Filmrecensie: ‘Clifford: De grote rode hond’

‘Alles wat je liefde geeft, groeit’, is een gezegde dat we allemaal vast wel eens hebben gehoord. In de nieuwe familiefilm ‘Clifford: De grote rode hond‘ wordt dit gezegde werkelijkheid als de puppy van Emily van de ene op de andere dag ineens twee meter groot is.

‘De tiener Emily Elizabeth (Darby Camp) ontmoet een magische dierenbeschermer (John Cleese) die haar een kleine, rode puppy geeft. Ze had nooit verwacht dat ze wakker zou worden met een gigantische hond van wel drie meter in haar kleine appartementje in New York. Haar alleenstaande moeder (Sienna Guillory) is de stad uit voor werk waardoor Emily en haar leuke maar impulsieve oom Casey (Jack Whitehall) samen op een spannend avontuur gaan in de grote stad. 

CLIFFORD DE GROTE RODE HOND is gebaseerd op het geliefde personage uit de Clifford boekenserie van Norman Bridwell uitgegeven door Scholastic. Clifford laat zien dat er op de wereld voor iedereen plek is.’ (Uitgebracht door Universal Pictures).

Je hebt films die onder de noemer schattig vallen en je hebt films die onder de noemer uber schattig vallen. ‘Clifford: De grote rode hond’ valt zeker onder de laatste categorie, want jeetje wat is deze film aandoenlijk. De grote, fluffy, rode hond, de prachtige ontroerende verhaallijn en het mooie filmwerk zorgen voor een film waar je anderhalf uur lang alleen maar van kunt genieten met een glimlach op je gezicht. Maak kennis met Clifford!

Sommige lezers zullen misschien wel eens van ‘Clifford’ hebben gehoord. Norman Bridwell bracht in 1963 het eerste boek over de grote rode hond uit, die nu naar het witte doek is vertaald, en hoe! We beginnen de film met een shot van een nestje puppy’s. Ze worden opgehaald door de dierenbescherming, maar de kleine rode clifford wordt achtergelaten omdat hij verstopt zit. Hij besluit zijn eigen pad te volgen en komt de magische dierenbeschermer Bridwell tegen, die hem onder zijn hoede neemt. Clifford is op zoek naar een thuis, een plek waar hij geaccepteerd wordt. Net zoals de jonge Emily, die het op school erg lastig heeft. Darby Camp neemt de rol van Emily op zich en draagt een groot gedeelte van de film op haar schouders. De jonge actrice doet dit met verve en weet een prachtig werk neer te zetten. We zien hoe ze een band opbouwt met Clifford, hoe hij haar kracht geeft om voor haarzelf op te komen en we zien wat het met haar doet om onvoorwaardelijke acceptatie en liefde te ontvangen. Camp weet deze emoties over te brengen, de kijkers met haar ontwapenende manier van acteren mee te nemen in het verhaal en ook te ontroeren.

‘In één woord: aandoenlijk!’

Haar tegenspeler Jack Whitehall kennen we vooral van de humorvolle rollen, maar weet in deze film ook andere kanten van zichzelf aan te boren en te laten zien. Waar hij nog steeds als een vis in het water is bij de meer humorvolle momenten in de film, zien we hem ook op de meer emotionele momenten boven zichzelf uitstijgen. Hierdoor zijn vooral de momenten die hij samen met Camp speelt echt goud waard. De twee weten een overtuigend verhaal neer te zetten en daar iedere kijker in mee te nemen. Iets dat ook zeker toegeschreven moet worden aan de makers en scriptschrijvers van ‘Clifford: de grote rode hond’. Ze hebben een sprankelende, vlotte maar ook zeker diepgaande film neergezet. Een goede familiefilm staat of valt voor mij altijd met de boodschap die erin is verwerkt. De makers achter Clifford hebben hier veel aandacht aan besteed en brengen een verhaallijn waar de jonge kijkers iets van kunnen leren en de volwassene zal ontroeren. Zo wordt onder andere in beeld gebracht hoe belangrijk het is om voor jezelf op te komen, dat je jezelf moet accepteren hoe je bent en dat je veel meer kunt bereiken dan je vaak in eerste instantie denkt. Onderliggende boodschappen die mooi in het verhaal zijn verweven en de jonge kijkers zeker iets mee zullen geven.

Het laatste wat deze film voor mij er eentje maakt om zeker niet te vergeten zijn de special effects. Clifford de grote rode hond, wordt levensecht in de film neergezet waardoor de magie van het verhaal perfect in stand wordt gehouden. Zijn bewegingen, zijn emoties, de geluiden die hij maakt, ze zijn allemaal zeer waarheidsgetrouw om je helemaal mee te nemen in de beleving. De acteurs maken het compleet door een mooie interactie te hebben met de hond. Iets dat niet altijd vanzelfsprekend is met special effects en al helemaal niet met een hond die meer dan twee meter is.

‘Clifford: de grote rode hond’ is een mooie familiefilm die de jongste kijkers aan het beeld gekluisterd zal houden door de mooie spanningsboog die erin zit, en ook voor volwassene zeker erg leuk is om te zien. De acteurs, de prachtige verhaallijn en uiteraard de fluffy grote hond maken het een feestje om naar te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.