‘De Wilde Robot’

Een robot die is geprogrammeerd om geen gevoelens te hebben, krijgt de zorg over een gansje dat haar ziet als zijn moeder. Dat levert uiteraard grappige situaties op, maar ook een groot aantal liefdevolle momenten waarbij de tranen in je ogen zullen staan. Afgelopen weekend vond de première plaats van ‘De Wilde Robot‘ in Pathé Arena en ik kan je zeggen: deze film is een feestje om te kijken voor jong en oud!

DreamWorks Animation komt met een nieuwe bewerking van het populaire kinderboek The Wild Robot van Peter Browns. In ‘De Wilde Robot’ gaan we op een spectaculaire avontuur waarin we een robot—ROZZUM unit 7134, oftewel “Roz” — volgen op haar reis. Na een schipbreuk strandt ze op een onbewoond eiland en moet ze zich zien te redden in de wildernis. Langzaam maar zeker bouwt ze een band op met de dieren op het eiland en ontfermt ze zich zelfs over een weesgansje.

Het groeide uit tot een wereldwijd fenomeen ‘The Wild Robot’ van Peter Brown. De schrijver bracht het boek voor jonge lezers uit in 2016 en behaalde daarmee de eerste plek van de prestigieuze New York Times bestsellerslijst. Inmiddels is het een trilogie geworden waarin we op pad gaan met robot Roz, en is de eerste boekverfilming ook een feit. Een boekverfilming die zowel aandoenlijk is, vol humor zit alsook heel ontroerend is.

‘De Wilde Robot’ opent met vrolijke otters die in het water spelen. Een doos met een elektronisch voorwerp ligt aan de kant van de oever, iets dat de otters mateloos interessant vinden. Ze nemen een kijkje en activeren met hun kleine pootjes robot Roz. Een robot die is ontworpen om mensen te helpen met huishoudelijke taken. Roz gaat dan ook al snel op zoek naar een taak in het bos vol dieren, dieren die ze in eerste instantie niet begrijpt. Totdat ze haarzelf bekend maakt met hun taal, ze leert kennen en een taak krijgt: de zorg dragen voor een gansje. Een avontuur naar zelfontdekking, samen leren en opgroeien begint. De makers brengen ons een verhaallijn van een kleine twee uur die je aan je bioscoopstoel gekluisterd houdt. Een aandoenlijk verhaal, vol leermomenten, spreidt zich in volle kleurenpracht over het witte doek en maakt dat je alleen maar ademloos kunt toekijken. Want jeetje, wat is het animatiewerk in deze film prachtig! Hoewel we dat gewend zijn van deze makers die onder andere Shrek op hun naam hebben staan, worden we echt het dierenbos mee ingenomen. Alle dieren zijn in hun volle pracht naar het doek vertaald, uiteraard met een kleine schattig sausje eroverheen waardoor ze nog aandoenlijker zijn. Denk hierbij aan grote ogen en glinsteringen in de vachten. Maar dat niet alleen, de makers zijn een stapje verder gegaan door de dieren ook emoties op de gezichten mee te geven. Dit zorgt ervoor dat we al snel een band met ze vormen en echt met ze op avontuur gaan.

‘Tranen van het lachen en ontroering tijdens ‘De Wilde Robot’!’

Iets dat wordt aangezet door de verhaallijn. We maken kennis met Roz, op een moment dat ze nog helemaal niets voelt. Ze is geprogrammeerd om haar taak uit te voeren en niet bezig te zijn met gevoelens. Beetje bij beetje zien we dat ze daarvan loskomt en haarzelf herprogrammeert. Een mooie emotionele groei, waar de jonge kijkers beetje bij beetje in worden meegenomen. Hoewel het voor hen vooral één grote avonturenfilm zal zijn, is het voor de volwassen kijker zeker een film die beklijft door de ontroering. Wanneer je in een filmzaal met meerdere volwassen zit die allemaal hun natte oogjes droogwrijven, dan weet je hoe laat het is (deze schrijver inclusief!). Dit zit hem vooral in de band tussen Roz en het kleine gansje Straalsnavel die haast te vergelijken is met de band tussen een kind en ouder. Deze wordt op een prachtige manier door de makers beetje bij beetje in beeld gebracht en meer versterkt, wat maakt dat je helemaal met ze meeleeft.

Het is de humor die de film voor mij compleet maakt. ‘De Wilde Robot’ bezit over een flinke dosis, die vooral in het begin van de film goed aanwezig is. Roz stuntelt door de voor haar nieuwe wereld en dat gaat gepaard met een aantal hilarische momenten. Zoals het nadoen van herten als robot en aangevallen worden door wasberen die vervolgens door de lucht worden gekatapulteerd. Maar niet alleen in de verhaallijn van de Roz zien we humor terugkomen, daarvoor is een grote rol weggelegd voor de vos. Dreamworks heeft zich daarbij zeker niet ingehouden en brengt ook een aantal volwassen grapjes in het verhaal die maken dat je als ouder ook gezellig deze film mee wilt kijken met je kleintje.

Als kers op de taart hebben de makers er ook voor gekozen om een aantal onderliggende boodschappen in de verhaallijn te verwerken die zelf de jongste kijker aan het denken zullen zetten. Zo krijgen zitten belangrijke thema’s als: samenwerken, familie, rouwen, liefde en geaccepteerd worden in dit verhaal verwerkt.

‘De Wilde Robot’ heeft het dan ook allemaal voor mij: een sublieme verhaallijn vol onderliggende boodschappen, grappige momenten, ontroering en liefde. Animatiewerk dat maakt dat je alleen maar wilt blijven kijken en een spanningsboog die precies goed is om ervoor te zorgen dat je na een kleine twee uur kijken het idee hebt dat je pas tien minuten zit te kijken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.