Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek

Een Kinderboekenweek is uiteraard niet compleet zonder een tof Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek. Dit jaar kwam de eer toe aan schrijfster Anna Woltz om een prachtig Kinderboekenweekgeschenk te maken, en dat heeft ze gedaan met ‘Haaientanden’. André Kuipers nam op zijn beurt de tekst voor het prentenboek op zijn rekening en maakte samen met illustrator Natascha Stenvert, het verhaal ‘André het Astronautje. Opzoek naar Laika.’

Wat hou ik toch altijd van de toffe kinderboekenweekgeschenken en prentenboeken die uitkomen in de gelijknamige boekenweek voor kinderen. En dit jaar is zeker geen uitzondering. De twee boeken zijn pareltjes op zich die perfect aansluiten op de leefwereld van kinderen en die je zeker niet wilt missen!

‘Haaientanden’

‘Haaientanden’ van schrijfster Anna Woltz gaat over de elfjarige Atlanta die een waanzinnig plan heeft: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Maar dan ontmoet ze een mysterieuze jongen die haar ideeën door de war gooit. Wat zich ontvouwt vanaf de eerste pagina is een pakkend, sprankelend, maar vooral ontroerend verhaal voor kinderen. Sprankelend door de vlotte schrijfstijl van de schrijfster. Ze valt vanaf de eerste pagina meteen in het verhaal zonder daarbij gebruik te maken van veel vertragende achtergrondinformatie. Nee, deze verweeft ze op een prachtige manier in het verhaal, waardoor je Atlanta en haar beweegredenen om rond het IJsselmeer te fietsen, goed leert kennen. Het ontroerende van dit verhaal zit hem in de staart, waar ik uiteraard nog niet teveel over kan vertellen omdat ik anders de hele verhaallijn weggeef. Maar geloof me, je zult zeker een traantje wegpinken bij het einde.

Daarnaast laat Woltz met dit verhaal ook zie hoe veerkrachtig kinderen zijn en ook grote, belangrijke onderwerpen met hen kunnen worden besproken. Onderwerpen zoals verlies en verwaarlozing. Dit doet de schrijfster op zo’n pakkend, respectvolle manier dat ze goed inzichtelijk maakt hoe het leven van een kind ook kan zijn. Hoe zij denken en wat voor hen belangrijk is.

‘De auteurs en illustrator laten zien hoe divers het kinderboekengenre is’

Dit jaar is het Kinderboekenweekgeschenk ook een echte parel om te lezen voor volwassenen. Woltz heeft het vermogen om een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal vol te zetten met onderliggende boodschappen die het voor volwassenen een uniek kijkje geeft in het hoofd van een kind. Die de verbeeldingskracht aanboort en je de mogelijkheid geeft om eens buiten de kaders te denken. Een prachtig verhaal voor zowel jong als oud!

‘André het astronautje. Opzoek naar Laika’

Prentenboeken, het zijn toch wel een beetje mijn guilty pleasure van alle boekengenres. Een goed prentenboek vertelt niet alleen een verhaal via woorden maar ook via beeld en laat deze twee creatieve vormen prachtig in elkaar overvloeien. Een omschrijving die helemaal past bij ‘André het astronautje. Opzoek naar Laika’. Astronaut en schrijver André Kuipers zet een prikkelend verhaal neer dat boeit vanaf de eerste pagina. Een verhaal dat de verbeelding van kinderen aanboort. Zo neemt de schrijver je mee naar de ruimte, praat hij over zonnewinden en komt uiteraard hondje Laika aan bod. Hierdoor is het niet alleen een vermakelijk verhaal vanaf de eerste pagina, maar ook educatief.

Voor mij schittert dit boek vooral door de mega schattige illustraties van Natascha Stenvert. De speelse lijnen die ze gebruikt, de finesse waar ze deze mee neerzet, zijn bewonderenswaardig. De illustraties zorgen er voor dat het magische dat een prentenboek heeft, het tot leven komen van een verhaal, vanaf de eerste pagina meteen aanwezig is. Zelfs zonder de woorden is het verhaal goed te volgen.

De twee samen leveren een op en top prentenboek aan dat niet alleen vermaakt en perfect geschikt is om ’s avonds voor te lezen, maar zetten ook een verhaal neer dat educatief is en prachtig weergeeft hoe rijk het kinderboekengenre is. Dat schrijvers niet hoeven te schromen om het sterrenstelsel mee te nemen in de leefwereld van kinderen, maar dit juist kunnen inzetten om een verhaal te creëren dat zal verwonderen, verbazen en verrassen!

De Kinderboekenweek loopt van 2 tot 13 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau van je boekverkoper bij besteding van 10 euro of meer aan Nederlandstalige kinderboeken. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is te koop in de boekhandel voor 7,25 euro.

Heb jij de boeken al gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.