Filmrecensie: Aladdin

Make way! Here he comes! Ring bells! Bang the drums! Ah! You’re gonna love this guy! Prince Ali – fabulous he – Ali Ababwa‘ Aladdin draait al een paar weken in de bioscoop en eindelijk kon ik hem dan ook gaan bekijken. Wat een visueel spektakel is het!

‘Aladdin is het spannende verhaal van de charmante straatrat Aladdin (Mena Massoud), de moedige en zelfbewuste prinses Jasmine (Naomi Scott) en de geest (Will Smith) die mogelijk de sleutel is tot hun toekomst dat zich afspeelt in de fictieve havenstad Agrabah. De film is geregisseerd door Guy Ritchie, geschreven door John August en Guy Ritchie en gebaseerd op Disney’s Aladdin.

Na Dumbo was het voor Disney tijd om de tekenfilm Aladdin om te zetten naar een live-action versie. En wat een visueel spektakel is dat geworden: vliegende tapijten, magie en een groot kleurenpracht! Aladdin neemt je mee in de Oosterse sferen naar de havenstad Agrabah, waar vrouwen gekleed gaan in de meest mooie catchy kleuren en mannen grote tulbanden op hun hoofd dragen. Een stad waar straatrat Aladdin zichzelf onderhoudt door te stelen. Als hij echter prinses Jasmine en later de geest tegenkomt, verandert zijn leven voorgoed. Wie het sprookje heeft gezien zal weten hoe het afloopt, een echte ‘en ze leven nog lang en gelukkig’ kan bij een Disneyfilm uiteraard niet ontbreke. Maar Aladdin brengt iets nieuws naar het witte doek. Nog niet eerder zag ik een Disneyfilm waar zoveel spannende momenten in zitten. De meeste Disneyfilms hebben dat bekende sugar coated randje, maar regisseur Guy Ritchie schrikt niet terug van een grote lava explosie en slechterik Jafar net even iets angstaanjagender maken dan bekende Disney-schurken.

‘Prachtig door de oosterse setting, sprankelend door de pakkende verhaallijn en een muzikaal spektakel aan liedjes met een krachtige boodschap’

De Nederlandse acteur Marwan Kenzari neemt de rol van Jafar op zich in deze grote productie en speelt zijn rol met verve. Hij trekt de aandacht tussen grote Hollywood namen als Will Smith en Navid Negahban door zijn verfijnde gevoel voor timing en vooral minimalistische manier van acteren. Toch zijn het vooral Scott en Massoud die de show stelen in Aladdin. Ik was bij beide acteurs niet bekend met hun werk, maar wat zetten zij hun rol overtuigend neer. Daarnaast blijken ze beiden ook nog eens over een fantastische stem te bezitten en weet vooral Scott hiermee de kijker echt het verhaal in te trekken. Als zij aan het eind van de film het nummer ‘Speechless’ zingt gebeurt er echt iets.

Dat Disney ervoor heeft gekozen om ook deze prinses (na Belle) een vleugje feminisme mee te geven, maakt deze film alleen maar sterker. Jasmine wil de eerste vrouwelijke sultan van het havenstadje worden en zet alles op alles om dit te bereiken. Daarvoor krijgt ze te maken met vele tegenslagen. Het samensmelten van haar verhaallijn en die van Aladdin maakt dit een film waar je twee uur lang ademloos naar kijkt. Een visueel spektakel, maar het floreert vooral door de pakkende, doeltreffende verhaallijn!

‘Aladdin’ staat wat mij betreft bovenaan de lijst van beste Disney films tot nu toe. Prachtig door de oosterse setting, sprankelend door de pakkende verhaallijn en een muzikaal spektakel aan liedjes met een krachtige boodschap. (Zeker ook een aanrader om hem in 3D te bekijken)

Heb jij ‘Aladdin’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van de film vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.