Recensie: ‘Safiyyah’s War’, Hiba Noor Khan

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang in Frankrijk als de jonge Safiyyah een riskante taak krijgt waarmee ze probeert andere mensen te helpen. We lezen erover in het prachtig geschreven boek ‘Safiyyah’s War‘ van Hiba Noor Khan, dat hedendaags actueler voelt dan ooit tevoren.

War comes to the streets of Paris and Safiyyah’s life changes for ever. Her best friend’s family have fled, and the bombing makes her afraid to leave the mosque where she lives. But when her father is arrested by the Nazis for his secret Resistance work, it falls to Safiyyah to run the dangerous errands around the city. It’s not long before hundreds of persecuted Jews seek sanctuary at the mosque. Can Safiyyah find the courage to enter the treacherous catacombs under Paris and lead the Jews to safety?‘ (Uitgebracht door Andersen Press).

Kinderboeken waarin je mee wordt genomen naar een stukje geschiedenis, waarin onderliggende boodschappen je aan het denken zetten en je een kijkje krijgt in het leven van iemand anders. Het zijn mijn favorieten, en zeker wanneer de schrijver het verhaal zo vertelt dat je het gevoel hebt dat je in het verhaal zit, door mooie detailrijke omschrijvingen. Precies dat weet schrijfster Hiba Noor Khan voor elkaar te krijgen met ‘Safiyyah’s War’, waarin ze ons meeneemt naar Parijs waar de Tweede Wereldoorlog zijn stempelt drukt op het dagelijks leven van miljoenen mensen.

In ‘Safiyyah’s War’ maken we kennis met de avontuurlijke Safiyyah. Haar hele leven droomt ze er al van om avonturier te worden, het liefst spendeert ze haar tijd dan ook in de bibliotheek waar ze landkaarten bestudeert. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Parijs verandert haar leven compleet. De moskee waar ze woont wordt een toevluchtsoord voor de Joodse gemeenschap. Wanneer haar vader, die bij het verzet zit, wordt gearresteerd, krijgt Safiyyah de gevaarlijke taak om zijn werk deels over te nemen. Krijgt Safiyyah het voor elkaar om honderden mensen met een Joodse achtergrond naar veiligheid te helpen? Khan brengt ons een ware strijdster met Safiyyah, een jong meisje dat bang is voor de wereld om haar heen, maar zich niet laat tegenhouden om te doen waar zij in gelooft. Een ware avonturier die ons meeneemt in een verhaal waar nog weinig over bekend is. De moskee’s in Parijs hebben een grote rol gespeeld in het verzet, waar Khan een prachtig licht op laat schijnen. Safiyyah’s is een moderne heldin waar veel kinderen zich mee kunnen vereenzelvigen. Haar kracht en moed straalt in alles door wat ze doet, waardoor je vanaf de eerste pagina met haar mee zult leven.

‘Intens, spannend en inzichtvol!’

De schrijfster brengt ons dicht in de buurt van Safiyyah, door het verhaal op te schrijven van het hij/zij-perspectief, waarbij we over haar schouders meekijken bij alles wat ze doet. Khan kiest er in dit verhaal voor om niet alle gruwelijkheden te beschrijven van de oorlog, een logische keuze voor een kinderboek. Maar ze geeft ons wel een beeld bij de gevoelens van angst, verdriet en afkeer die in die tijd hoogtij voerde. Door veel oog te hebben voor emoties en gevoelens brengt ze ons een verhaal met meerdere onderliggende boodschappen die het kracht bijzetten. Om nog niet eens te spreken over haar adembenemend mooie schrijfstijl. Voor deze schrijfster geen grote hoeveelheid dialogen, maar meer, haast filmische, beschrijvingen van de wereld waarin Safiyyah leeft. We worden meegenomen naar de moskee en door de straten van Parijs. Hierdoor heb je het idee dat je echt samen met het hoofdpersonage op pad bent, haar goed leert kennen, maar ook de wereld waarin ze zich begeeft. Daarnaast bevat dit boek meerdere historische componenten die ook een broodnodig licht schijnen op de jaren 40 van de vorige eeuw, waarin nog zoveel verhalen verborgen liggen die naar voren mogen worden gebracht.

‘Safiyyah’s War’ heeft voor mij dan ook alle componenten waar een goed kinderboek aan moet voldoen. Het maakt indruk door de intense verhaallijn, waarbij veel oog is voor emoties. Het beklijft door de spanning in het verhaal en het zet aan tot denken door de onderliggende boodschappen. Wat daarnaast vooral bij zal blijven van dit boek is de prachtige beeldende en gedetailleerde schrijfstijl van Khan. Een boek om generatie op generatie te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.