Cabaretier, schilder, zanger en dichter. Toon Hermans was het allemaal. Aspecten die in zijn dichtbundels: liefde, hoop, geluk, wijs en stilte dan ook terugkomen. Hermans schrijft gedichten voor iedere gelegenheid en waar iedereen zich in zal herkennen.
Van de liefde wil ik zingen
Bij ‘Van de liefde wil ik zingen‘ is er maar een woord dat overheerst: Lief. Wat een lieve gedichtjes. Waar je in het gedicht ‘Oud Recept’ het recept van de liefde krijgt en waar Hermans je in ‘Lente Me’ bijna toe lijkt te zingen. De liefde is voor veel dichters en schrijvers een moeilijk onderwerp om echt grip op te krijgen. Om de passie te delen die ze willen overdragen. Hermans draagt deze passie in zijn gedichten met verve over. Hij vertelt je over de kalverliefde, maar ook de liefde waar we alleen maar van kunnen dromen.
Ik heb ’t geluk geroken
Geluk is een veelzijdig begrip, een begrip dat Hermans maar al te graag onder de loep wil nemen. Het kleine geluk van een kop warme soep op een koude winterdag of het te ver reiken naar geluk en het niet vinden. ‘Ik heb ’t geluk geroken‘ ontroert en laat zien dat geluk onzijdig is. Daarnaast laat Hermans zien dat we het leven soms moeten nemen zoals het komt, dat voor iedereen een geluksmomentje in het verschiet zit.
In de stilte zal ik je opnieuw ontmoeten
Hermans was een gevierd schilder. Voornamelijk zijn landschappen zijn veel terug te vinden. De schilderkunsten van Hermans komen in ‘In de stilte zal ik je opnieuw ontmoeten‘ erg terug. Niet zo zeer op grafisch vlak, maar op de manier van schrijven. Zijn teksten zijn met zoveel precisie geschreven wat lijkt op een schilder die een schilderij vormgeeft. Deze bundel is ook het meest uiteenlopend van alle gedichtenbundels van Hermans. Voor ieder moment is hier wel een gedicht in te vinden.
Wijs is anders dan geleerd
In een wereld waar we steeds meer gefocust zijn op geleerdheid is ‘Wijs is anders dan geleerd‘ een aangename verademing. Hermans leert ons dat we soms wat meer met ons hart moeten denken, dat we onze zorgen in een realistisch perspectief moeten zetten. Dit allemaal niet op een paternalistische (betuttelend) manier, maar alsof een vriend het tegen je zegt. Hermans wordt een vriend van de lezer, een vriend waarbij je altijd terecht kunt voor wijze woorden.
De klank van de lach
‘De klank van de lach‘ staat garant voor een paar uur hard lachen, een eigenschap van Hermans die we maar al te goed herkennen. Het gedicht ‘Talen’ laat zien hoe accuraat de gedichten van Hermans nog zijn. De klank van de lach reikt verder dan de taal. Waar taal ophoudt gaat de lach verder. ‘De klank van de lach’ laat de cabaretier in Hermans lekker los en dat zie je terug op papier. Hilarische scene’s alom.
Ik had mij voorgenomen om geen favoriet te kiezen, maar ik moet zeggen dat ik toch wel erg geraakt ben door ‘Wijs is anders dan geleerd’ en ‘Ik heb ’t geluk geroken’. Alle bundels staan voor mij centraal als een college van lessen uit het leven van Toon Hermans. De korte gedichten hebben naar mijn mening het meeste effect doordat Hermans zich perfect kan uiten in korte zinnen. Ik kende hiervoor zijn werk nog niet echt, maar ben stiekem toch wel een fan geworden.
Heb jij deze gedichtenbundels ook gelezen? Laat weten bij het commentaar welke bundel jij niet meer weg kunt leggen!