De Nationale Voorleesdagen ‘Help! Een verrassing!’

Het was vroeger een standaard onderdeel van de avond voor het slapengaan, voorgelezen worden door mijn moeder. Ze vertelde met veel gevoel voor theater en verhaalvertelling het ene naar het andere leuke, spannende en grappige verhaal voordat ik ging slapen. Voorlezen is een belangrijk onderdeel van het stimuleren van lezen onder kinderen. Een van de redenen waarom jaarlijks De Nationale Voorleesdagen plaatsvinden, een van de leukste dagen van het jaar als je het mij vraagt!

De Nationale Voorleesdagen vinden dit jaar plaats van 24 januari tot en met 3 februari. Dit jaar staat tijdens deze feestelijke week het Prentenboek van het Jaar 2024 centraal ‘Help! Een verrassing’ van Mariam Bos, die speciaal in een mini-editie voor deze dagen uitkomt. Ook krijg je bij aankoop van twee producten van Naïf het kartonboekje ‘O jee, een logé’, eveneens van Miriam Bos. Tijd om de boekjes in te duiken!

‘Help! Een Verrassing’

‘Help! Suusje Eekhoorn heeft een verrassing voor August de Vos. Maar August houdt helemaal niet van verrassingen. Wat zou Suus van plan zijn? Komt dat wel goed?‘. Wat een onwijs, maar dan ook echt onwijs aandoenlijk boek heeft Bos geschreven en geïllustreerd. Het weet je meteen in de wereld van het bos en August mee te nemen door de prachtige illustraties die het verhaal tot leven brengen. Daarbij is veel oog voor details, waardoor je je echt in het bos waant tussen de dieren.

Bos kiest ervoor om ons een verhaal te brengen dat ietwat afwijkt van de stereotyperende kinderverhalen. We volgen een enigszins angstig hoofdpersonage die helemaal niet zit te wachten op verrassingen. Wat zouden ze gaan doen? Is het niet eng? Waarom is het een verrassing? Vragen waar sommige jonge kinderen zeker wel eens mee zullen worstelen. Bos brengt ons een verhaal waarmee deze kinderen zich kunnen vereenzelvigen, een verhaal waar ze troost uit kunnen halen en ze laat zien dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt. Prachtige boodschappen die op een speelse manier in het verhaal zijn verwerkt.

‘Help! Een Verrassing’ is een uitermate mooi geïllustreerd prentenboek dat tijdens deze Nationale Voorleesdagen zeker niet mag ontbreken in de boekenkast. Een verhaal dat je keer op keer kunt herlezen, waarbij je telkens weer nieuwe details ontdekt. Maar nog wel het mooiste, een verhaal dat kinderen moed en herkenning geeft!

De speciale mini-editie van het prentenboek is tijdens De Nationale Voorleesdagen voor €5,75 te koop in de boekhandel.

‘O jee, een logé’

‘Suusje Eekhoorn logeert bij August de Vos. Maar gaat dat wel goed?’ Tijdens De Nationale Voorleesdagen kunnen we twee keer genieten van de avonturen van August de Vos en Suusje Eekhoorn. Bij aankoop van twee producten van Naïf krijg je tijdens de dagen het boekje ‘O jee, een logé’ cadeau, waarbij Suusje logeert bij August. Wat zich vanaf de eerste pagina ontvouwt, is een bruisend verhaal over de ultieme sleepover! Van pannenkoeken bakken tot bommetjes maken in bed. Bos neemt ons mee in de fantasie van kinderen en laat ze in haar illustraties allemaal tot leven komen!

Waar het vorige verhaal een duidelijke opbouw had, zien we in het kartonboekje vooral een scala aan gezellige en leuke situaties de revue passeren, waarbij de jonge lezers zeker hun ogen zullen uitkijken. De details zijn weer prachtig naar de voorgrond gebracht door Bos en maken dat je op iedere pagina maar wilt blijven kijken om alles goed in je op te nemen. Dit is wat mij betreft dan ook het perfecte boek om meerdere avonden erbij te pakken voor het slapengaan om jonge lezers de kans te geven om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken en hun eigen fantasie erop los te laten.

‘Help! Een verrassing!’ en ‘O jee, een logé’ zijn prachtige boeken om De Nationale Voorleesdagen feestelijk mee te vieren en heerlijk voor te lezen aan je kinderen, neefjes, nichtjes of zelfs complete schoolklassen. Op naar een mooie feestweek waarin voorlezen centraal staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.