Pepijn Lanen: ‘De eerste graphic novel in 3PAK, dat is echt een eer’

Zeg je Boekenweek voor Jongeren dan zeg je uiteraard 3PAK*. Het catchy schriftachtige boekje wordt ieder jaar uitgereikt aan scholieren in de bovenbouw van de middelbare school. Dit jaar laten drie auteurs en een illustrator zien hoe rijk de Nederlandse letteren zijn. Waaronder schrijver Pepijn Lanen. Lanen, ook wel bekend als rapper Faberyayo van onder andere de rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig, schrijft dit jaar geschiedenis met 3PAK. Hij maakte samen met illustrator Floor van het Nederend de eerste graphic novel ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’ voor het geschenk voor de Boekenweek voor Jongeren. “Ik vind het fantastisch, echt een eer’, aldus Lanen.  

Pepijn Lanen
Foto gemaakt door: Klaas Hendrik Slump

Lanen, die debuteerde met zijn boek ‘Sjeumig ‘en daarna meerdere prachtige werken afleverde, bracht in 2018 de graphic novel ‘Hotel Dorado’ uit. Helemaal nieuw was het voor de schrijver dan ook niet om in dit genre te werken. “Het verhaal is in mijn hoofd ontstaan en via de pen van de onnavolgbare Floor van het Nederend omgezet tot een graphic novel.” De samenwerking tussen de twee verliep organisch. “Floor koos dit verhaal van mij en maakte er illustraties bij. Daarna hebben we gekeken waar er nog geschaafd moest worden en hebben we wat dingen aangepast.” 

Het werk van Lanen staat bekend om de surrealistische inslag, vaak met een hang naar het filosofische. Zo gingen we in een van zijn laatst verschenen boeken ‘Het wapen van Sjeng’ mee op reis op zeepaardjes. “De realiteit benauwt mij, daarom ga ik altijd op zoek naar een surrealistisch element in mijn verhalen.” Iets dat als een rode draad door ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’  in 3PAK loopt. Een verhaal over een ridder met een fikse kater die de taak krijgt om uit te zoeken wie de muzikant boven op de berg is. Met zijn beeldende doch vlotte schrijfstijl weet Lanen vanaf het begin meteen een pakkend verhaal neer te zetten. “Of onderliggende boodschappen in het verhaal zitten? Ik denk vooral dat mensen niet te snel moeten oordelen, en don’t do drugs”, vertelt de schrijver.

‘De realiteit benauwt mij’

Nu ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’ in menig boekentas meegenomen wordt, kijkt Lanen alweer vooruit naar zijn volgende projecten. “Ik ben altijd bezig met nieuwe verhalen, maar helaas kan ik daar nog niets over vertellen.” De creatieve duizendpoot is altijd bezig, maar op de bekende Boekhopper vraag ‘Als er een verhaal over jouw leven zou worden geschreven, wat zouden dan de titel en de verhaallijn zijn’, komt hij met een verrassend antwoord: “Een historie van geneuzel in de marge”. Een historie schrijft hij zeker. De eerste graphic novel in 3PAK is een feit!

*3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van vier topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands aan jongeren in de bovenbouw. Dit jaar schreven Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen & Floor van het Nederend en Johan Fretz de verhalen voor 3PAK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.