Recensie: Geek girl, Holly Smale

Wist je dat kauwgom streng verboden is in Singapore of dat een mens gemiddeld vijftien keer per dag lacht? Nee? Dan heb je nog niet kennis gemaakt met Harriet Manners, het geesteskind van Holly Smale! Geek Girl, het eerste boek uit de serie over Harriet Manners, is een aaneenschakeling van hilarische momenten te midden van de harde modellenwereld.

9200000009984376Harriet Manners weet best veel; zo weet ze dat een mens gemiddeld 15 keer per dag lacht, hommels niet kunnen lopen, en dolfijnen met één oog open slapen. Ze is geen nerd, maar een charmante allesweter – een geek, zeg maar. Er is alleen één ding waar ze absoluut niets van begrijpt: mode. Maar hier komt verandering in als ze op een dag wordt gecast als model en besluit dat dit dé kans is om van haar geeky imago af te komen. Terwijl ze in hilarische situaties belandt, komt ze erachter dat er niet bepaald een klik is met de modewereld. Maar kan ze nog teruggaan naar de oude Harriet die ze ooit was?

Ik vloog echt door dit boek heen! Smale’s manier van schrijven werkt verslavend voor de lezer. Ik kon het boek simpelweg niet wegleggen, het moest uit! Harriet is de uber geek die sociaal niet altijd even handig is. Daardoor belandt ze in de meest hilarische situaties. Hoewel het boek enigszins voorspelbaar is doet dit geen afbreuk aan de verhaallijn. Je leeft met Harriet mee, wil tegen haar zeggen dat het allemaal wel goed komt en dat ze toch echt die Winnie de poeh trui weg moet doen!

Smale’s manier van schrijven werkt verslavend voor de lezer

Smale vat het boek op de laatste bladzijde eigenlijk helemaal samen. Ze schrijft: “Assepoester is altijd Assepoester, alleen in een leukere jurk. Het lelijke jonge eendjes was altijd al een zwaan, alleen in een kleinere versie. En ik wil wedden dat de kikkervisjes en de rups zich nog steeds hetzelfde voelen, zelfs al springen ze, vliegen ze, zwemmen ze of drijven ze.” Smale snijdt met dit boek een onderwerp aan waar veel jongere mee worstelen. Wie zijn we of wat willen we zijn? Smale laat zien dat het goed is om jezelf te zijn en dat je overal jezelf kunt zijn. Dat is voor mij een belangrijke onderliggende laag die het boek net iets meer geeft dan ieder ander jeugdboek.

Als je opzoek bent naar een jeugdboek met humor, een onderliggende laag en vooral een verhaal dat vlot is geschreven dan is Geek girl zeker een aanrader!

Heb jij Geek Girl of een van de andere boeken uit de serie ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij ervan vindt! Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.