Filmrecensie: ‘2012’

Wat zou jij doen als de wereld van de een op de andere dag ingrijpend verandert in een plek waar je alleen kunt overleven door een immens duur ticket voor een ark te kopen voor een intense tocht naar veiligheid? De personages in de sci-fi film 2012 krijgen te maken met wat lijkt op het einde van de aarde zoals we haar kennen en moeten proberen om zichzelf in veiligheid te brengen. Filmmaatschappij Sony brengt de film nu nog levensechter naar je scherm in 4K Ultra HD!

‘De ultieme actie-avonturenfilm van Ronald Emmerich, regisseur van The Day After Tomorrow en Independence Day, met een lawine aa baanbrekende special effects. Met John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Woody Harrelson en Danny Glover.’

In 2012 voorspelde de Maya kalender het einde van de wereld, de aarde zoals we haar kende. Ik denk dat we allemaal in dat jaar wel een momentje hebben gehad van: ‘zou het daadwerkelijk waar zijn?’ Gelukkig verging de aarde niet, maar dat weerhield de filmmakers van 2012 er niet van om al eerder er een film over te maken. Maak je op voor een special effects films van heb ik jou daar, want dit is sci-fi to the max!

In de film 2012 worden we meegenomen in een van de meest zwarte scenario’s voor onze aarde, ze vergaat. De personages zijn in paniek, weten niet wat ze moeten doen. Totdat blijkt dat er arken zijn gebouwd die mensen, en dieren, in veiligheid zullen brengen. Klein detail: als je mee wilt op een van deze arken dan moet je 1 miljard betalen en er is maar plaats voor een paar honderdduizend mensen. Het recht van de sterkste en rijkste wordt in een blik duidelijk en sommige

mensen doen er alles aan om een plek op de arken te bemachtigen in een spannende strijd tegen de klok. Ervaren acteur John Cusack neemt ons mee in deze spannende strijd met zijn geweldige vertolking van hoofdpersoon Jackson. De acteur die we vooral kennen van zijn werk in Shanghai en Blood Money zet vanaf de eerste minuut een overtuigende rol mee. Laat het maar aan Cusack over om je mee te nemen in de spanning en intensheid van het moment. Zijn beklemmende manier van het overbrengen van het verhaal maakt dat je vanaf het eerste moment meteen in het verhaal zit. Cusack komt meerdere bekende acteurs tegen op zijn pad in deze film, maar Woody Harrelson springt er toch wel met kop en schouders bovenuit. Zijn laidback manier van acteren heeft plaatsgemaakt voor gedetailleerd acteerwerk, waarmee hij zijn rol met verve neerzet. En uiteraard zou het geen Harrelson rol zijn zonder oog voor humor. Oneliners worden door deze acteur met veel gevoel voor timing gebracht, wat hier en daar zorgt voor een luchtig moment in de film.

‘Spanning, actie en geweldig acteerwerk!’

De film wordt gedragen door special effects waarin het team achter 2012 excelleert. Gebouwen die instorten, golven zo hoog als je ze nog nooit hebt gezien en ontploffingen, het lijkt levensecht. Ze versterken de intense en beklemmende verhaallijn en houden je aan de buis gekluisterd. Voor een film die voor het overgrote deel draait op special effects is de perfecte balans gevonden om het realisme te vergroten. De spannende scenes volgen elkaar in rap tempo op, maar daarbij is de verhaallijn goed in de gaten gehouden. Dit zorgt voor een spannende film die op geen een punt inzakt en waar je niet van weg kunt kijken. Middenin al dit sci-fi werk hebben de makers er ook voor gekozen om een aantal boodschappen in het verhaal te verwerken, zo komt de kloof tussen arm en rijk goed naar voren. De makers zetten je aan het denken over de manier waarop we leven nog lang na de laatste scene van de film.

‘2012’ is een geweldige sci-fi film, meer dan tweeënhalf uur genieten van actie, spanning en geweldig acteerwerk! Een film die iedere sci-fi liefhebber zeker gezien moet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.