‘De kat die een bibliotheek ging redden’, Sosuke Natsukawa

Japanse slow read, healing fiction, verhalen. Ik ben er de afgelopen jaren verknocht aan geraakt. De prachtige flowy manier van schrijven, de onderliggende boodschappen en de rust die we terugvinden in de verhalen, het is geweldig! Sosuke Natsukawa brengt ons dit voorjaar een verhaal waar deze beschrijving precies voor opgaat. Maak kennis met ‘De kat die een bibliotheek ging redden‘.

‘De 13-jarige Nanami brengt het grootste deel van haar vrije tijd door in een verlaten bibliotheek. Op een dag merkt ze dat haar favoriete boeken geleidelijk aan uit de schappen verdwijnen. Ze waarschuwt het bibliotheekpersoneel, maar niemand neemt haar serieus. Dan ziet ze tussen de boekenplanken een verdachte man in een grijs pak. Als een praatgrage kat haar te hulp schiet, gaan ze samen op een doldwaas avontuur vol gevaarlijke uitdagingen.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Roebi Heinst).

Healing Fiction, het genre heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. We kunnen niet wachten om heerlijk met dit soort boeken op de bank te kruipen, de wereld te laten verstillen en ons even helemaal onder te dompelen in een rustig maar ook zeker mateloos interessant verhaal. De afgelopen maanden heb ik meerdere Healing Fiction boeken mogen lezen en ‘De kat die een bibliotheek ging redden’ staat hoog in het lijstje van mijn favorieten. Tijd om de recensie in te duiken!

In ‘De kat die een bibliotheek ging redden’, maken we kennis met de 13-jarige Nanami. Een meisje dat het liefst haar tijd doorbrengt omringt door boeken en weg van de bezorgde blik van haar vader. Ze heeft astma, maar dat weerhoudt haar er niet van om haar leven te leven zoals zij het wil. Wanneer er boeken beginnen te verdwijnen uit een verlaten bibliotheek en ze een verdachte man daar ziet verschijnen, besluit ze om op onderzoek uit te gaan. Samen met een praatgrage kat gaat ze op een spannend, tikkeltje magisch, avontuur waarbij ze moet uitvinden wat precies goed is, en wat kwaad. Natsukawa brengt ons met Nanami een geweldig personage om te volgen. Iemand die niet bang is en de wereld om haar heen wil ontdekken en definiëren. Ze is zoekend naar haar rol erin en wil het goede in de wereld vinden. Daarvoor gaat ze op avontuur, een avontuur waar je als lezer mooi in mee wordt genomen. We hangen als een vogel boven het verhaal, dat is geschreven vanuit de alwetende persoon waardoor we een goed beeld krijgen van het verhaal. Hoewel deze manier schrijven er vaak voor zorgt dat er enige afstand ontstaat tussen de lezer en het hoofdpersonage, worden we toch dicht in de buurt van Nanami gebracht. Onder andere doordat haar gevoelens en emoties goed naar voren komen in de dialogen die ze gedurende het verhaal voert.

‘Pakkend, poëtisch en goed doordacht!’

Natsukawa brengt ons een beeldende schrijfstijl, die op sommige momenten haast poëtisch te noemen is. Mooie volzinnen die maken dat je je markeerstiften bij de hand wilt houden om ze te onderstrepen. Wel is het deze manier van schrijven, en dan vooral de magische aspecten in het verhaal, die zorgen dat hier en daar de vaart er wat uitgaat. Dit is voor mij maar een klein minpuntje aan een verhaal dat verder straalt door de onderwerpkeuze van de schrijver. We krijgen in dit boek namelijk een inkijkje in het fenomeen goed vs kwaad. Nanami wordt tijdens haar spannende zoektocht meermaals op de t-splitsing tussen deze twee gezet. Iets waardoor je als lezer ook aangezet wordt tot denken. Wat is goed en wat is kwaad? Natsukawa neemt ons hier oordeelloos in mee en geeft je als lezer de mogelijkheid om zelf een mening hierover te vormen. Dit doet de schrijver door in gedachtes, dialogen en tussen de regels door dit onderwerpen uiteen te zetten. Krachtig en pakkend, precies zoals we van een goede Healing Fiction mogen verwachten!

‘De kat die een bibliotheek ging redden’, mag dan een klein haakje en oogje hebben, het verhaal an zich is prachtig. De veerkracht van het hoofdpersonage, de spannende zoektocht die zij en de kat ondernemen, de poëtische schrijfstijl en de onderliggende boodschappen maken het een boek om niet snel te vergeten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.