Recensie: ‘Nic Blake and the Remarkables’, Angie Thomas

Angie Thomas, de schrijfster achter de populaire boeken ‘The Hate U Give’ en ‘Concrete Rose’, waarmee ze haarzelf meteen op de kaart zette bij YA-liefhebbers. Maar deze schrijfster laat haarzelf niet vangen in één genre en brengt ons dit jaar een boek voor Tweens (dat stiekem ook nog heel leuk is om te lezen als je wat ouder bent). Maak kennis met het magische verhaal ‘Nic Blake and the Remarkables‘, dat zo maar eens je favoriete jeugdboek van dit jaar kan worden!

‘It’s not easy being a Remarkable in the Unremarkable world. Some things are cool — like getting a pet hellhound for your twelfth birthday. Others, not so much — like not being trusted to learn magic because you might use it to take revenge on an annoying neighbour. All Nic Blake wants is to be a powerful Manifestor like her dad. But before she has a chance to convince him to teach her the gift, a series of shocking revelations and terrifying events launch Nic and two friends on a hunt for a powerful magic tool she’s never heard of … to save her father from imprisonment for a crime she refuses to‘ (Uitgegeven door Walker Books UK).

De boeken van Angie Thomas, ze weten altijd een indruk op de lezer achter te laten. Thomas staat bekend om haar verhalen over echte mensen, die niet altijd de meest fijne kaarten zijn toebedeeld in het leven. Ze brengt ons verhalen waarbij we even het leven van iemand anders induiken, die een brug aan kennis slaan en waardoor je sprakeloos achter wordt gelaten. Iets dat ze nu ook doet voor een jongere generatie, in een prachtig verhaal met een flinke dosis magie!

In ‘Nic Blake and the Remarkables’ maken we kennis met Nic, een jonge manifestor die haar hele leven lang al van de ene plaats naar de andere plaats verplaatst met haar vader. Als ze op haar twaalfde verjaardag eindelijk van haar vader les gaat krijgen om haar talent te kunnen gebruiken, ontvouwt zich een verhaal vol spanning, plottwisten en magie. Want Nic en haar vader verplaatsen zich niet voor niets om de haverklap en Nic staat op het punt om te ontdekken waarom. Thomas brengt ons een personage zoals we ze van haar gewend zijn: avontuurlijk, sterk en heerlijk uitgesproken. Precies zoals we ook kennismaken met Nic, een nieuwsgierige Manifestor die niet kan wachten om haar talenten te gaan benutten, maar daarvoor eerst een aantal zaken zal moeten uitzoeken. Een personage waar we vanuit de ik-persoon over lezen, waardoor we alles meekrijgen over haar gedachtes, gevoelens en de situaties waar ze in beland. Thomas laat hiermee meteen een band ontstaan tussen de lezer en het personage, waar je vanaf de eerste pagina mee meeleeft.

‘Een jeugdboek met een magisch randje dat diepgang vindt door de prachtige gelaagdheid ervan!

Iets dat zeker in de hand wordt gewerkt door het geweldige schrijfwerk van Thomas. Waar we in haar vorige boeken al meermaals werden verrast met prachtige volzinnen, geweldige humor die op het scherpst van de snede is en gelaagdheid in het verhaal, is dat in ‘Nic Blake and the Remarkables’ nog een stapje verder genomen. Vanaf de eerste pagina zat ik helemaal in dit verhaal, door de geweldige humor waarover Nic beschikt, haar adremheid daarin en haar mooie kijk op de wereld. Maar wat wederom het meest raakt in dit verhaal is de gelaagdheid ervan. We volgen een meisje van Afro-Amerikaanse afkomst, dat moet strijden voor alles wat ze wil bereiken. Thomas laat ons kennismaken met haar cultuur, schept een brug aan kennis en verweeft meermaals de geschiedenis van deze cultuur in het verhaal. Dit geeft het meer diepgang en laat het echt tot leven komen.

Met ‘Nic Blake and the Remarkables’ zet Thomas haar eerste stappen in zowel het jeugdgenre als het fantasiegenre. En dat laatste doet ze met veel verve. De magie zit op een organische manier in dit verhaal verweven, voelt realistisch omdat het in de ‘echte’ wereld zich afspeelt en is prachtig omschreven waardoor je het ook echt voor je ziet. Hoewel je merkt dat Thomas een beetje aan het genre moet wennen, het begin komt enigszins rustig op gang, merken we gaandeweg het verhaal dat de schrijfster het compleet eigen heeft gemaakt. De plottwisten aan het einde houden je gegarandeerd aan de pagina’s gekluisterd en maken dat je snel wilt doorlezen in een vervolg!

‘Nic Blake and the Remarkables’ is een mooi debuut van Angie Thomas in zowel het jeugdgenre als in de wereld van de fantasieboeken. De magie in het verhaal voelt realistisch, het hoofdpersonage is een feest om te volgen door haar kracht en moed en de verhaallijn is prikkelend en pakkend om dit boek in één zit uit te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.