Brabants Boek Present: ‘Nargis’, Forugh Karimi

De tijd van het jaar voor Brabantse boekliefhebbers is weer aangebroken: het Brabants Boek Present is uit! Schrijftalent Forugh Karimi uit Veghel kreeg de eer om de novelle voor deze boekenweek te schrijven, een kans die ze met beide handen heeft aangegrepen en hoe! Ze brengt ons het prikkelende en pakkende verhaal ‘Nargis‘, dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Tijd voor een recensie!

‘Nargis is een intiem verhaal over actuele thema’s. Karimi schrijft over de 17-jarige Nargis, die geboren is in een azc en opgroeit in een warm en liefdevol gezin in Nederland. Ze is druk met haar examenjaar op het gymnasium, maar vooral met het feit dat haar familie door een incident uit elkaar gevallen is. Haar broer Omíd zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf. Haar moeder zit wezenloos op de bank naar de Afghaanse televisie te kijken en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur. Maar dan stelt haar broer aan Nargis een vraag die alles op scherp zet en is het aan haar om te ontrafelen wat en waar het precies mis is gegaan – en het gezin weer bij elkaar te brengen.’ (Bron: Brabants Boek Present)

Soms lees je een verhaal dat je vol verwondering achterlaat, dat je heeft ontroert, geraakt en misschien wel heeft aangezet tot denken. Karimi brengt ons met ‘Nargis’ precies zo’n verhaal: pakkend, actueel doeltreffend, prikkelend en uitermate goed geschreven.

In ‘Nargis’ maken we kennis met de zeventienjarige Nargis. Het leven van Nargis is niet zoals dat van andere tieners. Haar ouders, die gevlucht zijn uit Afghanistan, kunnen maar moeilijk wennen aan hun nieuwe land, haar zus trekt zich steeds meer terug en kampt met mentale kwetsbaarheden en haar broer zit flink in de problemen. Wanneer hij haar dan ook een belangrijke vraag stelt, zet hij daarmee alles op scherp. Nargis ziet het als haar persoonlijk missie om het uiteengevallen gezin weer bij elkaar te brengen, maar dat is moeilijker dan ze in eerste instantie dacht. Karimi brengt ons een mateloos interessant personage, dat we volgen vanuit de ik-persoon. Hiermee brengt de schrijfster ons dicht in de buurt van Nargis, legt ze haar gedachtes bloot en leren we haar beetje bij beetje goed kennen. Nargis gaat gebukt onder de gebeurtenissen uit het verleden die het heden hebben gevormd, maar ook onder de conservatieve ideeën van haar familie en de druk die op haar wordt gelegd. Helemaal wanneer ze realiseert dat haar altijd zo sterke zus meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. Als een goede vriend van Nargis worden we naast haar geplaatst in het verhaal en zo deelgenoot gemaakt van de worstelingen die ze doormaakt. We leren een kwetsbaar maar ook uiterst sterk meisje kennen, dat op het punt staat om volwassen te worden en haar eigen keuzes te maken, te midden van een gezinssituatie die alles behalve ideaal is.

‘Pakkend, actueel doeltreffend, prikkelend en uitermate goed geschreven’

Karimi brengt ons dit verhaal met haar vlotte schrijfstijl, waarbij ze vooral in de dialogen laat zien wat ze in huis heeft. Ze brengt ons prikkelende, pakkende dialogen die aanzetten tot denken. Karimi slaat een brug aan kennis in de dialogen, maar ook de gedachtes van Nargis, waarbij ze ingaat op onderwerpen als: familiebanden, mentale gezondheid, familiedruk en verwachtingen, geweld en het vinden van je draai in een land dat zo onbekend voelt. Dit doet ze in een verhaal dat voor mij richting de kant van Young Adult neigt, met literaire ondertonen en veel coming-of-age momenten. Nargis moet zich losmaken van de verwachtingen die op haar worden gelegd en keuzes maken die passen bij wie zij is. Een moeilijk pad dat bewandeld wordt en waar je als lezer deelgenoot van wordt gemaakt.

‘Nargis’ is een verhaal dat beklijft door de intense verhaallijn, de pakkende personages en het gevoel dat in het verhaal geschreven is. Door het gehele verhaal heen voel je dat Karimi weet waar ze over schrijft, waardoor het verhaal hyperrealistisch aanvoelt. Een Brabants Boek Present zoals je het altijd zou willen zien!

Het Brabants Boek Present is nu te verkrijgen in de boekhandels in Brabant bij besteding van vijftien euro aan boeken. De lijst aan deelnemende boekhandels vind je op de website van het Brabants Boek Present.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.