Recensie: ‘Een nieuw begin’, Charlotte Jacobi

Schrijversduo Eva-Maria Bast en Jørn Precht, pseudoniem Charlotte Jacobi, brachten ons het afgelopen jaar het eerste deel en tweede deel in ‘De Patisserie’ serie. Een familiesaga vol romantiek, passie en ontzettend veel lekkere gebakjes. Tijd voor de schrijvers om voor de derde keer weer een duik te nemen in het leven van de Picard’s, in het ontroerende, spannende en uitermate goedgeschreven ‘Een nieuw begin‘.

‘1940. Louise Picard, de kleindochter van Ida, ziet het kleurrijke Straatsburg voor haar ogen veranderen in een spookstad. De meeste inwoners zijn inmiddels halsoverkop vertrokken naar veiliger oorden, maar Louise bevindt zich nog steeds in het oog van de oorlogsstorm. Samen met de rest van de achterblijvers probeert ze de stad en de patisserie levend te houden. Wanneer Louise ondanks alles verliefd wordt op een Duitse soldaat, zet dat de fragiele verhoudingen in haar familie nog verder op scherp. Met haar romance riskeert ze het leven van haar naasten, van wie sommige Joods zijn. Louise moet een keuze maken: haar inmiddels totaal verdeelde familie beschermen, of haar dromen najagen en vechten voor haar eigen geluk.’ (Uitgegeven door Xander Uitgevers, vertaald door Rosalyn van Moorselaar)

De boeken van Charlotte Jacobi, ze bezitten altijd over de juiste balans tussen spanning, romantiek, humor en ontroering. Stuk voor stuk zijn het emotionele rollercoasters die je aan de pagina’s gekluisterd houden. Tijd voor de schrijvers om hun alomgeliefde serie over de heerlijke ruikende patisserie af te sluiten met het derde en laatste deel van de serie: ‘Een nieuw begin’.

In ‘Een nieuw begin’ duiken we in het leven van Louise Picard, de vrolijke, aardige, maar ook zeker pittige kleindochter van Ida. Nu de aantocht van de tweede wereldoorlog steeds meer voelbaar is in het voorheen altijd kleurrijke Staatsburg, trekt de door Louise geliefde stad compleet leeg. Mensen zoeken hun toekomst en veiligheid elders in Europa. Louise probeert samen met haar familie de patisserie draaiende te houden, wat knap lastig wordt wanneer ze haar oog laat vallen op een Duitse soldaat die haar familie in gevaar kan brengen. Jacobi brengt ons een geweldig personage om te volgen. Iemand die in iedere situatie een kans ziet, probeert het goed te doen voor iedereen, maar ook haar eigen hart wil volgen wat soms nog wel eens voor conflicten zorgt. De schrijvers nemen ons vanuit het vogelperspectief mee in het leven van Louise en plaatsen ons als een alwetend persoon boven het verhaal. Een verhaal waarbij het belang van bijpersonages ook wordt onderstreept. We volgen namelijk niet alleen het leven van Louise, maar ook van de belangrijke mensen om haar heen. Dit geeft het verhaal een mooi rond gevoel, perfect passend voor het derde en laatste deel, waarbij je wil weten hoe het met iedereen afloopt.

‘Ontroerend, met veel verdiepende lagen en romantisch’

Jacobi brengt ons een verhaal waarbij wordt gespeeld met het thema ‘goed en kwaad’. Ze zetten in ‘Een nieuw begin’ de optieken over de tweede wereldoorlog recht tegenover elkaar en laten zien hoe verwoestende denkbeelden worden gevormd. Dit brengt de nodige spanning met zich mee waarbij je als lezer meermaals op het puntje van je stoel zit en het liefst wil roepen dat sommige hoofdpersonages echt verkeerd bezig zijn. Iets dat alleen maar in hand gewerkt kan worden door het prachtige schrijfwerk van Jacobi. De schrijvers weten als geen ander hoe ze ons een prikkelend en spannend verhaal moeten brengen, waarbij hun schrijfwerk naadloos in elkaar overloopt.

‘De Patisserie’ serie loopt over van de ontroerende momenten, maatschappelijke onderwerpen, maar ook van de liefde. Als er iets is dat hoogtij viert in ‘Een nieuw begin’ dan is het dat wel. Jacobi brengt de ontluikende, gevaarlijke liefde van Louisa en de Duitse soldaat met verve naar papier. De chemie tussen de twee spat van de pagina’s, terwijl hun kijk op het leven toch echt anders is. Dit maakt dat het verhaal zowel romantisch als spannend is tot het einde. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik fan ben van deze prachtige serie! Het schrijfwerk van Jacobi is heerlijk vlot en pakkend om te volgen, met genoeg oog voor details om je in de situaties van de hoofdpersonages te kunnen verplaatsen. De verhaallijn is intens en boeiend tot het einde en de personages zijn mateloos interessant om te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.