‘Een eilandbruiloft’, Jenny Colgan

Nu dan toch echt voor de laatste keer, keren we terug naar het door velen geliefde eiland Mure. Waar we op pad gaan met de net zo geliefde drie stellen die we de afgelopen boeken hebben gevolgd. Maak kennis met ‘Een eilandbruiloft‘ van Jenny Colgan, het vijfde deel in de Café Zon & Zee serie.

‘In het laatste en vijfde deel van Jenny Colgans Café Zon & Zee-serie is Flora’s hotel op het Schotse eiland Mure in de ban van de veeleisende Olivia die er haar Grootse Huwelijk met Alles Erop en Eraan wil vieren. Tussendoor probeert Flora ook haar eigen bruiloft met Joel te organiseren. Maar dan blijkt Joel ineens een totaal ander idee te hebben over hoe hun huwelijksdag eruit moet zien. En dan zijn er Lorna en Saif. De plaatselijke schooldirectrice en de huisarts houden hun relatie wanhopig geheim om zijn zonen te beschermen. Maar als zij zo goed om de jongens denken, wie zorgt er dan voor hen?’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam, vertaald door Els van Son).

De boeken van Jenny Colgan, ze hebben altijd iets cosy over zich. Zoals het dragen van je favoriete trui, heerlijk warm, behaaglijk en comfy. Het zijn de perfecte boeken om mee op de bank te duiken, onder een dekentje en de hele middag te lezen. En dat geldt zeker voor haar Café Zon & Zee serie waar we na vier succesvolle boeken toch wel een beetje van zijn gaan houden.

Colgan brengt ons met ‘Een eilandbruiloft’ het langverwachte vijfde deel in de serie, en boy oh boy dit boek! We volgen de drie bekende stellen die allemaal op een belangrijk punt in hun leven staan. Flora en Joel gaan trouwen, maar komen er niet uit of ze veel of weinig gasten gaan uitnodigen. Lorna en Saif’s relatie staat flink onder druk en komt nog meer onder druk te staan na een belangrijke en alles veranderde ontdekking. En Jan’s zus Olivia, die model is, wil graag trouwen op het eiland. Met twee trouwerij in aantocht, een hoop drama en uiteraard de nodige liefde, staat er heel wat te gebeuren op het eiland. Colgan brengt ons hier weer vanuit het bekende vogelperspectief boven, waardoor we boven het verhaal hangen en over iedereen wat meekrijgen. Een beproefde succesformule die je dicht bij de personages, hun geschiedenis en gevoelens brengt, maar daarnaast ook een compleet beeld geeft van het verhaal. Waarbij ik vooral heb genoten van de verhaallijn tussen Joel en Flora. Deze roept alle emoties op die je maar kunt bedenken. Je wilt het boek het liefst naar de andere kant van de kamer gooien als Joel weer echt Joel is, stug en niet nadenkt over zijn acties. Je wilt meezwijmelen als de liefde hoogtij viert en daarnaast een traantje wegpinken over de manier waarop de twee elkaar keer op keer weer weten te vinden.

‘Meezwijmelen gegarandeerd!’

Colgan brengt ons een bruisend vijfde deel van de serie, waarin we voor een laatste keer naar het fictieve eiland gaan wat uit haar gedachte is ontsproten. Dit doet ze wederom met haar mooie warme, gedetailleerde manier van schrijven. Colgan maakt plaatsen inzichtelijk, geeft woorden aan de moeilijkste emoties en doet dit allemaal met haar organische schrijfstijl die maakt dat je door wilt blijven lezen. Zeker ook door de prikkelende verhaallijnen die centraal staan in ‘Een eilandbruiloft’. Deze maken dat je op het puntje van je stoel blijft zitten, afwachtende op wat er gaat gebeuren. Hoewel Colgan de spanning goed weet op te voeren, laat de uitwerking wel hier en daar wat te wensen over. Aangezien dit het laatste deel van de serie is, had ik verwacht dat er geen open verhaallijnen meer zouden zijn. Dit is echter niet het geval, twee van de drie hoofdlijnen laten meer losse eindjes zien die je als lezer graag ingevuld wilt zien.

Desalniettemin zet Colgan een mooi vijfde deel in de serie neer, een verhaal dat overtuigt door de pakkende personages en de gebeurtenissen die ze meemaken. Dat pakt door de heerlijke schrijfstijl van Colgan en beklijft door haar manier van verhaalvertelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.