhaal verwacht en aan mijn boek begint, kan ook teleurgesteld worden. Boy 7 speelt niet in een toekomstige fantasiewereld, maar in het Amerika van hier en nu.

Had u enig zeggenschap in de cast die is gekozen voor zowel de film als het toneelstuk?

Geen enkele, maar ik had geen betere acteurs kunnen kiezen. Ik ben dolgelukkig met zowel de cast van de film als van Boy 7 – live on stage. Het zijn professionals en dat zie je.

U schrijft van kinderboeken tot young adult boeken, waar ligt uw voorkeur?

Ik heb geen voorkeur. Ik houd van afwisseling. Ik zou het saai vinden om altijd voor dezelfde doelgroep of in hetzelfde genre te schrijven.

“Hoe ik op de chip kwam? Misschien heeft Pinokkio me geïnspireerd”

Wie zijn uw voorbeelden?

De kinderen/jongeren die denken dat ze niet van lezen houden. Daarom probeer ik ze vanaf de eerste bladzijde het boek in te sleuren zodat ze het niet meer kunnen wegleggen. En dat lukt regelmatig. Ik krijg soms mailtjes van moeders die me bedanken omdat ik hun zoon aan het lezen heb gekregen.

Als uw levensverhaal centraal zou staan voor een boek, hoe zou dit boek heten en wat zou de verhaallijn zijn?

Het zou gaan over een meisje dat zichzelf leerde lezen, alleen boeken voor haar verjaardag vroeg en stiekem las als ze eigenlijk huiswerk moest maken. Over een puber die zich het leed in de wereld verschrikkelijk aantrok en daarom gedichten schreef en naar verzonnen boekenwerelden vluchtte. Over een vrouw die haar droom zag uitkomen, schrijfster werd en sindsdien misschien wel de gelukkigste mens op aarde is.

Om een goede titel te bedenken, moet het boek eerst af zijn. Vooruit, een werktitel: “De geur van inkt.” Omdat ik nieuwe boeken zo heerlijk vind ruiken. Ik kan die geur dan bijna proeven.

“Ik ben dolgelukkig met zowel de cast van de film als van Boy 7 – live on stage”

virusWat kunnen we dit jaar nog van u verwachten?

Op 16 april verschijnt mijn 12+ thriller VIRUS.

Kris Geerts, een jongen die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is op vakantie met zijn neef Hopper. Ze rijden door de bergen als er een hevig noodweer losbarst. Kris schrikt zich rot. Er loopt een man op de weg! Hopper kan hem niet meer ontwijken.

De jongens raken in paniek en slaan op de vlucht. Ze komen terecht in Odrín, een Spaans bergdorp, dat altijd in de schaduw ligt. Er hangt een unheimische sfeer en de meeste bewoners zijn nors en soms ronduit bedreigend. Kris en Hopper willen zo snel mogelijk verder reizen, maar het lijkt wel alsof alles en iedereen dat tegenwerkt. Ze besluiten er stiekem vandoor te gaan. De enige toegangsweg blijkt met hekken afgesloten en wordt door gewapende mannen bewaakt. Omdat er een besmettelijk virus rondwaart, mag niemand het dorp nog in of uit…

Heb jij boeken gelezen van Mirjam Mous, laat weten bij het commentaar welke je favoriet is en waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.