Haar verhalen staan bekend om hun mooie gelaagdheid, prachtige personage-ontwikkeling en subliem schrijfwerk. Schrijfster Tatiana de Rosnay bracht ons in het verleden de adembenemend mooie boeken ‘De familiereünie’ en onder andere ‘Morgen zal het beter gaan’. Deze zomer verrast ze ons met het eveneens prachtige ‘Sterrenstof’. Een verhaal dat ze in twee talen tegelijkertijd (Engels en Frans) in negen maand tijd schreef. Boekhopper ging op Zoom in gesprek met de schrijfster over haar nieuwe boek, het schrijverschap en de allesoverstijgende kracht van een vrouwenvriendschap.
Het is even na één uur ’s middags als mijn zwarte laptop-scherm overgaat van de wachtruimte van Zoom, naar de warme glimlach van schrijfster en journaliste Tatiana de Rosnay die op het scherm verschijnt. “Hey, how are you?”, klinkt haar vrolijke stem door de speakers, terwijl ze plaats neemt op de bank in haar hotelkamer. Een paralel met haar recent verschenen boek ‘Sterrenstof’, dat zich voornamelijk afspeelt binnen de muren van een schitterend hotel, is snel getrokken. Iets dat De Rosnay zelf ook is opgevallen. “Terwijl we dit interview houden is er iemand mijn bed aan het opmaken, precies zoals hoofdpersonage Pauline in het boek ook doet in de kamer van Marilyn Monroe.” Voor haar nieuwste boek neemt De Rosnay het legendarisch Mapes Hotel in Reno, Nevada als haar decor. Waar kamermeisje Pauline wordt gevraagd om suite 614 schoon te maken. Daar ontmoet ze mevrouw Miller, oftewel Marilyn Monroe, die op dat moment in scheiding ligt met Arthur Miller en bezig is met de opnames van wat haar laatste film zou worden, ‘The Misfits’. Wat volgt is een ontroerende upstairs-downstairs-roman over het leven van de twee vrouwen. Waarin vrouwenvriendschap en moed centraal staan.
Door de ogen
“Ik ben al sinds mijn kindertijd fan van Marilyn Monroe. Ik heb ieder boek over haar gelezen en weet hoe haar leven is verlopen”, begint De Rosnay over de iconische blonde actrice die op de cover van ‘Sterrenstof’ prijkt. “Maar ik was niet van plan om zelf een verhaal over haar te schrijven. Er is al zoveel over haar geschreven dat ik niet dacht dat ik nog iets nieuws kon toevoegen. Het was tijdens de lockdown drie jaar geleden, terwijl ik een ander boek aan het schrijven was, dat ik ineens een idee kreeg. Een verhaal met Marilyn Monroe erin, maar dan zonder de make-up, glitter en glamour en de bekende witte jurk. Ik wilde de vrouw die ze was achter gesloten deuren laten zien. De vrouw die met moeite opstond in de ochtend, die het moeilijk had in haar huwelijk. Een echt mens en geen poster girl. Ik wilde geen biografie neerzetten en wist dat ik het boek door de ogen van iemand anders moest schrijven. Dat werd het perspectief van het kamermeisje, het ideale personage om een kijkje te nemen in het privéleven van Marilyn. In een hotel krijg je als buitenstaander iemand te zien in haar privé sfeer. Pauline krijgt alles te zien en te horen.”
Hoewel de actrice een grote rol speelt, is ze niet het hoofdpersonage in het verhaal. In ‘Sterrenstof’ gaan we op pad met de krachtige Pauline, waar je pagina na pagina meer van gaat houden. “Pauline moest interessant genoeg zijn voor de lezer om over te willen blijven lezen naast Marilyn. Haar verhaal staat echt op zichzelf. Ze begint als een fly on the wall, maar haar verhaal wordt steeds groter. Pauline heeft te maken met een dominante man die haar onderdrukt en een moeder die op haar neerkijkt. Een lastige situatie waar ze haarzelf beetje bij beetje aan ontworstelt. In mijn boeken zie je vaker terugkomen dat een hoofdpersonage het lastig heeft in het begin, door welke situatie dan ook. Maar ze worden sterker, vechten zich los uit de situatie.’
‘Ik neem altijd een persoonlijk element mee in mijn verhalen om daarmee gevoelens goed over te brengen’
Mustangs
De Rosnay ging vorig jaar met haar verhaalidee aan de slag, maar niet voordat een aantal andere elementen aan het verhaal werden toegevoegd. “Ik had de juiste setting nodig voor het verhaal en heb onderzoek gedaan naar de vele hotels waar Marilyn heeft geslapen tijdens de opnames van haar films. Daarbij kwam ik al snel in Nevada uit, Reno om precies te zijn, waar vroeger het Mapes Hotel stond. Tijdens het zien van een video van het afbreken van Mapes, waar Marilyn verbleef voor de opnames van ‘The Misfits’, viel alles op zijn plek. Ik zag grote stofwolken, Blond Dust (De engelstalige titel van de roman) en wist dat ik het verhaal hier wilde laten afspelen.” De schrijfster verdiepte haar onderzoek naar Nevada en stuitte daarbij op ‘The Mustangs’. Wilde paarden die een belangrijke rol spelen in het verhaal. “Ik las over een geweldige vrouw Velma Johnston, een activiste voor het welzijn van wilde paarden. Haar heb ik een rol gegeven in het verhaal. Om goed over haar en de wilde paarden te kunnen schrijven, ben ik zelf ook weer begonnen met paardrijden. In het begin was dat best eng, ik ben inmiddels ook de zestig gepasseerd”, vertelt De Rosnay lachend. Haar onderzoek heeft zijn vruchten afgeworpen. De schrijfster weet de connectie tussen de paarden en de personages in het verhaal doeltreffend onder woorden te brengen, waardoor de lezer deze connectie haast zelf ook voelt.
Niet alleen Velma werd in het verhaal opgenomen, meerdere mensen heeft De Rosnay in het verhaal verwerkt. “Onder andere een aantal mensen die belangrijk waren in het leven van Marilyn Monroe. Maar ook een aantal waargebeurde situaties zitten in het verhaal. Het boek is een mix geworden van feiten en fictie. Net zoals in ‘Haar naam was Sarah’. De kracht van een schrijver is om iets te nemen dat echt is gebeurd en daar een eigen verhaal van te maken.”
‘Ik wilde de vrouw die ze was achter gesloten deuren laten zien’
Sisterhood
Na een kort intermezzo, het uitvallen van het Zoom-gesprek, (hallo moderne techniek), vervolgen we ons interview over een belangrijk thema in het boek: ‘sisterhood’. “Ik wilde in dit boek de kracht van een sisterhood centraal zetten. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe mensen elkaar kunnen ontmoeten en helpen. Ik geloof stellig in de magie van speciale ontmoetingen, waarbij iets uitzonderlijks gebeurd in een normale setting. Net zoals in ‘Sterrenstof’. Twee vrouwen ontmoeten elkaar en veranderen elkaars leven beetje bij beetje.”
Zelf is De Rosnay ook bekend met de kracht van sisterhood. Samen met drie andere schrijfsters vormt zij de Sister Writers. “Ik heb geweldige mensen in mijn leven die mij steunen, waaronder mijn man en familie, maar ook drie schrijfsters met wie ik een hechte vriendschap heb. We lezen elkaars boeken terwijl we ze aan het schrijven zijn en richten ons tot elkaar door elkaar aan te schrijven met SW, Sister Writer.” Eén van deze ‘zussen’ is schrijfster Gaëlle Nohant, die recent ‘Van wie ze waren’ uitbracht in Nederland. De sisterhood tussen deze twee dames is meteen voelbaar wanneer haar naam valt. De Rosnay’s ogen beginnen te twinkelen en ze vertelt ronduit over hoe mooi het boek van haar vriendin is.
Schrijven
De Rosnay kijkt terug op meer dan vijftig jaar schrijverschap. “Schrijven is het krachtigste hulpmiddel in mijn leven. Ik ben geboren in een familie met veel belangrijke mensen, die hun ruimte innamen, terwijl ik als kind heel erg verlegen was. Ik had veel last van onzekerheden, maar al schrijvende kon ik mijn eigen, veilige plek creëren. Schrijven geeft mij kracht, beschutting. Als schrijver ben je de enige die naar een plek kan gaan die je zelf hebt gecreëerd op papier en in je gedachten. Het is een plek waar alleen jij de sleutel van hebt. Een soort klooster waar je in complete stilte bent, waarin je schrijft, een plek die je beschermt. Deze plek stel je op een gegeven moment open voor de lezer, waarbij je ze meeneemt en dingen laat voelen die jij voelt. Ik neem altijd een persoonlijk element mee in mijn verhalen om daarmee gevoelens goed over te brengen.” De Rosnay is een schrijfster die schrijft met haar hart, haar emotionele intelligentie aanboort om haar lezers mee te nemen in de verhalen die ze creëert. Iets dat voelbaar is in ‘Sterrenstof’ dat floreert door de woorden waarmee de schrijfster de gevoelens van haar personages onder woorden brengt.
‘Sterrenstof’ is nu te koop in de (online) boekhandel.