Filmrecensie: ‘Book Club, the Next Chapter’

Boekenclubs, waar de passie voor lezen samenkomt en vriendschappen worden gesloten. Voor vriendinnen Diane, Vivian, Sharon en Carol is hun boekenclub een fijne plek om bij te praten, hun passie voor lezen te delen en hun harten bij elkaar te luchten. In 2018 maakten we voor het eerst kennis met deze geweldige vriendengroep, dit jaar zijn ze terug in ‘Book Club, the Next Chapter’. De film is inmiddels op DVD en Blu-ray verschenen en ik zou zeggen: alle boekliefhebbers verzamelen want deze film wil je zien!

‘In dit langverwachte vervolg volgen we de vier beste vriendinnen van de boekenclub als ze voor het eerst in hun leven op een echte meidentrip naar Italië gaan. Als de boel ontspoort en er geheimen boven water komen, verandert wat een ontspannen vakantie had moeten zijn in een uitzonderlijk avontuur kriskras door het land.’ (Bron: Universal Pictures).

Laat ik maar meteen met de deur in huisvallen: ik heb genoten van ‘Book Club, the Next Chapter’! Wat een geweldig vervolg hebben de makers neergezet, met een pakkende verhaallijn, fijne referenties naar boeken gedurende de gehele film en acteerwerk dat je helemaal weet mee te nemen in deze film. Laten we snel de recensie induiken!

In ‘Book Club, the Next Chapter’ krijgen we weer een kijkje in de levens van de vier beste vriendinnen: Diane, Vivian, Sharon en Carol. Vivian staat op het punt om te trouwen met de man waar ze al haar hele leven verliefd op is, maar weet eigenlijk niet of ze deze verbinding wel aan kan gaan. Diane is net zo gelukkig met haar vriend, maar gelooft niet meer in het huwelijk terwijl haar vriend een echte romanticus is die haar het liefste tot zijn vrouw wil maken. Carol’s man heeft een hartinfarct gehad, wat een grote weerslag heeft op de zorgen die Carol heeft. En Sharon is nog altijd een echte flierefluiter, die haar pensioen maar moeilijk kan accepteren. We vallen met onze neus in de boter in deze film als het viertal besluit om Vivian’s aanstaande huwelijk te vieren in Italië, met alle gevolgen van dien. Ervaren actrice Jane Fonda kruipt in de huid van Vivian en zet deze rol vanaf het begin elegant en met verve neer. Precies zoals we van de actrice mogen verwachten, die een natuurlijke elegantie over zich heen heeft. Ze versmelt dan ook al snel samen met haar personage en zet een sterk staaltje acteerwerk neer. Vooral in de humorvolle stukken floreert ze en weet ze meermaals de lachers op de hand te hebben.

Iets dat ook zeker geld voor Candice Bergen, die de rol van Sharon vertolkt. Jeetje wat heeft deze vrouw een gevoel voor timing! Meermaals liepen de tranen over mijn wangen van het lachen bij de oneliners die Candice met veel gevoel voor humor uit haar mouw schudt. Mary Steenburgen (Carol) brengt de meer serieuzere noot in de film en doet dit met veel precisie. De actrice weet te overtuigen in de kleine momenten en daarmee je meermaals te ontroeren. Diane Keaton, die voor deze film wederom in de huid van personage Diane kruipt, maakt het viertal compleet. Keaton heeft een geweldig gevoel voor het compleet maken van een scene. Wanneer de andere actrice wat minder energie geeft, stapt zij juist naar voren, en visa versa. De makers van deze film hebben het ultieme viertal bij elkaar gebracht die elkaars acteertalent complimenteren en uitvergroten.

‘Een film waardoor het hart van iedere boekliefhebber harder gaat kloppen!’

Wat ook in de hand wordt gewerkt door de pakkende verhaallijn van de film. In de setting van het prachtige Italië, zien we de dames steeds meer kennismaken met wat zij nu eigenlijk echt willen in het leven. Daarbij staan dialogen vol openheid centraal, wat je het idee geeft dat je als vijfde vriendin mee op reis bent met ze. Deze open en eerlijke manier van verhaalvertelling schept een band met de kijker en maakt dat je op het puntje van je stoel zit om alles goed te volgen. Daarnaast begon mijn boeken liefhebbende hart harder te kloppen bij alle referenties naar boeken die in de film zitten verwerkt. Als lezer ga je er zeker een aantal herkennen en doe je misschien wel een aantal ideeën op voor de komende tijd.

Naast openheid en eerlijkheid, staat deze film voor mij in het teken van humor, waardoor het een waar feestje is om naar te kijken. Ik zal de film niet spoilen, maar er zit een bepaalt moment in waarbij twee personages uit een ietwat aparte situatie komen waarbij de tranen over mijn wangen rolde van het lachen. Het zal dan ook zeker geen verbazing zijn als ik zeg dat je deze film echt gekeken moet hebben. Het is lachen om de gebeurtenissen in de film, genieten van Italië als prachtige stad, geweldig acteerwerk aanschouwen, een pakkende verhaallijn volgen en je liefde voor boeken terugzien op het scherm. En dit keer fijn vanuit je eigen huiskamer met deze mooie dvd/bluray om hem zo vaak te bekijken als je wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.