Filmrecensie: ‘Bad Boys: Ride or Die’

‘Bad boys, bad boys, whatcha gonna do? Whatcha gonna do when they come for you?’ Actie, snelle wagens en uiteraard special effects die van het scherm afspatten. Als er iets is waar de Bad Boys films bekend om staan dan is het wel de geweldige actie-elementen. We hebben er vier jaar op moeten wachten, maar nu is het dan eindelijk zover: het vierde deel van deze spannende reeks draait in de bioscopen. Maak je maar op voor ‘Bad Boys: Ride or Die‘!

‘Deze zomer keren de wereldwijd populaire Bad Boys terug met hun bekende mix van spectaculaire actie en buitensporige comedy, maar deze keer met een twist: Miami’s beste agenten zijn nu zelf op de vlucht. Will Smith en Martin Lawrence zijn weer te zien als Mike Lowrey en Marcus Burnett en verder met o.a. Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Paola Nuñez, Eric Dane, Ioan Gruffudd, Jacob Scipio, Melanie Liburd, Tasha Smith en Tiffany Haddish. BAD BOYS: RIDE OR DIE is opnieuw geregisseerd door Adil & Bilall.’ (Bron: Universal Pictures)

Als er één filmreeks is waar ik voor naar de bioscoop ren, dan is het de Bad Boys reeks! Met meer dan veertig jaar tijd tussen de eerste film (destijds met Sean Penn) en de nu vierde editie, met Smith en Lawrence, mag je met zekerheid spreken van een succesformule. De Bad Boys staan al jaren garant voor geweldige actie-momenten waar je hartslag flink van omhoog gaat, maar ook van een goede dosis humor die maakt dat je meermaals met tranen in je ogen van het lachen naar het grote scherm kijkt. Een gegeven dat zeker opgaat voor ‘Bad Boys: Ride or Die’, want wat een pakkende film hebben de makers neergezet!

‘Bad Boys: Ride or Die’ opent zoals we van de films gewend zijn, met een humorvolle scene. Marcus wordt door de auto geslingerd door een opgefokte Mike die op weg is naar zijn eigen huwelijk. Een pitstop bij een tankstation brengt ze in een situatie die ze al honderden keren hebben meegemaakt: een overval. Op hun geheel eigen manier weten ze dit, met de nodige humor en uiteraard brute actie, aan te pakken. We zitten meteen in het verhaal dat door beide acteurs met de nodige flair wordt verteld. Smith, die voor de vierde keer in de huid van de ietwat impulsieve Mike Lowrey stapt, heeft de lachers vanaf het eerste moment op de hand met zijn geweldige gevoel voor timing. Hij weet met kleine mimiek-veranderingen zijn tekst kracht bij te zetten en met één blik de kijker mee te nemen in het verhaal. Iets dat gespiegeld wordt door Martin Lawrence die de ietwat klungelige agent Marcus Burnett vertolkt. Net zoals Smith weet hij met zijn gevoel voor timing en vooral zijn gelaat de kijkers meermaals aan het lachen te brengen. Terugkerende sterren uit de vorige film Vanessa Hudgens en Alexander Ludwig maken het compleet met een serieuzere noot in het verhaal. Al werkt het timingsgevoel van Smith en Lawrence aanstekelijk en laten zij ook een sterk staaltje komedie-timing zien.

‘De perfecte combinatie tussen actie en humor!’

De humor viert vooral in het begin hoogtij in deze film, maar zwakt een beetje af zodra we het verhaal induiken waarbij de actie-elementen meer naar voren komen. Onze agenten staan namelijk voor de belangrijke taak om een corrupte agent uit te schakelen die samenwerkt met drugskartels. Maar daarbij staan ze voor de vraag hoe ver ze willen gaan, zeker wanneer hun dierbare op het spel staan. De verhaallijn is zoals we van deze films gewend zijn, weer vol actie en boeiende momenten. De film zakt dan ook op geen één moment in en had wat mij betreft nog wel een half uur langer mogen duren. Mooi aan deze film is dat we in de verhaallijn ook een duik nemen in het leven van de agenten en iets meer de diepgang opzoeken. Iets dat past bij de leeftijd van de twee en de fases waar ze doorheen gaan. Hierdoor behandelt deze film onder andere: paniekaanvallen, bijna doodervaringen en trauma’s uit het verleden. Ook hierbij weten de scriptschrijvers het wel luchtig te houden en gaat het gepaard met een flinke dosis humor. Maar het zorgt er wel voor dat je zowel Mike als Marcus beter leert kennen.

De regie is voor deze film voor de tweede keer in de handen van het Belgische duo Adil en Bilall. Na het impact-volle derde deel wat ze hebben neergezet, is het ook bij ‘Bad Boys: Ride or Die’ een goede keuze die ook zijn vruchten afwerpt. De twee regisseurs brengen ons vernieuwende technieken in de film waardoor je als kijker nog meer mee wordt genomen in de verhaallijn en de actie-momenten. Zo nemen ze game-invloeden mee in de film, waardoor je als kijker het idee hebt dat je zelf een van de pistolen vasthoudt tijdens een schiet-scene. Daarnaast brengen de twee ons een film met een flink gevoel voor tempo erin dat je op het puntje van je stoel houdt. Met snelle schots, wisselingen van perspectief en mooie overgangen brengen ze ons een visueel spektakel. Eentje die wordt gecomplimenteerd door de vele special effects die het een nog realistischer gevoel geven.

In ‘Bad Boys: Ride or Die’ komt alles samen waar je op hoopt bij deze film: een actie-volle verhaallijn die doorspekt is met humor, geweldig acteerwerk van Smith en Lawrence en mooi regiewerk dat maakt dat je op het puntje van je stoel zit en echt de film beleeft. Ik hoop dat de makers ons de volgende editie snel brengen, want dat er nog een film in het vat zit is zeker!

(De film is voor 16 jaar en ouder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.