Magische gebeurtenissen, een krachtig hoofdpersonage en een avontuur naar bevrijding. Het vormt de basis van het verhaal ‘Parkwachters’ van Lucas de Waard. Het geschenk dat dit jaar cadeau wordt gedaan tijdens het Brabants Boek Present. Een periode waarbij het hart van menig Brabantse boekliefhebber harder gaat kloppen. En niet alleen door deze literaire traditie, maar ook door het prikkelende, geweldig doordachte en sublieme werk van De Waard!
‘Isa is naar de andere kant van het land verhuisd in een poging opnieuw te beginnen. Maar in haar nieuwe baan loopt ze tegen dezelfde pester aan die haar in haar jeugd vernederd heeft. Isa breekt en slaat op de vlucht voor de realiteit. Dolend door een schijnbaar verlaten pretpark ontdekt ze een bizarre wereld die bedreigd wordt door een sinister kwaad. Isa lijkt de enige die het park en zijn wonderlijke bewoners kan redden. Maar hoe word je iemand, als je een leven lang geprobeerd hebt om niemand te zijn? Parkwachters is een verhaal over fantasie en trauma, over vluchten, vechten en in jezelf geloven.’ (Brabants Boek Present)
Je weet dat je een goed boek in handen hebt wanneer je na het lezen alleen maar vol bewondering naar de pagina’s kunt kijken. Wanneer je nog even terugbladert en bepaalde zinnen opnieuw in je opneemt. Wanneer je het liefst met een arceer stift in de hand passages wil arceren om ze later terug te vinden. Precies dat had ik bij het lezen van ‘Parkwachters’. Het verhaal wist mij vast te pakken, mee te nemen in een emotionele rollercoaster en nog ver na het lezen van de laatste pagina te verrassen door de prachtige literaire metaforen in het verhaal.
In ‘Parkwachters’ maken we kennis met Isa. Een hardwerkende, alleenstaande moeder die wordt geconfronteerd met haar verleden. Op de basisschool werd ze vreselijk gepest door Laurie wat diepe littekens heeft achtergelaten. Laurie vertrok naar een andere stad, maar jaren later komen ze elkaar weer tegen als de twee voor hetzelfde bedrijf blijken te werken. Laurie is haar streken niet verleerd en heeft het gemunt op Isa, die voor een tweede keer gebukt gaat onder de voortdurende pesterijen. Isa besluit dat het tijd is voor rust en trekt haarzelf terug in een verlaten pretpark, waar ze kennismaakt met een aantal magische personages die haar beetje bij beetje helpen om haar eigen innerlijke kracht terug te vinden. Maar daarvoor moet ze wel eerst een zwaar avontuur ondergaan, waarmee ze meer redt dan alleen het noodlijdende park. De Waard brengt ons met Isa een complex maar mateloos interessant personage om te volgen. Iemand die wordt achtervolgt door de trauma’s uit haar verleden, die zo hun negatieve uitweg vinden in het heden. Ze gaat gebukt onder een depressie die voortkomt uit een laag zelfbeeld. De schrijver zet Isa neer in al haar kwetsbaarheid, waardoor er veel ruimte is voor groei. Een manier van personage-omschrijving die maakt dat je vanaf de eerste pagina met Isa meeleeft.
‘Wat dit verhaal voor mij echt naar een hoger literair niveau tilt, is de manier waarop De Waard diepere lagen in het verhaal heeft verwerkt’
De Waard brengt ons een verhaal dat drijft op zijn prachtige gedetailleerde manier van schrijven. Niet alleen in de situatie-omschrijvingen waar het personage zich in bevindt, zoals het park, maar ook in de mijmeringen van het hoofdpersonage. Isa is in het begin van het verhaal veelal alleen, waardoor we echt kennis met haar kunnen maken. Iets dat De Waard doet door ons een inkijkje te geven in haar hoofd. Zo schrijft hij: ’De eerste elf jaar van mijn leven was ik druk bezig met iemand worden, een vergissing die meedogenloos werd afgestraft. Beter, veiliger, minder pijnlijk was het om juist niemand te zijn. Een wit canvas. Iemand op wie mensen hun eigen wensen konden projecteren.’ Het is deze doeltreffende manier van verhaalvertelling die maakt dat je een band met Isa vormt en het verhaal goed begrijpt.
Wat dit verhaal voor mij echter naar een hoger literair niveau tilt, is de manier waarop De Waard diepere lagen in het verhaal heeft verwerkt. Lagen die ingaan op acceptatie, traumaverwerking en mentale gezondheid. De Waard zet een verhaal neer waar de puzzelstukjes met iedere pagina die je omslaat meer op hun plek vallen. Ze zetten aan tot denken en reflecteren, zoals alleen een goed literair verhaal kan doen. De schrijver zet met ‘Parkwachters’ een verhaal neer vol magische momenten, dat realistisch aanvoelt door zijn manier van verhaalvertelling. Maar niet alleen daardoor, de plek waar Isa haar veilige haven vindt, het pretpark Fabel heeft veel weg van het voormalige Brabants pretpark ‘Het land van ooit’. Een mooie Brabantse touch in dit Brabants Boek Present.
‘Parkwachters’ bruist door de pakkende en doeltreffende manier van verhaalvertelling van De Waard, door zijn prachtige gedetailleerde manier van schrijven en het hoofdpersonage dat hij in al haar kracht opvoert. Een verhaal om te koesteren en nog vaak te herlezen, want dit is een pareltje!
Het Brabants Boek Present is nu te verkrijgen in de boekhandels in Brabant bij besteding van vijftien euro aan boeken. De lijst aan deelnemende boekhandels vind je op de website van het Brabants Boek Present.