Samantha Tonge: “Een karakter uit een roman moet voor mij meer hebben dan alleen een goed uiterlijk”

Haar boek Game of Scones was een top tien Kindle bestseller. Samantha Tonge heeft inmiddels al heel wat boeken op haar naam staan. Ze praat met Boekhopper over het schrijverschap, toekomstplannen en haar boek Game of Scones.

Hoe kwam je op het idee voor de Game of Scones?

Als eerste heb ik de titel bedacht. Ik hou van de serie Game of Thrones en die heeft mij geïnspireerd om een verhaal te bedenken rondom een soort van spel met Scones. Roman lezers houden ervan om te lezen over eten! De recessie en de wereldwijde economische problemen, met name in Griekenland, waren zeer actueel toen ik begon met schrijven. Dat heeft er allemaal een bijgedragen om een verhaal te schrijven over een carrièrevrouw en bakker zoals Pippa, die probeert de toekomst te redden van een klein Grieks dorpje. En de liefdesdriehoek tussen haar, haar vriendje en de sexy visser die ze in het verhaal ontmoet.

Game of Scones is een top tien Kindle bestseller geworden, had je verwacht dat dat zou gebeuren?

Nee! Ik hoopte dat het goed zou verkopen, maar ik was echt verwonderd toen het op nummer vijf kwam in de Engelse top van Kindle, en dat het daar ook een tijdje is blijven staan. Ik kan nooit van te voren vertellen hoe mijn boeken het zullen doen. Om de een of andere reden heeft dit boek de aandacht gevangen van veel roman lezers. Daarnaast heeft het ook de Love Stories Awards voor Best Romance Ebook 2015 gewonnen. Ik was zo blij dat ik naar de uitreiking mocht in een cocktail bar in Londen en dat mensen vielen voor de karakters uit dit kleine dorpje in Taxos, net zoals ik tijdens het schrijven.

Schrijven is wie ik ben

Een Nederlandse steward was de inspiratie voor een van de karakter, Henrik. Gebeurt dit vaker, dat bepaalde mensen de inspiratie zijn voor de karakters?

Ja, ik ontmoette Frank tijdens een vlucht vanuit Japan in oktober 2014. Hij was erg lang, natuurlijk, en heel erg knap. We hebben een tijdje zitten praten en zijn persoonlijkheid intrigeerde mij. Toen ik thuis kwam en weer begon te werken aan Game of Scones moest ik het karakter van Henrik gewoon herschrijven. Hij ging van Engels (met een andere naam) naar half Nederlands, voor mijn gevoel kwam hij toen meer tot leven. De originele Henrik was een echte schurk. Mijn herinnering aan Frank gaf het karakter meer diepgang en een paar mooie kenmerken. Een karakter uit een roman moet voor mij meer hebben dan alleen een goed uiterlijk. Toen ik met Frank had gesproken zag ik naast zijn vertrouwde manier van doen ook een meer zachtere en kwetsbare kant. Dat is voor mij de perfecte combinatie, zoals Superman, hij is een held aan de buitenkant maar aan de binnenkant is het die onzekere Clark Kent.

51fOq2syxTL._SX311_BO1,204,203,200_Dit was voor mij de eerste keer dat ik een karakter zo tot stand liet komen. Bekende mensen hebben mij wel eens geïnspireerd, zoals bijvoorbeeld Robert Pattison. Robert was de inspiratie voor het karakter Luke in mijn kerst bestseller Mistletoe Mansion dat ik schreef in 2014 (Ik ging toen een beetje door een Twilight fase). En mijn favoriete heavy metal rockstar was de inspiratie voor Blade in From Paris with Love. Maar Frank is heel speciaal en hij is ook de inspiratie voor een kort verhaal dat uitkomt in februari. Dat allemaal gezegd te hebben inspireert mij man mij ook erg. Hij zorgt voor de basis eigenschappen van mijn helden, mannen die in de essentie erg liefdevol, zorgzaam en loyaal zijn.

Schrijven kan soms best een uitdaging zijn. Op je blog schreef je dat je tijdens het schrijven van Game of Scones best een paar moeilijke momenten hebt gehad, hoe ga je dan toch door met schrijven?

Dat weet ik niet echt. Soms is het gewoon moeilijk, vooral als je last hebt van een writer’s block. Dit gebeurde mij onlangs voor het eerst en het was vreselijk. Ik denk dat een hoop chocolade helpt! Maar het is de steun van mijn schrijfvrienden online en mijn familie die mij daar doorheen sleept. Daar ben ik mee gezegend, en ik hou er gewoon van om aan mijn bureau verhalen te creëren. Het is een gevoel van vreugde en ik weet dat ik gezegend ben met een baan waar ik zo van hou, en eentje die ik kan uitvoeren in mijn pyjama!

Om de een of andere reden heeft dit boek de aandacht gevangen van veel roman lezers

Welke schrijvers zie je als je voorbeeld?

Mijn schrijvers vrienden zullen nooit ophouden met mij te verbazen. Hun veerkracht in het gezicht van de afwijzing, hun vastberadenheid wanneer zij worden geconfronteerd met een deadline, dat vind ik zeer inspirerend. Maar ook Stephanie Meyer en Sophie Kinsella zijn naar mijn mening fantastische verhalenvertellers. Ik hou van hun boeken. Ik denk dat mijn voorliefde voor lezen en schrijven is ontstaan door Enid Blyton. Ik las haar boeken vroeger altijd in bad, en ik heb ze nog steeds. Allemaal omgebogen en bruin van het aantal keren dat ze in het bad zijn gevallen.

Wat betekend schrijven voor je?

Het betekend alles voor mij, het is het op één na belangrijkste in mijn leven. Mijn familie staat op één. Schrijven is wie ik ben. Ik wist altijd dat ik zou gaan schrijven, maar ik had nooit verwacht dat ik pas eind dertig zou gaan schrijven.. Maar toen was ik ook meteen verslaafd. Ik heb het een paar keer geprobeerd op te geven toen mijn manuscripten werden geweigerd omdat dat te zwaar was, maar ik kwam uiteindelijk toch altijd weer terug bij schrijven. Het is alsof je een gepassioneerde relatie hebt met een vriend. Het is niet altijd goed voor je maar de mooie momenten zullen altijd de slechte momenten blijven overstemmen.

Als er een verhaal over jouw leven zou worden geschreven, hoe zou je het dan noemen en wat zou de verhaallijn zijn?

Oh, dat is een moeilijke verhaal. Waarschijnlijk zou ik het ‘A life Unedited’ noemen. Ik heb een heel open persoonlijkheid, soms misschien iets te open. Ik zou graag op een dag kunnen schrijven over de fouten die ik heb gemaakt, om andere mensen te helpen ze niet te maken.

Wat kunnen we nog verwachten van je in toekomst, nog een nieuw boek?

Ja, een paar zelfs dit jaar. Er komt een kort verhaal uit in februari waarin een knappe man genaamd Mikey probeert het gebroken hart van zijn beste vriendin Jasmine te verhelpen. In mei komt, hopelijk, een zomer boek uit. Daar kan ik nog niet veel van vertellen, maar het ziet er naar uit dat het een zeer romantisch boek gaat worden, met betrekking tot de plaats waar het afspeelt en de karakters. En dan hebben we altijd nog kerst…!

Heb jij boeken gelezen van Samantha Tonge? Laat weten bij het commentaar wat je ervan vindt! De boeken van Samantha (waaronder Game of Scones!) zijn ook in Nederland te koop bij bol.com.

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.