Recensie: ‘Eilandgekte’, Elle Lepoutre

De avonturen van jonge avonturier Keila gaan door! Schrijfster Elle Lepoutre bracht een aantal weken geleden alweer het derde boek in de serie uit, samen met illustrator Marianne Eijgendaal.

‘Kun je gekte genezen? Keila gaat het proberen in dit verrassende boek over treinconducteur Blauwe Man die na een ongeluk volledig de kluts kwijt is. Natuurlijk krijgt Keila hulp van haar beste vriend Jon. Wat is de oplossing? Verhalen voorlezen, zoals de Vorstin van het eiland zegt? Een machine maken die de hersenen van Blauwe Man kan opmeten? Naar de zebra luisteren?’ Met extra tekeningen van Lars Deltrap, Gertie Jaquet, Marleen Heidweiller, Georgien Overwater en Yu Watanabe.

Kinderboeken, hoe oud je ook bent, ze blijven altijd leuk om te lezen. Lepoutre neemt ons voor de derde keer mee naar het eiland van Keila met ‘Eilandgekte’. Een pakkend verhaal met spannende, leuke momenten ontvouwt zich vanaf de eerste pagina. Lepoutres schrijfstijl is hier een belangrijke factor in. Haar vlotte manier van vertellen, waarbij haar schrijfstijl het best te omschrijven is als schilderachtig, haast poëtisch maakt haar uniek in het kinderboeken genre. Zinnen als: ‘Het rood van de esdoorn was fel als een klaproos in de zomer’ vormen geen uitzondering maar de regel. Het is tevens deze vertelstijl die de verbeeldingskracht bij kinderen aanboort en perfect aansluit bij de fantasiewereld. De jonge lezers worden gestimuleerd om hun eigen fantasie op het verhaal los te laten en daarmee het verhaal keer op keer uniek te maken.

‘De schrijfstijl die het best te omschrijven is als schilderachtig, haast poëtisch, is uniek in het kinderboeken genre’

Daarnaast schuwt de schrijfster niet om belangrijke onderwerpen in het verhaal te verwerken. Zo krijgt Keila te maken met het reanimeren van de Blauwe Man. Een belangrijk deel in het verhaal dat door Lepoutre op een passende manier wordt gebracht: niet te zwaar en met de juiste uitleg waardoor het voor kinderen goed te lezen is en tevens ze iets leert.

Het verhaal gaat gepaard met vlotte illustraties van meerdere vakkundige illustratoren. Zij brengen voor mij het verhaal echt tot leven. Ze portretteren wat er in het verhaal gebeurt, maar geven er allemaal een andere twist aan waardoor het fris blijft en voorspelbaarheid geen rol speelt.

‘Eilandgekte’ is een vlot boek met de nodige spannende momenten dat een prachtige aanvulling is op het kinderboeken genre. Opgedeeld in zeven hoofdstukken is het een fijn voorleesboek, maar ook een boek voor de jonge zelfstandige lezers. (Leuk detail: Lepoutre heeft in het boek ontbrekende letters verstopt, wanneer je alle letters hebt gevonden vormen deze een woord!)

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.