Filmrecensie: ‘Barbie’

Deze zomer kleurde de wereld roze met de release van de live action ‘Barbie’ film (zoveel zelf, dat roze verf een tijdje lastiger te krijgen was!). Tijd om je eigen huiskamer ook om te toveren tot een waar roze dansruimte, want de film is nu uit op DVD en Blu-ray!

Leven in Barbie Land is een perfect wezen zijn op een perfecte plek. Tenzij je een existentiële crisis hebt. Of je bent een Ken. Nadat Barbie uit BarbieLand is gezet omdat ze er niet zo perfect uitzag, vertrekt ze naar de mensenwereld om het ware geluk te vinden.’ (Uitgebracht door Warner Bros.)

Barbies, ik kon er vroeger uren mee spelen! Iedere keer weer met een ander verhaal. En precies daar zit de kracht van het speelgoed, het raakt aan de fantasie van kinderen en stelt ze in staat om complete werelden te creëren met de inmiddels talloze varianten van de pop. Regisseur Greta Gerwig brengt een van die verhalen tot leven met de heerlijke roze, feestelijke en emotionele Barbie film waar iedere liefhebber zijn hart bij kan ophalen!

We open de film met een pakkend shot waarin we een lifesize Barbie boven een aantal kinderen uit zien stijgen, terwijl een voice-over vertelt over de opkomst van Barbie. We krijgen een stukje geschiedenis mee om vervolgens in de droom te stappen van ieder kind: Barbieland. Margot Robbie kruipt in de huid van het idool uit de jaren zestig en doet dit met verve. Zo worden we meteen meegenomen in de wereld van Barbie door de manieren van de pop die Robbie tot in de puntjes heeft verfijnd. Denk aan kleine dingen als vingers die tegen elkaar zitten en armen die altijd gestrekt zijn bij het auto rijden, maar ook grotere dingen zoals ontbijten zonder echt te eten. De actrice geeft leven aan Barbie, maar maakt haar ook menselijk. Vooral op de meer emotionelere momenten zien we Robbie op haar best. Barbie krijgt te maken met een aantal flinke tegenslagen en Robbie weet deze met veel souplesse naar het scherm te brengen. Ze brengt emoties over en laat je als kijker al snel helemaal opgaan in het verhaal. Iets dat ook zeker wordt gedaan door haar tegenspeler Ryan Gosling die voor deze film in de rol van Ken kruipt. Waar Robbie vooral overtuigt op de meer emotionelere momenten, is Gosling de humoristische noot in het verhaal. Zijn gevoel voor timing en humor is om door een ringetje te halen zo goed. Je zult jezelf meermaals lachend op de bank terugvinden bij de momenten waarop hij probeert stoer te zijn, maar daar niet altijd echt goed in slaagt.

‘Een film met een krachtige boodschap!’

‘Barbie’ is een film geworden met een lach, maar ook zeker met een paar duidelijke boodschappen: vrouwen hoeven niet te passen binnen de kaders die de masculine samenleving stelt, vrouwen hoeven niet perfect te zijn en zijn gelijk aan mannen. Deze mooie feministische noot zien we vooral goed terugkomen in de monologen van America Ferrera die de rol van Gloria op zich neemt, een vrouw uit de echte wereld die een sterke connectie met Barbie heeft. Haar monoloog, waarin ze meerdere vragen stelt over het zijn van een vrouw en de plichten die we onszelf daarbij opleggen, raakt en ontroert. De makers geven daarmee een duidelijk signaal af met de film, die zeker aanzet tot denken. Dit doen ze in een film met een ogenschijnlijke luchtige verhaallijn waarbij Ken en Barbie het tegen elkaar opnemen. Maar we vinden meer diepgang in de film dan je in eerste instantie zou denken, zo zien we Barbie een prachtige emotionele groei doormaken.

Uiteraard is ‘Barbie’ ook een heerlijke feelgood film geworden met vele dansmomenten, Barbie’s die ineens in zang uitbarsten en grappige oneliners. Dit allemaal in een decor dat je jeugddroom laat uitkomen. Het Barbie Dreamhouse is op ware grote nagebouwd, de kleding die we zo vaak terug hebben zien komen maakt het een waar modefeest en zelf de kleinste details zoals de Barbie auto en sneeuwscooter zijn uitgewerkt. Dit maakt dat de film voor mij echt tot leven komt en ware fans zeker niet teleur zal stellen. Alles waar je van droomt dat het erin zit, heeft een plek gekregen in ‘Barbie’!

‘Barbie’ overstijgt wat mij betreft de verwachtingen compleet! Het acteerwerk is overtuigend en zorgt ervoor dat de bekende poppen echt tot leven komen. De verhaallijn bevat de juiste balans tussen luchtigheid, humor maar ook zeker diepgang. En het decor maakt het helemaal af! Ik hoop dat we snel een vervolg krijgen op deze film, want dat de makers erin geslaagd zijn om een topfilm neer te zetten, mag duidelijk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.