Recensie: ‘The House of Serendipity’, Lucy Ivison

Boeken met een modetwist, ik hou ervan! Schrijfster Lucy Ivison brengt ons deze zomer een pakkend verhaal, vol verwijzingen naar mode, waarin twee sterke hoofdpersonages je meenemen in hun leven. Het levert het prachtige jeugdboek ‘The House of Serendipity‘ op!

Meet Myrtle Mathers and Sylvia Cartwright: two girls from different worlds bonded by a passion for fashion! They know that the perfect outfit can make dreams come true, and their dazzling designs are the talk of 1920s London…
So when Agapantha Portland-Prince wants to escape her glamorous debutante ball for a life of adventure, it’s their magical talents she needs. But can the girls make all their secret dreams a reality, or will this be the most stylish scandal of the century?’ (Uitgegeven door Usborne)

 “I stopped and put my sewing machine down for the hundredth time. My hand was red raw and my whole body ached with the effort of carrying it across London. But i refused to leave it behind”, steekt Ivison haar boek meteen ijzersterk in. Wat zich vervolgens ontvouwt is een pakkend verhaal, dat vol zit met mooie verwijzingen naar de modewereld, krachtige personages en mooie onderliggende boodschappen. Een jeugdboek zoals we hem altijd willen zien!

Maak kennis met Myrtle en Sylvia, twee sterke meiden die allebei dromen van een ander leven. Sylvia is klaar om de maatschappelijke orde te verbreken en haar eigen doelen te volgen. Myrtle droomt haar hele leven al van het bereiken van een carrière in de mode, al is dat lastig te bereiken vanuit de positie van een dienstmeisje. Samen bundelen de twee hun krachten en dat levert niet alleen een mooie nieuwe vriendschap op, maar ook een stap dichterbij het laten uitkomen van hun dromen. Ivison zet met Myrtle en Sylvia twee pakkende personages neer die mateloos interessant zijn om te volgen door hun wilskracht om hun eigen doelen te volgen, de stappen die ze zetten in het laten uitkomen van hun dromen en de manier waarop ze dat doen. De schrijfster laat hiermee twee inspiratiebronnen zien voor jongeren en licht boodschappen als ‘geef nooit op’, ‘volg je dromen’, ‘pak de kansen die je krijgt’ mooi uit waardoor het verhaal een prachtige onderliggende laag heeft gekregen.

‘Mijn favoriete jeugdboek vanaf nu!’

Maar wat dit boek voor mij vooral ijzersterk maakt zijn de verwijzingen naar mode. Ivison heeft gedegen onderzoek gedaan naar het leven van een aantal van de iconische namen in de modewereld, zoals Chanel. We zien gelijkenissen tussen het leven van Chanel en dat van Myrtle die Ivison met precisie naar voren brengt. Hierdoor maak je niet alleen kennis met de personage in het boek, maar ook met belangrijke namen uit de modewereld. Dat Ivison daarnaast ook nog eens beschikt over een mooie gedetailleerde schrijfstijl waardoor ieder kledingstuk zichtbaar wordt, iedere balzaal die wordt uitgelicht beeldend wordt en je daardoor het idee hebt dat je zelf onderdeel van het verhaal bent, maakt dit boek voor mij helemaal compleet. Maar ook uniek, want de schrijfster heeft ervoor gekozen om een tijdperk uit te lichten dat we nog niet vaak voorbij hebben zien komen in jeugdboeken, de jaren ’20 van de vorige eeuw. We maken kennis met de gebruiken uit die tijd, de klederdracht, leren meer over de vrouwenrechten die in die tijd niet om over naar huis te schrijven waren. Dit geeft het verhaal voor mij net dat beetje extra om het echt uniek te maken.

‘The House of Serendipity’ is vanaf nu af aan een van mijn favoriete jeugdboeken. De prachtige, beeldende verhaalvertelling, de mooie onderwerpen die aan bod komen, de pakkende personages en de vele verwijzingen naar mode maken het een feestje om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.