‘Small Stories of Great Artists’, Laurence Anholt

Frida Kahlo, Leonardo da Vinci en onder andere Vincent van Gogh, ze worden gezien als de grootste talenten uit de kunstwereld aller tijden. Hun kunst weet mensen te verbazen, verwonderen en inspireren, maar dat geldt ook zeker voor de verhalen achter hun werken. Schrijver en illustrator Laurence Anholt bundelt hun verhalen in een prachtig kinderboek waarin kunst tot leven komt. Maak kennis met ‘Small Stories of Great Artists‘.

‘Discover the world’s greatest artists, including Frida Kahlo, Leonardo da Vinci, and Vincent van Gogh, and the stories of the real children who knew them. Now, for the first time, Laurence Anholt’s beloved children’s art book series, which has sold millions of copies around the world, has been compiled into one inspirational volume.’ (Uitgegeven door Taschen).

Kunstwerken, we kunnen er uren naar kijken. Naar de prachtige landschappen, creatieve objecten of juist abstracte werken die worden gecreëerd. We bestuderen de penseelstreken, de diepere betekenis achter het kiezen van een bepaalde kleur en de boodschap die de kunstenaar in zijn werk heeft verwerkt. Een aantal kunstwerken zitten inmiddels in ons collectieve geheugen en daarvan kunnen we onszelf allemaal wel een beeld vormen. Denk bijvoorbeeld aan de zonnebloemen van Vincent van Gogh. Maar wat zijn de verhalen achter de kunstenaars, hoe zijn zij geworden wie ze nu zijn en hoe is hun leven verlopen? Illustrator en schrijver Laurence Anholt brengt ons deze verhalen in ‘Small Stories of Great Artists’ dat haast voelt als een sprookjesboek, maar dan nog net even mooier!

In ‘Small Stories of Great Artists’ maken we kennis met verschillende kunstenaars: Van Gogh, Frida Kahlo, Claude Monet, Chagall, Degas, Leonardo da Vinci, Picasso en Cézanne. Schildermeester Van Gogh opent het boek met een verhaal over zijn bekende zonnebloemen kunstwerk. We zien een kleine jongen die kennismaakt met de schilder, die door de omgeving redelijk met de nek wordt aangekeken. De kleine jongen is geïnteresseerd in het werk van Van Gogh en bewondert het. Om Van Gogh te verrassen brengt hij hem een bosje zonnebloemen, maar deze blijken helaas al snel verwelkt te zijn. Wanneer de bewoners om de jongen heen steeds meer afkeer krijgen naar Van Gogh, besluit de schilder om zijn biezen te pakken, maar niet voordat hij de jongen verrast met zonnebloemen die voor eeuwig zullen stralen. Anholt brengt ons een verhaal over de schilder waarin vriendelijkheid en zorgen voor elkaar voorop staat, ten midden van het vertellen over de prachtige kunst die de schilder maakte. We zien hoe hij te werk gaat, horen wat over zijn verleden en worden getrakteerd op prachtige illustraties om dit meer kracht bij te zetten. Anholt sluit het hoofdstuk af, wat hij doet bij iedere kunstenaar, met een kort stukje over het leven van het artistieke talent. Dit schrijft hij vanuit de ik-vorm, waardoor je het idee hebt dat de kunstenaars ook echt tegen je praten. Een prachtige manier om je als lezer dichter bij hen in de buurt te brengen en echt een band met ze op te bouwen.

‘Verhalen die kunstwerken op zichzelf zijn geworden door de prachtige illustraties van Anholt’

Anholt heeft ervoor gekozen om de verhalen vooral op de illustraties te laten leunen, met korte teksten tussendoor. Een geweldige keuze die maakt dat dit boek echt tot leven komt en je je een beeld kunt vormen bij de verhalen over de kunstenaars. Zo volgen we Degas door de ogen van een jonge ballerina die model staat voor de kunstenaar. Door mooie, met potlood getekende illustraties, zien we het verhaal ontstaan. Daarbij weet Anholt de emoties van de kunstenaar en de personages eromheen goed te vangen, met prachtige impressie werken die maken dat je echt het verhaal in wordt gezogen. De schrijver en illustrator brengt ons verhalen over kunst, maar deze zijn echte kunstwerken an zich geworden. Kunstwerken waarin we grote talenten uit het verleden beter leren kennen, maar niet alleen dat. Alle verhalen hebben onderliggende boodschappen in zich die het voor mij verheven naar een prachtig sprookjesboek. Zo zagen we bij van Gogh vriendelijkheid terugkomen en wordt bij Degas onder andere ingezet op empathie. Hierdoor leer je niet alleen iets over de kunstenaars, maar krijgen de jonge lezers ook een aantal mooie levenswijsheden mee die het een boek maken om nog vaak te herlezen.

‘Small Stories of Great Artists’ is een prachtig nieuw boek van de hand van Anholt. Een sprookjesboek dat kunst bereikbaar maakt voor jonge lezers, ze meeneemt in de magie ervan en ze ook nog wat mooie levenslessen meegeeft. Verhalen die kunstwerken op zichzelf zijn geworden door de prachtige illustraties van Anholt en de dito inspirerende verhalen erbij. Een parel!

Dit prachtige boek kun je bestellen op de website van Taschen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.