Recensie: ‘Noah en het speurengeltje’, Lucinda Riley & Harry Whittaker

Schrijfster Lucinda Riley, ze stal al onze woordenliefhebbende harten met haar geweldige ‘Zeven Zussen’-serie, maar niet alleen met deze serie. Voor de jongste lezers onder ons schreef ze een aantal jaren samen met haar zoon Harry Whittaker de prentenboeken-reeks over de beschermengeltjes. Postuum voegt ze hier samen met Harry dit najaar een nieuw deel aan toe, dat straalt door de prachtige betekenissen erachter. Maak kennis met ‘Noah en het speurengeltje’.

Noah gaat met zijn ouders op vakantie naar Griekenland, en natuurlijk gaat zijn knuffelkonijn Bertie mee. Maar dan slaat het noodlot toe… Op het strand raakt hij Bertie kwijt en Noah is ontroostbaar. Gelukkig is daar beschermengel Luna. Zal zij Bertie weer thuis kunnen brengen?‘ (Uitgegeven door Xander Uitgevers, met illustraties van Marie Voigt en vertaald door Erica Disco).

De ‘Beschermengeltjes’ reeks, het is een boekenserie waar je een instant glimlach van op je gezicht krijgt en waar iedere jonge (en ook zeker oudere) lezer een goed gevoel van krijgt. Lucinda Riley en Harry Whittaker begonnen een aantal jaren terug aan de reeks, wat een langgekoesterde droom van ze was. De twee wilden altijd al gezamenlijk een voorleesboek maken voor kinderen en kwamen daarbij uit op een reeks waarbij engeltjes kinderen helpen. Een betere combinatie kun je je haast niet voorstellen, zowel qua schrijvers als onderwerp. Riley en Whittaker weten namelijk als geen ander hoe ze op een mooie en toegankelijke manier onderliggende boodschappen in het verhaal moeten verwerken en dit kunnen doorgeven aan de lezer.

In ‘Noah en het speurengeltje’ maken we kennis met de jonge Noah. Samen met zijn ouders gaat hij voor het eerst met het vliegtuig op vakantie naar Griekenland. En uiteraard mag zijn trouwe vriend en knuffel voor het leven Bertie daar niet bij ontbreken. Hoewel Noah’s vader hem op het hart drukt om de knuffel niet buiten het hotel mee te nemen, hij kan hem dan immers snel kwijtraken, neemt de peuter het risico en neemt hij Bertie mee naar het strand. Daar wil hij hem graag kennis laten maken met een oudere vrouw en haar hondje die hij daar heeft ontmoet. Helaas belandt de knuffel in de zee, maar niet getreurd, beschermengeltje Luna weet daar wel een oplossing voor. Whittaker en Riley hebben weer een intens schattig verhaal neergezet, waarin zowel hoofdpersoon Noah een mooie rol vervult als Luna. We beginnen het verhaal bij het engeltje terwijl ze op een wolkje geniet van de zon. Beneden op aarde pakt Noah zijn koffertje in en vanaf daar begint het verhaal van de twee. De twee schrijvers weten beide verhalen op een organische en pakkende manier met elkaar te vervlechten, waardoor je over zowel Noah als het speurengeltje genoeg meekrijgt om met hen mee te kunnen leven.

‘Een geweldig kinderboek met prachtige onderliggende lagen!’

Whittaker en Riley steken dit boek anders in dan we voorheen hebben gezien. Waar we in de vorige delen zagen dat het kind vaak al in het begin van het verhaal tegen een probleem aanliep, zien we dat in ‘Noah en het speurengeltje’ pas halverwege het boek gebeuren. En dat is zeker met een reden. Beide schrijvers geven dit boek namelijk een extra lading door ons mee te nemen in de Griekse geschiedenis. Zo leren we door de ogen van Noah over de prachtige mythologie die het land rijk is. Dit brengen Riley en Whittaker op hun toegankelijke manier, waarmee ze niet alleen een pakkend verhaal brengen maar ook een waar je van leert. Dit vergezeld door de prachtige illustraties van Marie Voigt maakt het verhaal helemaal compleet!

‘Noah en het speurengeltje’ is wat mij betreft weer een prachtige toevoeging aan de ‘Beschermengeltjes’ reeks van deze twee topschrijvers. Ze brengen ons een pakkend verhaal, dat daarnaast ook nog eens mooi educatief is. Brengen ons onderliggende boodschappen zoals: ‘alles komt goed’ en ‘houd hoop’, die ze op een toegankelijke manier naar het verhaal hebben vertaald. En misschien nog wel het mooiste aan dit verhaal: het maakt je aan het glimlachen en geeft je een goed gevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.