Recensie: ‘When sadness comes to call’, Eva Eland

Kinderboeken hebben altijd iets magisch. Ze nemen je mee naar een andere wereld, laten je op avontuur gaan met de hoofdpersonages of geven je een belangrijke boodschap mee. Eva Eland bracht een tijdje geleden het prachtige kinderboek ‘When Sadness Comes To Call‘ uit (Andersen Press), een verhaal dat raakt, je aan het denken zet, maar vooral zorgt voor begrip. Je maakt kans op een exemplaar tijdens de 8 days of giveaway op het instagram account van Boekhopper @boekhopper.

‘When Sadness arrives, try not to be afraid: give it a name, listen to it and spend some time together. Maybe all it wants is to know that it’s welcome. This beautiful debut by new author-illustrator talent Eva Eland takes a poignant but uplifting look at dealing with uncomfortable emotions.’

Er zijn maar weinig boeken waar ik even stil van ben nadat ik de laatste pagina heb omgeslagen. Maar ‘When Sadness Comes to Call’ wist dat precies voor elkaar te krijgen, want jeetje wat is dit een prachtig kinderboek. Niet alleen door de doeltreffende illustraties, maar vooral door de intens krachtige boodschap die Eland in het verhaal heeft verwerkt.

In ‘When Sadness Comes to Call’ heeft de hoofdpersoon last van sombere gedachtes. Hij voelt zich alleen en wil niet meer naar buiten waar alle andere kinderen wel gezellig aan het spelen zijn. Het voelt alsof de sombere gedachtes als een deken over hem heen hangen. Maar dan bedenkt hij zich dat hij iets moet gaan doen wat hij leuk vindt, dat somberheid een plekje moet krijgen, dat het welkom is. Want als je dat doet dan komt er snel weer een dag dat het beter gaat. Eland brengt haar verhaal in korte, krachtige quotes vergezeld met prachtige schilderachtige illustraties die zorgen voor een beeldend verhaal. Haar schrijfstijl is pakkend, op het scherpst van de snede en perfect voor de doelgroep.

‘Een prachtig, realistisch kinderboek dat raakt, pakt en aanzet tot denken’

Maar het is vooral de prachtige onderliggende boodschap die dit verhaal er een maakt om nog lang aan te denken, om voor te lezen aan kinderen en voor volwassenen om er nog eens bij te pakken als je zelf wat somberder bent. Eland laat namelijk op een respectvolle manier zien hoe je anders omgaat met sombere gedachtes. Dat je er als het ware mee in gesprek kunt gaan, om te begrijpen wat de onderliggende oorzaak is van je gedachtes. ‘Maybe all it wants to know is that it is welcome. And to sleep, knowing it is not alone.’ De schrijfster en illustrator maakt van sombere gedachtes als het ware een vriend die soms op bezoek komt en wat extra aandacht nodig heeft. Ze geeft handvatten om om te gaan met sombere gedachtes en laat zien dat er altijd weer een betere dag zal komen.

Wauw, wauw, wauw, Eland heeft echt een prachtig kinderboek geschreven. Een verhaal dat wordt vergezeld door pakkende illustraties die het verhaal tot leven brengen. ‘When Sadness Comes to Call’ is een realistisch, intens mooi kinderboek dat raakt, ontroert en aanzet tot denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.