‘Library Girl’, Polly Horvath

Hoofdpersonage Essie is door vier bibliothecaresse opgevoed in de bibliotheek waar ze werken, nadat ze haar als baby hebben gevonden in de kinderboeken-hoek. Essie houdt van haar moeders en de bibliotheek die ze haar thuis mag noemen, maar waar komt ze echt vandaan en hoe ziet de wereld eruit buiten de vertrouwde muren van de bibliotheek? We lezen erover in het nieuwe jeugdboek van Polly Hervat ‘Library Girl‘.

‘Essie has grown up in the public library, raised in secret by the four librarians who found her abandoned as a baby in the children’s department. With four mothers and miles of books to read, Essie has always been very happy living there. But now that she is eleven, Essie longs for a little more freedom  . . . and maybe a friend her own age. She seems to get her wish when her moms let her go by herself to the mall. On her second trip there, she meets G.E., a mysterious boy who looks so much like her she can’t help but think they may be twins. Maybe he was raised by four dads in the appliance section of the department store. Maybe his story is intertwined with hers, and their happy ending is as one big family. But as she gets to know G.E. better, she learns that nothing is as simple as it seems in her stories—not even her own past.’ (Uitgegeven door uitgeverij Holiday House).

Bij het zien van de cover van ‘Library Girl’ werd ik meteen verliefd op de prachtige bibliotheek die erop is geïllustreerd, de eindeloze boekenkasten, het prachtige gebouw en de sfeer ervan. Ik werd meteen nieuwsgierig naar het verhaal dat het huisde, en ik kan je zeggen: het is net zo mooi!

In ‘Library Girl’ maken we kennis met Essie en haar vier moeders. Essie is als baby ten vondeling gelegd in de bibliotheek, waar vier vriendelijke bibliothecaresse het als hun taak hebben opgepakt om voor haar te zorgen. Als vier moeders voeden ze Essie op tussen de muren van de bibliotheek, iets dat met veel toewijding gepaard gaat. Zo wisselen de moeders dagelijks om bij Essie in de bibliotheek te blijven slapen, het enige thuis dat het jonge meisje ooit heeft gekend. Maar wanneer ze 11 wordt besluiten haar moeders dat het tijd wordt om buiten de muren te kijken van de bieb en mag ze voor een keertje naar het winkelcentrum in de buurt. Daar ontmoet ze een jongen die een gelijk verhaal heeft als dat van Essie. Hij is opgegroeid in een winkel, met vier vaders. Tijd voor Essie om deze vaders aan haar moeders te koppelen en wie weet heeft ze daardoor dadelijk ook wel een broertje, die best veel op haar lijkt! Horvath presenteert ons met Essie een fijn personage om te volgen, iemand die wereld om haar heen nog niet zo goed kent, een beetje schuw is, maar wel degelijk de wereld wil ontdekken. Iets dat we samen met haar doen vanuit het alwetende perspectief waardoor we als het ware boven het verhaal hangen. Een mooie manier om ons deelgenoot te maken van het verhaal en goed passend bij dit verhaal voor tweens die al snel een band met het hoofdpersonage zullen opbouwen. Essie ontdekt de wereld en vindt haar plek hierin, iets dat veel jonge kinderen ook doen op hun weg naar tiener worden. Horvath presenteert ons daarnaast een hoofdpersonage dat mooi menselijk is, met zo haar gebreken en talenten. Wat maakt dat je het idee hebt dat je echt over een meisje aan het lezen bent dat zo in de schoolklas zou kunnen zitten.

‘Avontuurlijk, warm en liefdevol’

Horvath brengt ons het verhaal van Essie met een mooie vlotte, vertelende schrijfstijl die perfect past bij de doelgroep van het boek. Ze wisselt snelle avonturen af met mooie gedetailleerde omschrijvingen, waardoor we echt met het hoofdpersonage door het winkelcentrum lopen en met haar de bibliotheek ontdekken waar ze al jaren woont. Iets dat vooral komt door de mooie observerende manier van schrijven van Horvath die pakt vanaf de eerste pagina. Daarnaast is voor mij vooral de band tussen Essie en haar moeders wat dit een prachtige jeugdroman maakt. Alle moeders hebben elf jaar geleden hun leven compleet op zijn kop gezet om de zorg voor een meisje op zich te nemen. Iets dat ze doen met veel passie en waarbij je de liefde voelt. Dit gevoel zet zich door tijdens het gehele boek en geeft het een mooie warmte mee.

‘Library Girl’ is een mooie jeugdroman van de hand van Horvath. Het is bruisend door de tocht die Essie aangaat om de wereld om haar heen te ontdekken, het is warm door de liefde van haar vier moeders, spannend door de dreiging van de nieuwe mensen in de bibliotheek en uitermate vermakelijk door de prachtige schrijft van Horvath!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.