Recensie: ‘Rosa en het vriendschapsengeltje’, Lucinda Riley & Harry Whittaker

Vorig jaar wisten Lucinda Riley en Harry Whittaker onze kinderboekenliefhebbende harten massaal te stelen met het pakkende eerste deel van hun kinderboekenreeks over de beschermengeltjes. Tijd voor een topper van een tweede deel! De twee schrijvers bundelen wederom hun talenten en brengen ons ‘Rosa en het vriendschapsengeltje‘, een tranentrekkend mooi prentenboek waar je even stil van wordt.

Rosa gaat sinds kort naar de peuterspeelzaal. Ze heeft het erg naar haar zin, vooral op de speelplaats. Het liefst gaat ze de hele dag van de glijbaan. Maar soms voelt Rosa zich erg alleen, ook al zijn er genoeg andere kindjes. Op zulke momenten heb je een bijzonder iemand nodig om je minder alleen te voelen. Gelukkig weet vriendschapsengeltje Frederik precies hoe Rosa zo iemand kan vinden.‘ (Met illustraties van illustrator Marie Voigt, vertaald door Erica Disco, uitgegeven door Xander Uitgevers)

Als er één prentenboeken-reeks is waar ik toch wel een beetje een zwak voor heb dan is het wel de ‘Beschermengeltjes’ reeks van Lucinda riley (bekend van de Zeven zussen reeks) en Harry Whittaker. De twee talentvolle schrijvers weten altijd op een speelse manier prachtige boodschappen in hun verhalen te verwerken. Ook in ‘Rosa en het vriendschapsengeltje’ krijgen ze dit weer voor elkaar! Wat een verhaal oplevert waar je ook als volwassene zeker even stil van zal zijn door ontroering.

In ‘Rosa en het vriendschapsengeltje’ volgen we peuter Rosa die voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat. Ze vindt dat best spannend, maar wordt al snel op haar gemak gesteld door de gezellige juffrouw en de leuke andere kinderen. Rosa vindt haar draai, maar als ze een tekening moet maken van haar gezin bekruipt een verdrietig gevoel haar. Rosa’s moeder is na haar geboorte overleden waardoor Rosa alleen haar vader heeft. Ze wil niet dat de andere kinderen haar daar mogelijk om gaan plagen, waardoor ze haar tekening verbergt. Vriendschapsengeltje Frederik schiet Rosa te hulp. Whittaker en Riley steken het boek wederom vlot in en brengen je meteen in de stemming. Je voelt de spanning van Rosa voor haar eerste dag op de peuterspeelzaal, haar vreugde als ze in de gezellig klas komt, maar ook haar verdriet over haar moeder. De twee schrijvers weten als geen ander hoe ze met weinig woorden de emoties over moeten brengen naar de lezer en houden daarbij goed in de gaten dat het boek ook te volgen is voor de jongste lezers. Ze haken in op de wereld van kinderen, gebruiken vlot en eenvoudig taalgebruik waardoor dit verhaal van de pagina’s spat!

‘De onderliggende boodschappen die overtuigen, de mooie verhaalinsteek en het prachtige schrijfwerk en illustraties maken dit een parel van een prentenboek!’

Illustrator Voigt brengt de wereld van de beschermengeltjes weer tot leven met haar illustraties die eruit zien als prachtige potloodtekeningen. We krijgen een beeld bij de wereld van de engeltjes, maar zien ook hoe de peuterspeelzaal van Rosa eruit ziet. De illustraties zorgen ervoor dat je echt in het leven stapt van Rosa. Illustraties en schrijfwerk complimenteren elkaar zoals we ook in het eerste boek hebben gezien, ze versterken elkaar en zorgen samen voor een prentenboek dat indruk maakt! Dit komt ook zeker door de prachtige boodschappen die Whittaker en Riley in het verhaal hebben gestopt. Zo lezen we op een van de eerste pagina’s al dat als je durft te dromen alles mogelijk is, en krijgen de jonge lezers later in het boek te lezen dat ‘de moed om je uit te spreken zorgt voor begrip en dat je andere ook beter leert kennen’. Een prachtige onderliggende laag die zorgt voor een steuntje in de rug van de jonge lezer die dat op dat moment nodig heeft!

Ik was onder de indruk van het eerste boek van de geweldige serie van Whittaker en Riley, maar dit tweede deel overtreft het wat mij betreft met verve. De onderliggende boodschappen die overtuigen, de mooie verhaalinsteek en het prachtige schrijfwerk en illustraties maken dit een parel van een prentenboek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.