Recensie: Little Guides to Great Lives Anne Frank & Ferdinand Magellan & Charles Darwin

Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met, wat ik toch wel mijn favoriete kleine kinderboekjes kan noemen: The Little Guides to Great Lives. Kleine, geïllustreerde boekjes over het leven van belangrijke figuren uit de geschiedenis. De collectie is nu aangevuld met Anne Frank, Ferdinand Magellan en Charles Darwin!

‘Little Guides to Great Lives vertellen het verhaal van prominente personen uit het verleden die iets hebben betekend in de wereld. Zo zijn er nu acht boekjes verschenen over: Nelson Mandela, Leonardo Da Vinci, Frida Kahlo, Charles Darwin, Amelia Earhart en Marie Curie, Ferdinand Magellan, Anne Frank. Allemaal geschreven door Isabel Thomas (met uitzondering van Charles Darwin, deze werd geschreven door Dan Green en geïllustreerd door verschillende illustrators.) *Deze boekjes zijn in het Engels’

Little Guides to Great Lives Anne Frank (Geschreven door Isabel Thomas, geïllustreerd door Paola Escobar)

Wat heb ik lang uitgekeken naar dit boek! In Little Guides to Great Lives Anne Frank, vertelt Isabel Thomas een van de belangrijkste verhalen uit de Nederlandse geschiedenis, en eigenlijk ook wel uit de wereldgeschiedenis. Het verhaal van de in Duitsland geboren Anne Frank die tijdens de Tweede Wereldoorlog moest vluchten naar Nederland en daar haar intrek nam in het bekende achterhuis (Het huis achter het voormalige kantoor van haar vader). Ik dacht dat ik zelf wel goed op de hoogte was het verhaal, maar Isabel komt toch met een aantal weetjes die niet bij iedereen bekend zullen zijn. Zoals het schrijnende detail dat Anne Frank in de laatste trein die ooit uit Nederland naar het Duitse kamp Auschwitz zat.

Thomas weet met deze Little Guide een verhaal naar papier te vertalen op een speelse, prikkelende manier waardoor je Anne echt goed leert kennen. De illustraties van Escobar maken het verhaal beeldend en de impact groter. Dit is wat mij betreft de beste Little Guide tot nu toe!

‘Thomas weet met deze Little Guides weer op een prachtige manier historische verhalen naar papier te vertalen.

Little Guides to Great Lives Charles Darwin (Geschreven door Dan Green, geïllustreerd door Rachel Katstaller)

Charles Darwin, een van de bekendste wetenschappers alle tijden kon natuurlijk niet ontbreken in het rijtje van belangrijke personen uit de geschiedenis voor de Little Guides. Het enige boek in de reeks geschreven door Dan Green vertelt het verhaal van Charles jeugd tot aan zijn overlijden en alle wetenschappelijke vondsten die hij in de tussentijd deed. Wat een interessant leven heeft deze man gehad! Van de evolutietheorie naar het uitbrengen van een boek waar rellen om ontstaan. Mensen konden niet geloven dat ze enige verwantschap met apen vertoonden en wilden daar ook zo ver mogelijk bij vandaan blijven. Little Guides to Great Lives Charles Darwin leert dat het oké is om soms tegendraads te zijn, je eigen pad te volgen. Een prachtig betoog over één van de belangrijkste mensen uit de geschiedenis.

Little Guides to Great Lives Ferdinand Magellan (Geschreven door Isabel Thomas, geïllustreerd door Dàlia Adillon)

Hoewel ik bekend was met de voorgaande namen, was Ferdinand Magellan voor mij nog deels een onbekende. De man die als eerste rond de wereld vaarde en daarmee ook aantoonde dat de aarde niet plat was maar rond. Maar hoeveel voet in aarde deze tocht had en zijn manier van leidinggeven, was mij niet bekend. Thomas beschrijft in dit boekje wederom het hele leven van haar personage. Van zijn jeugd met rijke ouders tot zijn ondergang als hij probeert om de mensen op de eilanden die hij bezoekt te overtuigen van een ander geloof, wat hij uiteindelijk moet bekopen met de dood. Thomas schrijfstijl is speels doch prikkelend, ze weet het verhaal goed inzichtelijk te maken voor een jonge doelgroep. Hierbij gaat ze geen taboes uit de weg en vertelt ze ook hoe Ferdinand aan zijn einde kwam. Illustrator Dàlia Adillon maakt het verhaal op haar beurt inzichtelijk met vlotte illustraties in het groen, oranje en donkerblauw. Door alleen met deze kleuren te werken zet ze kleine kunstwerkjes neer die perfect aansluiten bij het verhaal.

Heb jij ook een van de ‘Little Guides to Great Lives’ gelezen? Laat het weten bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.