Pieter Koolwijk:”Kinderen hebben de magie nog in hun hoofd”

Een pakkend verhaal van iets meer dan negentig pagina’s, dat je helemaal meeneemt in de wereld van kleine blauwe wezentjes die ook wel bekend staan als schatpakkers. Schrijver Pieter Koolwijk neemt ons deze Kinderboekenweek in het bijbehorende geschenk mee in een fantasiewereld waar je pagina naar pagina over wilt lezen. Boekhopper gaat in gesprek met de veelzijdige auteur, die bij menig jonge lezer hoog op het lijstje staat van favoriete schrijvers door zijn eindeloze fantasie, vlot schrijfwerk en spannende verhalen!

Pieter Koolwijk. Foto gemaakt door: Els Zweerink

Hoe is het verhaal ‘Schatpakkers’ tot stand gekomen?
“Lastige vraag. Het is uit verschillende elementen tot stand gekomen. Het feit dat ik een discussie met mijn dochter van 19 had over het gebruik van schermen. Maar ook het pestgedrag onder kinderen. Tegenwoordig kan blijkbaar alles, als het maar gefilmd wordt en erbij wordt gezegd dat het een ‘prank’ is. Dat zijn de onderliggende thema’s die er in zitten. Alleen wil ik wel uiteindelijk wel dat het gewoon een leuk verhaal is om te lezen. Aangezien ik vroeger als amateur graag over kleine ondeugende (en eigenwijze) personages schreef, leek het me leuk omdat in het geschenk te verwerken.”

Hoe was het om het geschenk voor de Kinderboekenweek te schrijven?
“Een uitdaging, haha. Je hebt een woordenlimiet (die heb ik anders nooit), een harde deadline (normaal gesproken kan die altijd opgeschoven worden) en bij mijn andere verhalen ga ik pas schrijven als er een idee in mijn hoofd blijft plakken. Die luxe had ik nu niet. Ik moest echt iets gaan verzinnen. Dus het was heel anders dan hoe ik het normaal aanpak. Tel daarbij dat het geschenk een enorme oplage heeft en iedereen er wat van gaan vinden, dan heb je toch wel even een spannende situatie.”

‘Schatpakkers’ is een spannend fantasieverhaal, waarom is fantasie belangrijk in een kinderboek?
“Ik weet niet of het belangrijk is in een kinderboek. Er zijn zoveel goede kinderboeken zonder fantasie. Ik houd er zelf gewoon heel erg van en je moet uiteindelijk de verhalen schrijven die je zelf graag wil maken. Anders komt er nooit een goed verhaal uit. Dus uiteindelijk doe ik het alleen omdat ik zelf dit zo leuk vind. De gewone wereld ken ik al, maar de vraag ‘wat nou als?’ maakt het allemaal zoveel interessanter.”

Wat inspireert jou bij het schrijven van een verhaal?
“Dit kan zoveel zijn. Vragen/gesprekken die ik met mijn dochter heb. Iets wat ik meemaak in het leven. Een enkele zin uit een nummer van een band. Iets waar mijn oog op valt op straat. Maar ik denk wel dat ik erg aan ga op wat er in een hoofd gebeurt. De worstelingen waar we mee te maken hebben, de moeilijkheden van het leven, hoe je met elkaar omgaat. Alles wat mensen tot het unieke individu maakt, maar waar we ook weer allemaal gelijk in zijn. Iedereen tobt wel ergens mee, al zie je dat aan de buitenkant niet.”

Zitten er boodschappen in het verhaal verwerkt die je graag wil overbrengen aan de lezer?
“Ik denk dat in een goed verhaal iets zit wat je aan het denken zet. Het hoeft niet meteen een boodschap te zijn. Ik heb zelf vaak de antwoorden ook niet. In het geval van ‘Schatpakkers’ gaat het wel heel erg over pesten en dan met name over de meelopers. Pesten is van alle tijden. De grote pestkop daar is best vaak iets mee aan de hand anders vertonen ze dat gedrag niet. Maar hij wordt altijd gesterkt door de meelopers. Daar ligt voor mij wel de sleutel als het om pesten gaat. Dus ik hoop dat kinderen nadenken over hoe ze met anderen omgaan. En dat juist de vreemdste kinderen de leukste mensen kunnen zijn.”

“De gewone wereld ken ik al, maar de vraag ‘wat nou als?’ maakt het allemaal zoveel interessanter”

Het thema van de Kinderboekenweek is ‘lekker eigenwijs!’, wat betekent dat voor jou nu en toen je kind was?
“Ik was altijd wel eigenwijs als kind. Als ik een mening heb, dan hoorde je die. Vooral als het om onrecht ging, dan kon ik mijn mond niet houden. En dat heb ik nog steeds wel. Ook kan ik me lang niet altijd vinden in alle (ongeschreven) regels die we hebben in onze maatschappij, juist omdat deze voor mensen die net even anders zijn niet werken. Dit kan soms iets heel kleins zijn, zoals ‘binnen hoor je je pet af te zetten’. Zegt wie? En waarom? Laat mij lekker die pet ophouden als ik daar zin in heb. Ik mag toch zelf weten hoe ik eruit zie?”

Wat maakt het kinderboeken genre voor jou een mooi genre om boeken in te schrijven?
“Ik schijn een groot kind te zijn, haha. Bovendien hoef je bij volwassenen niet aan te komen met een zwerver en een vliegend winkelwagentje. Of een onzichtbare jongen die op zoek is naar zichzelf. Kinderen hebben die magie nog in hun hoofd. Hun blik is met verhalen nog veel meer open. Wat dat betreft zijn volwassenen maar beperkt.” 

Wat was jouw favoriete kinderboek als kind en nu?
“De Griezels van Roald Dahl is mijn all-time favoriet. Van toen. En van nu. Maar er zijn inmiddels zoveel mooie kinderboeken. ‘Mot en de metaalvissers’ van Sanne Rooseboom vind ik helemaal te gek. Maar ook houd ik erg van de boeken van Yorick Goldewijk. ‘Films die nergens draaien’ won de Gouden Griffel, maar ik vind zijn boek ‘De chaos in Loïs’ echt van een buitencategorie. ‘Het kleine heelal’ van Annejan Mieras, ‘Briefjes voor Pelle’ van Marlies Slegers, ieder boek van Anna Woltz, ‘Het geheim van het nachtegaalbos’ van Lucy Strange. Allemaal prachtige boeken.”

“Ik denk dat in een goed verhaal iets zit wat je aan het denken zet”

Waarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met lezen? 
“Tja… zoveel redenen. Denk dat hier genoeg onderzoeken naar gedaan zijn. Taalontwikkeling, concentratievermogen, inleven in mensen die anders zijn dan jou, ontwikkeling van je fantasie.”

Als er een boek over jouw leven zou worden geschreven, wat zouden dan de titel en de verhaallijn zijn?
“‘Van greppel tot griffel’ over een jochie die zich niet helemaal in deze wereld voelt passen, niet altijd slimme keuzes maakt in zijn pubertijd, het lastig vindt om volwassen te worden, maar uiteindelijk uitgroeit tot een vader die gek is op zijn dochter en een kinderboekenschrijver die de Gouden Griffel wint.”

Ben je alweer bezig met een nieuw werk? En zo ja, kun je ons daar al iets meer over vertellen?
“Dat ben ik zeker. En nee, dat kan ik helaas niet. Dat doe ik pas als Linde Faas aan het tekenen is en ik 100% zeker ben dat niet iemand anders met dit idee aan de haal kan gaan. Maar het zal weer echt een boek van mijn hand worden. Humor, fantasie en iets wat de lezer hopelijk tot nadenken zet.”

‘Schatpakkers’ – Pieter Koolwijk

“Nevin wordt door haar vader naar buiten gestuurd. Onterecht, vindt ze. Dus neemt zij de autosleutel mee, zodat hij niet naar de voetbalwedstrijd kan. Maar dan laat ze de sleutel in een put vallen… Ineens klinkt er een vreemd, hoog stemmetje. ‘Ooo… Schat!’ Een donkerblauw handje komt tevoorschijn, graait de sleutel tussen de bladeren vandaan en verdwijnt weer. Dan heeft Nevin een probleem. Gelukkig zijn er twee kinderen die haar willen helpen. Kinderen die op school altijd gepest worden, ook door Nevin…”

‘Schatpakkers’ krijg je cadeau in de boekhandel (bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken) tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.