We hebben allemaal wel een gewoonte waar we het liefst afscheid van willen nemen. Of het nou is van nagelbijten, altijd je spullen laten slingeren of misschien wel van te lang op sociale media zitten waardoor je niet meer kunt slapen. Schrijfster Lianne Keemink weet er alles van. Ze las elk zelfhulp boek dat ze tegenkwam, schreef zelf over zelfontwikkeling als de Self Help Hipster en bracht haar eigen boek ‘Dingen anders doen‘ uit. Tijd om in dit boek te duiken!
‘Jezelf goede gewoontes aanleren en slechte gewoontes afleren is volgens zelfhulpboeken een kwestie van een knop omzetten, gewoon even wilskracht tonen en zoveel mogelijk motiverende spreuken tot je nemen. De werkelijkheid is meestal weerbarstiger. In Dingen anders doen vertelt en onderzoekt Lianne hoe makkelijk of moeilijk het is om te stoppen met het scrollen langs social media of chocola inhaleren, om meer te sporten, geconcentreerder te werken en een opgeruimder huis te hebben. Is het echt een kwestie van mindset of komt er veel meer aan te pas?‘ (Uitgegeven door uitgeverij Rainbow)
We leren onszelf allemaal gewoontes aan. De meeste om je leven gemakkelijker te maken, zoals bijvoorbeeld standaard hetzelfde ontbijt eten in de ochtend. Maar gaandeweg sluipen er ook vaak gewoontes in die niet altijd even goed voor je zijn. Denk daarbij aan jezelf verliezen in social media en urenlang scrollen, de chips zak die altijd op moet terwijl je dat helemaal geen fijn gevoel geeft of altijd jezelf schikken naar de ander terwijl je al een lange tijd op zoek bent naar een beetje rust. Lianne Keemink pende het pakkende zelfhulp boek ‘Dingen anders doen’ neer, waarin ze je uitlegt dat je met kleine gewoonteveranderingen en bewustwording een nog leuker leven kunt leiden. En dat betekent niet dat je meteen rigoureuze stappen hoeft te zetten.
Keemink steekt dit boek met haar vlotte pen meteen goed in met een kort stukje over waarom ze het boek heeft geschreven en dat het voor haar ook een zoektocht is geweest om haar leven beetje bij beetje te veranderen. Over de veranderingen die ze maakte is ze open en dat schept meteen een band met de lezer, die weet dat hij iemand heeft gevonden die in precies dezelfde situatie zat. Een lijn die Keemink voortzet in ‘Dingen anders doen’. De schrijfster heeft een mooie balans gevonden in het brengen van haar eigen ervaringen en het inzetten van wetenschappelijke bewijzen die dit ondersteunen. Door haar vlotte, open en humorvolle manier van schrijven lijkt het net alsof je met haar aan tafel zit en samen in gesprek bent. Dit maakt dat dit boek voor mij dan ook op geen één punt belerend voelde, maar meer als een goede vriendin die het beste met je voor heeft en het gesprek met je aangaat.
‘Een zelfhulpboek dat daadwerkelijk helpt!’
Maar… nadat er al zoveel zelfhulpboeken op de markt zijn, weet deze nog iets toe te voegen? Jazeker! Keemink brengt ons een nieuwe kijk op het aanpassen van gewoontes. Een onderwerp dat ze gedegen uitlegt en waarbij ze laat zien dat het niet ‘even schakelen’ is, maar je echt een aantal stappen moet zetten om deze gewoontes te verbreken. Zoals bijvoorbeeld bewustwording. Keemink geeft in haar boek aan dat het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je bepaalde gewoontes hebt. Voegen ze iets toe?Maken ze het leven beter? Haar empathie en ervaringen bij het onderwerp geven dit boek een andere lading mee dan menig zelfhulpboek hiervoor. Iets dat wordt ondersteund door de opbouw van het boek. We beginnen met een korte introductie, waarna het woord ‘gewoontes’ wordt uitgelegd. Beetje bij beetje werken we vervolgens naar ‘de dingen anders doen methode’, waarbij Keemink er ook hier voor kiest om eerlijk en open te zijn. Natuurlijk lukt het niet altijd om een gewoonte te doorbreken, maar de schrijfster laat zien dat je ook hier lessen uit kunt trekken. Haar aan-de-hand-meenemen module maakt het wel makkelijker om gewoontes te doorbreken en je eigen leven meer vorm te geven. Hierbij geeft de schrijfster ook een paar handige voorbeelden die we allemaal in ons leven kunnen toepassen, zoals bijvoorbeeld hoe je meer kunt sporten of je week iets makkelijker kunt maken door avondeten voor te bereiden.
Keemink brengt ons met ‘Dingen anders doen’ een zelfhulpboek zoals we ze nog niet veel hebben gezien. Het spreekt aan door haar eigen ervaringen waar ze openhartig over vertelt. De methode is helpend en werkt echt (doei urenlang scrollen op insta!) en de humorvolle manier waarop het verhaal wordt ingestoken maakt dat je het in een mum van tijd tot je neemt.