‘Yours from the Tower’, Sally Nicholls

Drie vriendinnen, drie totaal andere levens. Waar de een voor haar oma moet zorgen, woont de ander in bij haar tante om mee te kunnen doen aan het huwelijksseizoen en moet de laatste vriendin aan het werk om haar familie te kunnen onderhouden. Hun ervaringen delen ze met elkaar in brieven, in Sally Nicholls nieuwste boek ‘Yours from the Tower‘.

‘Tirzah, Sophia and Polly are best friends who’ve left boarding school and gone back to very different lives. Polly is teaching in an orphanage. Sophia is looking for a rich husband at the London Season. And Tirzah is stuck acting as an unpaid companion to her grandmother. In a series of letters, they share their hopes, their frustrations, their dramas … and their romances. Can these three very different young women find happiness?’ (Uitgegeven door Andersen Press)

Soms kom je een boek tegen en weet je vanaf de eerste pagina dat het een verhaal gaat worden dat helemaal bij je past. Bij het lezen van ‘Yours from the Tower’ had ik precies zo’n gevoel. De eerste brief vanuit Tirzah naar haar twee vriendinnen is grappig, pakkend en wist een glimlach op mijn gezicht te brengen, iets dat zich heeft voortgezet tijdens het lezen van het gehele boek. De vriendschap tussen de drie meiden is voelbaar, waardoor je haast een vierde vriend/vriendin in het verhaal wordt en alles over ze te weten komt.

In ‘Yours from the Tower’ maken we kennis met de ietwat dramatische Tirzah, de altijd goedlachse en hardwerkende Polly en de elegante Sophia. Nadat ze samen op een kostschool hebben gezeten en daar een mooie vriendschap hebben gesloten, scheiden hun wegen zich weer. Tirzah vertrekt naar haar oma om voor haar te gaan zorgen, Polly verruild de schoolbanken voor werk en Sophia vindt het begin van haar toekomst bij haar tante, een vooraanstaande dame die Sophia onder haar vleugels neemt om een goede huwelijkskandidaat voor haar te vinden. Drie totaal andere levens ontvouwen zich op de pagina’s, maar de vriendschap tussen de drie meiden blijft bestaan. Ze vertellen elkaar over hun levens, zorgen, liefdes en mooie momenten in het leven via brieven. Waarin we ze goed leren kennen. Nicholls zet drie geweldige vriendinnen neer die een feestje zijn om te volgen. Tirzah is heerlijk uitgesproken en flapt alles er ongenuanceerd uit, Sophia is een echte dame en zet haarzelf ook zo neer in de brieven en Polly is de zorgzame van de drie die alles voor iedereen wil regelen. Als lezer zul je jezelf dan ook zeker in een van de drie personages herkennen, waardoor je al snel meeleeft met de meiden. Iets dat ook in de hand wordt gewerkt door de eerlijkheid waarmee de vriendinnen hun leven in brieven beschrijven. Wat zorgt dat je niet alleen meeleeft, maar ook meermaals ontroert wordt door alles wat ze meemaken.

‘Een uniek en bruisend verhaal!’

Nicholls kiest voor een unieke manier van verhaalvertelling die staat als een huis! Jeetje, wat weet deze schrijfster een pakkend verhaal neer te zetten door het op te schrijven vanuit brieven. Een verfrissend perspectief, waarbij korte hoofdstukken elkaar afwisselen, dat maakt dat je blijft lezen. Iets dat ook zeker toe te schrijven is aan de schrijfstijl van de schrijfster, die mooi vlot is. Waarbij ze oog heeft voor de historische setting van het verhaal en dit op een organische manier in het verhaal verwerkt.

Nicholls brengt ons met ‘Yours from the Tower’ een verhaal dat op unieke wijze wordt verteld, waarin vriendschap centraal staat en een eerlijke toon de basis vormt. De drie meiden voelen na het lezen van het boek als echte vrienden van de lezer, een band die de schrijfster heeft gecreëerd door de pakkende verhaal-insteek, de interessante levens van de meiden en de verschillende wendingen in het verhaal waar je helemaal in mee wordt genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.