Recensie: ‘K Pop Crush’, Stephan Lee

De wereld van de Koreaanse popmuziek is sinds de doorbraak van K-Pop bands voor vele een mateloos interessant onderwerp geworden. De wildste verhalen doen de ronde over het harde regime waar de sterren in worden getraind. Tijd voor een nieuw boek over het immens populaire muziekgenre, ‘K-Pop Crush’ van Stephan Lee. Maak je maar op voor een boek om in een middag uit te lezen!

Al haar hele leven doet de Koreaans-Amerikaanse Candace Park alles om haar ouders tevreden te stellen. Ze haalt hoge cijfers en speelt altviool in het schoolorkest. Maar wat bijna niemand weet is dat ze het liefste zingt en gek is op K-pop. Wanneer Candace stiekem naar een K-popauditie voor een nieuwe meidenband gaat en wordt uitgekozen voor een training in Korea, lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Maar niets is minder waar: de lessen zijn loodzwaar en de concurrentie is moordend. En bovendien is regel nummer 1: NIET DATEN! Juist dat blijkt onmogelijk wanneer Candace megaster One.J en de superleuke YoungBae ontmoet. Kan Candace die felbegeerde plek in de K-popband veroveren en tegelijk zichzelf blijven? (Uitgegeven door De Fontein)

Na het lezen van ‘Shine’ wist ik dat ik er een nieuw favoriet boekenonderwerp bij had: K-Pop! De wereld van de zoete popsongs, kleurige kleding en een eindeloze zee aan glimlachen op de gezichten van de sterren. Maar ook een wereld waarin strijd aan de orde van de dag is, waar goed niet goed genoeg is, en waarin jongeren niet altijd even best worden behandeld. Stephan Lee vangt dit op meesterlijke wijzen in zijn boek ‘K Pop Crush’, een pakkend verhaal dat je niet meer los kunt laten na het lezen van de eerste pagina.

Lee steekt het verhaal meteen ijzersterk in. We ontmoeten Candace als ze aan het einde van haar trainingssessie is. Compleet uitgedost in K-Pop kostuum, met bijpassende kleurige haren en lenzen in om haar ogen lichter te maken. Haar droom kwam uit, maar is het nog eigenlijk wel een droom als de lenzen branden in je ogen, je zoveel make-up op hebt dat je jezelf niet meer herkent en de bleek brand op je hoofd van het ontkleuren van je haren. Lee zet met Candace een fijn personage neer om je mee te nemen in de wereld van de K-Pop. Samen ontdek je hoe deze populaire wereld in elkaar zit, omdat Candace gaandeweg het verhaal steeds meer erover leert en je hier als lezer ook deelgenoot van maakt. Daarnaast brengt de schrijver je dichtbij het personage waardoor je al snel een band met haar vormt. Je voelt haar wanhoop, de onmacht door de regels die ze krijgt opgelegd, maar uiteindelijk ook haar strijdlust om voor haarzelf te kiezen! Lee zet een personage neer dat zich gaandeweg het verhaal steeds meer ontwikkelt en laat zien dat opkomen voor jezelf ontzettend belangrijk is.

‘De personages maken het verhaal!’

Lee heeft een verhaal geschreven waarin niet alleen Candace groeit, maar ook de personages om haar heen. Personages die echt tot leven komen. Je weet hoe ze eruit zien, wat hun gevoelens zijn en waar ze voor staan. Één voor één zie je hoe ze hun eigen stem vinden en uitspreken wat hun doelen zijn. Daardoor is dit boek niet alleen pakkend, maar bezit het ook de kracht om jezelf erin te herkennen en mee te leven met de personages. Lee besteedt veel aandacht aan het laten zien van de innerlijke kracht van de personages en zet daarmee een ongelofelijk sterke onderliggende laag neer. Dat zijn schrijfstijl ook nog eens heerlijk vlot is, met oog voor detail en het verhaal geweldig geplot is, is als een kers op de taart!

Lee zet met ‘K-Pop Crush’ een verhaal neer dat zowel de newbee als de ervaren K-Pop liefhebber zeker zal bekoren. Een verhaal vol krachtige personages, onderliggende boodschappen en plottwisten die het spannend maken. Ik ben fan! (Leuk detail: de schrijver heeft al een deel twee aangekondigd!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.