Recensie: ‘Rumaysa: Ever After’, Radiya Hafiza

Na haar geweldige eerste deel ‘Rumaysa: A Fairytale’, brengt schrijver Radiya Hafiza ons nu het langverwachte tweede deel over de ware heldin: Rumaysa. Ze levert ons een prachtig hedendaags sprookje ‘Rumaysa: Ever After‘ waar je er wel tien van achter elkaar zou willen lezen!

Ever since she escaped her tower, Rumaysa has been searching the land, far and wide, determined to find her long lost parents. But after she receives a mysterious invitation from Saira White, Queen of Bishnara, she is soon pulled into a dark, magical adventure, that threatens her own happily ever after . . . This eagerly anticipated sequel enchantingly intertwines traditional stories of Princesses, Princes, Witches and Beasts with a fresh and empowering perspective, beautifully illustrated by Rhaida El Touny.‘ (Uitgebracht door Pan Macmillan).

Sprookjes, als er een jeugdgenre is waar ik van houd dan is het wel het sprookjesgenre. Sprookjes weten je altijd mee te nemen naar een andere (vaak magische) plek, waar je kennismaakt met nieuwe mensen, dieren en verzonnen wezens. Schrijver Radiya Hafiza brengt ons het ultieme hedendaagse sprookjesverhaal waar je jezelf helemaal in kunt onderdompelen. Een verhaal over inclusiviteit, strijden voor je eigen doelen en je hart najagen.

In ‘Rumaysa: Ever After’ maken we voor de tweede keer kennis met de heldin van het verhaal: Rumaysa. Haar ouders zijn naar haar op zoek nadat ze door een heks is ontvoerd. Door volksverhalen komen ze op het spoor van hun inmiddels opgegroeide jonge dochter. Rumaysa is zelf ook op zoek naar haar ouders, maar komt op haar zoektocht een nieuw avontuur tegen. Ze wordt uitgenodigd door de koningin van Bishnara, en hoewel dat klinkt als een speciale gelegenheid, raakt Rumaysa verstrikt in een nieuw donker en magische avontuur dat dit keer haar eigen geluk bedreigt. Hafiza brengt ons een geweldige heldin om te volgen, iemand met het hart op de tong die door en door goed is, maar ook zo voor haar uitdagingen komt te staan. Iemand waar kinderen een band mee ontwikkelen door haar strijdlust en haar moed. Maar ook door haar vriendelijkheid en warmte. Een prachtige combinatie die je terug wilt zien in iedere sprookjesheldin en Hafiza tot in de perfectie terug laat komen. Daarnaast brengt de schrijver ons een hoofdpersoon die inclusief is, laat zien dat heldinnen niet alleen de prinsessen zijn met de blonde lange schitterende haren. Maar dat in iedereen een prins of prinses, een held of heldin schuilt. De schrijver brengt hiermee broodnodige vernieuwing in het genre en weet daarmee te overtuigen en de lezer vast te pakken vanaf het eerste moment.

‘Een hedendaags sprookje waar we er wel tien van willen zien!’

Hafiza’s schrijfstijl is passend en juist voor het verhaal dat ze heeft geschreven. Het is heerlijk vlot, met hier en daar oog voor detail. Zo worden we meegenomen naar de plaatsen waar Rumaysa en haar ouders wonen, deze worden prachtig omschreven met zintuigelijke waarnemingen. Onder andere de kleurrijke, vrolijke kleding is daardoor zichtbaar voor de lezer, maar ook de kruidige geuren zijn haast te ruiken. Hafiza brengt ons een verhaal dat drijft op verhaalvertelling vanuit de schrijver zelf en niet zo zeer op dialogen. Een mooie manier om het sprookje kleur te geven en je echt goed mee te nemen in de magische wereld. De dialogen die in het verhaal zijn verwerkt zijn dienend aan het verhaal en geven je meer inzichten over de uitdagingen waar zowel Rumaysa voor staat als haar ouders.

Hafiza brengt ons met ‘Rumaysa: Ever After’ een pakkend en prikkelend tweede deel in haar serie. Een verhaal dat staat als een huis door het krachtige hoofdpersonage, de mooie inclusiviteit en de heerlijke vlotte schrijfstijl van Hafiza!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.