Recensie: ‘Peter Pan’, J.M. Barrie

Peter Pan, Wendy Darling en Tink, drie personages die bij velen in het hart zitten als favoriete jeugdhelden. J.M. Barrie bracht de jongen ‘die nooit ouder werd’, meer dan honderd jaar geleden tot leven in zijn verhalen. Uitgeverij Wordsworth steekt deze verhalen in een prachtig, linnen jasje met de collector’s edition ‘Peter Pan‘. Boekhopper geeft in samenwerking met Wordsworth 1 exemplaar van dit geweldige boek weg op instagram!

‘The magical Peter Pan comes to the night nursery of the Darling children, Wendy, John and Michael. He teaches them to fly, then takes them through the sky to Never-Never Land, where they find wolves, Mermaids and… Pirates.

The leader of the pirates is the sinister Captain Hook. His hand was bitten off by a crocodile, who, as Captain Hook explains ‘liked me arm so much that he has followed me ever since, licking his lips for the rest of me’. After lots of adventures, the story reaches its exciting climax as Peter, Wendy and the children do battle with Captain Hook and his band.’

Peter Pan, de tekenfilm werd bij ons thuis vroeger grijsgedraaid. Urenlang konden we kijken naar de avonturen van Peter, de vriendelijke Wendy en de ondeugende Tinkerbell. J.M. Barrie bracht honderd jaar geleden zijn geesteskinderen tot leven op papier en nog steeds zorgen ze voor uren leesplezier. Al helemaal in deze adembenemend mooie editie van uitgeverij Wordsworth!

In ‘Peter Pan’ worden we helemaal mee terug genomen naar het begin. De kinderen van de familie Darling worden opgevoed met de nodige magie, zo is de hond de nanny en gebeuren en ’s nachts als ze dromen de meest avontuurlijke dingen. Zoals een bezoek van Peter. Vooral Wendy vindt het erg leuk om met hem op avontuur te gaan, te vliegen boven de magische wereld, al is Peter’s rechterhand Tink daar niet heel blij mee. Barrie zet vanaf de eerste pagina een verhaal neer waar je in mee wordt gezogen. De grappige gebeurtenissen spatten van de pagina’s en zorgen al snel voor een glimlach op je gezicht, zoals een goed kinderboek dat kan doen. De schrijver zet personages neer die je meteen in je hart sluit. Zo wordt Peter een echte vriend door zijn tomeloze enthousiasme, zijn jeugdigheid maar ook door de onderliggende lagen die Barrie zijn personage heeft meegegeven. Zo worden de kinderen allemaal ouder maar blijft Peter een jonge jongen, iets wat hij niet altijd even gemakkelijk vindt. Barrie beschrijft dit op een prachtige manier waardoor het niet alleen een magisch kinderboek is geworden, maar ook een die aan het denken zet.

‘Een magisch verhaal in een magisch mooie editie’

Hoewel Peter zich snel in het hart van de lezer zal nestelen, sprong één personage er voor mij met kop en schouders bovenuit: Tink. Het ondeugende elfje van Peter blijkt in het boek nog ‘ondeugender’ te zijn dan we haar voorheen in de films hebben gezien. Zo is ze niet bang om te zeggen waar het op staat en gebruikt ze daar ook wat grovere woorden voor. Dit zorgt voor meerdere hilarische momenten waarbij je zult giechelen van het lachen. Dit in combinatie met de verhaallijn, die ook na honderd jaar nog steeds staat als een huis maakt het een feestje om dit boek te lezen. ‘Peter Pan’ bevat alle ingrediënten voor een mooi verhaal, zo is het spannend door de magische gebeurtenissen en de avonturen die de personages beleven. Is het een boek waar je niet in wilt stoppen met lezen door de pakkende boodschappen die de schrijver in het verhaal heeft gestopt. En wordt dit nog meer bijgezet door de fijne, vlotte schrijfstijl van Barrie. Deze schrijver weet precies hoe hij zijn lezers een boek moet voorschotelen waarbij stoppen met lezen niet meer mogelijk is, door zijn bloemrijke taalgebruik en oog voor details.

Deze mooie editie van ‘Peter Pan’ heeft mij weer even mee teruggenomen naar de dagen waarop ik vroeger voor de televisie zat om de avonturen van Peter Pan te volgen. De avontuurlijke jongen die altijd jong blijft, zorgt ook honderd jaar naar dato nog steeds voor verhalen die sprankelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.