Wat is thuis, als je niet meer thuis kunt wonen? Een groot aantal jongeren in Nederland kan niet meer thuis wonen door verschillende omstandigheden. Zij komen bij gastgezinnen, gezinshuizen of onder andere leefgroepen terecht. Schrijfster Carlie van Tongeren ging met een aantal van deze jongeren in gesprek, sprak hun pleegouders en ging om de tafel met hulpverleners. En dat levert een verhaal op dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Maak kennis met ‘Alleen thuis‘.
‘Juna is vijftien als ze geplaatst wordt in Gezinshuis Boskant. Samen met haar broertje Sylvester trekt ze in bij gezinshuisouders Hanna en James, hun zoon Lennon en andere uit huis geplaatste jongeren. Juna is boos op iedereen, behalve op haar broertje – hij betekent alles voor haar.
Lennon heeft het helemaal gehad met die ‘Probleemgevallen’ die zijn ouders zomaar in huis hebben genomen. Zeker met die irritante Juna en al haar drama. Maar dan gebeurt er iets waardoor Juna en hij elkaar toch nodig hebben.‘ (Uitgegeven door Blossom Books).
Schrijfster Carlie van Tongeren, ze weet ons inmiddels al weer jaren te ontroeren, inspireren en verrassen met haar prachtige gelaagde boeken. Ze durft buiten de gebaande paden te stappen, brengt ons verhalen over beladen onderwerpen en weet deze in al hun rauwheid vol respect uit te lichten. Iets dat ze ook doet in haar recent verschenen boek ‘Alleen thuis’. Wat mij betreft het beste boek van Van Tongeren tot nu toe!
In ‘Alleen thuis’ maken we kennis met Juna. Nadat zij en haar broertje niet meer bij hun moeder kunnen wonen en ook hun vader ze geen onderdak wil bieden, komen ze terecht in een gezinshuis. Een grote verandering voor de twee, die veel woede en afkeer oproept bij Juna. Waarom kan ze niet thuiswonen? Waarom moet ze haarzelf conformeren aan de huisregels van dit nieuwe gezin en hoe vindt ze haar plek in deze nieuwe situatie? Lennon, de zoon van Juna’s gastouders zit ten aller minst te wachten om weer nieuwe jongeren te ontvangen in zijn huis. Toen zijn ouders een paar jaar geleden aankondigden dat ze jongeren gingen opvangen die een thuis zochten, stond hij alles behalve te juichen. En zeker nu met Juna, die het bloed onder zijn nagels vandaan haalt. Van Tongeren brengt ons twee hoofdpersonage die mateloos interessant zijn om te volgen. Beide hebben een complexe geschiedenis die beetje bij beetje meer naar de voorgrond komt. Deze wordt door de schrijfster met veel gevoel voor emoties opgeschreven, waardoor het onmogelijk is om niet met Juna en Lennon mee te leven. En dat niet alleen. Van Tongeren heeft meerdere brieven van de andere jongeren in Gezinshuis Boskant in het verhaal verwerkt, waardoor we ook met hun, vaak schrijnende, verhalen kennismaken. Dit geeft ons een goed beeld van alle personages die je vanaf de eerste pagina in hart sluit, of ze het nu willen of niet.
‘Als er een prijs was voor het meest impactvolle verhaal van 2024, dan zou deze zeker naar ‘Alleen thuis’ gaan!’
Van Tongeren brengt ons met ‘Alleen thuis’ een beladen verhaal, waarbij je meerdere keren diep adem zult moeten halen om het op je in te laten werken. Juna en de andere jongeren in het gezinshuis hebben veel verdrietige en kwetsende dingen meegemaakt die raken. Ze geven een beeld van wat een jongeren allemaal meemaakt voordat ze in een gezinshuis terecht komen. De schrijfster is voor dit boek in gesprek gegaan met jongeren die in eenzelfde situatie zitten en deze verhalen in het boek verwerkt. Dit geeft het boek een realistisch randje en zorgt ervoor dat het verhaal alleen maar harder binnenkomt. Mooi daarbij is wel dat Van Tongeren vooral laat zien hoe krachtig Juna en de anderen zijn, dat zij vechten tegen eenzelfde bestaan als hun ouders. Dat zij meer en meer in hun eigen kracht komen te staan. Want als er iets is waar je dit boek mee zult afsluiten, dan is het wel de bewondering voor de veerkracht van al deze jongeren.
Na het omslaan van de laatste pagina van ‘Alleen thuis’ kan ik alleen maar zeggen: grote complimenten voor Carlie van Tongeren. Ze brengt ons een verhaal dat staat als een huis, dat is geschreven met een vlotte maar ook gedetailleerde pen die overloopt van de warmte en liefde voor de personages. De balans tussen het weergeven van een waarheidsgetrouw verhaal met luchtige soms komische momenten, is subliem. Als er een prijs was voor het meest impactvolle verhaal van 2024 dan zou deze zeker naar ‘Alleen thuis’ gaan, dit verhaal moet je lezen!