Soms lees je een boek dat je weet te raken, dat je nog lang bijblijft na het lezen van de laatste pagina en dat aanzet tot denken. YA-schrijfster Anke Kranendonk brengt ons zo’n verhaal met ‘Brand‘. Een verhaal over trauma’s, rouwen en je leven weer opbouwen na een alles veranderende gebeurtenis.
‘Roman schrikt wanneer hij hoort dat er in de buurt van de school een gebouw in brand staat. Meteen komen de herinneringen van vier jaar geleden terug, toen zijn zusje omkwam in een brand. Thuis wordt over dit drama weinig gesproken. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in zijn eentje. Zelfs nu, wanneer haar verjaardag er staat aan te komen. De onverwachte vriendschap met een jonge brandweerman helpt Roman het stilzwijgen te doorbreken. Hij vindt eindelijk woorden voor hoe schuldig hij zich voelt over de dood van zijn zusje.’ (Uitgegeven door Querido).
Boeken met onderliggende lagen, die je beetje bij beetje moet afpellen om ze te ontrafelen. Die je kennis laten maken met complexe personages, waar je een band mee sluit maar die wel wat mysterieus blijven. Ik hou ervan! Anke Kranendonk brengt ons met ‘Brand’ precies zo’n boek. Een boek met onderliggende boodschappen, waarmee we de diepte induiken en uitpluizen hoe het leven van hoofdpersonage Roman in elkaar zit. Waarin we onderzoeken hoe rouwen werkt, hoe trauma’s de overhand kunnen nemen, maar dat er altijd ruimte is om te helen.
In ‘Brand’ maken we kennis met de tiener Roman. Nadat zijn zusje is overleden bij een brand is hij met zijn familie naar een andere plek verhuisd, om daar een nieuwe start te maken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De jonge Roman gaat gebukt onder de trauma’s die hij heeft opgelopen, weet maar niet hoe hij zijn leven goed op de rit moet krijgen en hoe hij zich open kan stellen naar anderen om te beginnen met helen. Hoewel zijn leven aan de buitenkant op rolletjes lijkt te lopen, hij date het mooiste meisje van de klas en heeft leuke vrienden, is zijn binnenwereld alles behalve rustig. Kranendonk presenteert ons met Roman een complex maar daardoor mateloos interessant personage. Iemand met het hart op de juiste plek, die er wil zijn voor anderen, maar die zelf de grootste moeite heeft om zich bloot te geven. Hij wil het liefst doorgaan, zonder na te denken over alles wat er is gebeurd. Maar dat is lastig wanneer zijn trauma’s steeds meer naar boven komen. We lezen zijn verhaal vanuit zijn perspectief wat ons een goed beeld geeft van zijn gedachtes en emoties. Hierdoor komen we dicht bij hem in de buurt en vormt zich meteen een band met hem. Kranendonk weet met verve een worstelende tiener te vangen die niet weet hoe hij verder moet in het leven. Door zijn emoties met veel precisie te beschrijven slaat ze een brug aan begrip en presenteert ze ons een personage dat voor veel lezers herkenbaar zal zijn.
‘Een rauw, ontroerend en aangrijpend verhaal’
Kranendonk steekt dit boek in met en expliciete spicy scene die we niet vaak zo zien in YA verhalen, maar die wel meteen inzicht geeft in hoe het personage zich gedraagt. Een scene die vrijwel meteen daarna overgaat in een andere emotionele situatie die maakt dat je meteen snapt waar het verhaal over gaat. Een pakkende manier van het starten van het verhaal die Kranendonk voorzet in ‘Brand’. We zien een vlotte schrijfstijl op de pagina’s, maar ook een goed oog voor details. Waar we bij Roman al een inkijkje krijgen in zijn emoties en gevoelens, geeft de schrijfster ons dit ook bij de andere leden van de familie. Zo zien we de weerslag van het verlies ook op de ouders, die door Kranendonk realistisch en rauw neer worden gezet. Ze geeft ons dan ook een aangrijpend verhaal waarin geen één onderwerp geschuwd wordt. Een verhaal dat realistisch aanvoelt door de nadruk op emoties, dat aanzet tot denken door de manieren waarop de personages met elkaar en hun trauma’s omgaan en dat ontroert wanneer ze een doorbraak hebben.
‘Brand’ is een pakkende YA van de hand van Kranendonk. Een rauw, ontroerend en aangrijpend verhaal over rouwen, traumaverwerking en je weg naar boven weer vinden. Het interessante personages, de vlotte schrijfstijl en de onderwerpbehandeling maken dit een verhaal om niet snel te vergeten!