Filmrecensie: ‘Costa!!’

Iedere 90’s kid is er wel mee opgegroeid, Costa! De serie en film over een groep tieners die werkt in de Costa, een bekende club in Spanje. Jarenlang konden we ze volgen, kregen we het wel en wee van de club mee. Tijd om een kijkje te nemen in hoe het nu met de Costa gaat in de nieuwe speelfilm ‘Costa!!

Spaanse stranden, zon, zee, feesten, liefde en vriendschap… met al deze ingrediënten is Costa!! dé ultieme zomerse feelgoodfilm. Anna reist met haar beste vriendin Bibi naar het Spaanse Lloret de Mar om de fameuze club Costa te zien waar haar moeder Frida vroeger als propper werkte. Eenmaal in Spanje blijkt de club helaas al lang niet meer the place to be, maar een vervallen karaokebar. Samen met haar nieuwe vrienden zet Anna alles op alles om de Battle of the Bars te winnen en van de Costa weer de vetste club van de strip te maken. Ondertussen laait de passie aan alle kanten op zoals dat alleen aan de Costa kan. Zal Anna onder de Spaanse zon, net als haar moeder ooit, echte liefde vinden?‘ (Uitgebracht door Dutch Filmworks)

‘Costa!’ de serie waar vroeger iedere rebelse tiener bij wegdroomde over zon, zee en strand. Over tot over je oren verliefd worden en nachtenlang feesten, volwassen worden en je eigen keuzes maken. De serie en film waren begin 2000 een ware hit, tijd voor regisseur Jon Karthaus om de hitformule om te zetten tot een hedendaags verhaal in ‘Costa!!’. Hoewel het begin de kijker enigszins laat zoeken naar de verhaallijn, heeft Karthaus dat bekende feelgood Costa gevoel in deze film zeker te pakken weten te krijgen!

De film opent met Anna, de dochter van de, bij het publiek bekende, losbandige Frida. Anna is het complete tegenovergestelde van haar moeder, ze is voorzichtig, probeert haar leven zo goed mogelijk te plannen en voor de liefde deinst ze eerder terug dan dat ze er vol voor gaat. Tijd om daar verandering in te brengen, denkt haar beste vriendin Bibi. De meiden besluiten om naar de Costa te gaan en daar een fijne zomervakantie te beleven. Al blijkt de bekende plek van vroeger helaas niet meer te zijn wat het altijd is geweest. Abbey Hoes kruipt voor deze film in de rol van Anna en zet vanaf de eerste minuut een geloofwaardige rol neer. Hoes beschikt over het talent om een personage heel natuurlijk, menselijk neer te zetten. Alsof je Anna zo tegen zou kunnen komen. Haar inlevingsvermogen is subliem en zorgt dat je meteen met haar meeleeft. Je bent benieuwd hoe het verhaal van Anna verder gaat, of ze haarzelf meer durft open te stellen of toch gesloten blijft naar de mensen om haar heen. Stephanie van Eer (Bibi) vormt de perfecte tegenspeler voor Hoes. Van Eer, die in deze rol vooral gebruik maakt van haar geweldige gevoel voor timing zet een stereotype tiener neer zoals we ze vaker hebben gezien in films: op zoek naar avontuur. Maar waar dit in andere films op de oppervlakte blijft, duikt Van Eer de diepte in en laat ze ook de kwetsbare kanten van haar personage prachtig naar voren komen. Hier zien we dan ook het bekende coming-of-age gedeelte, wat we ook zagen in de serie en vorige film, prachtig naar voren komen. Waardoor Van Eer niet alleen een mooie, humorvolle rol neerzet, maar ook een inspirerend en motiverende voor jongeren.

‘Nostalgie alom!’

Katja Schuurmans duikt voor deze film wederom in de rol van Frida en deze rol zit haar vanaf het begin als een warme bekende jas. Hoewel we haar uit de serie en film kennen als de losbandige dame die de hele avond genoot van feesten en de mensen die op deze feesten kwamen, zien we nu een andere kant van Frida. De yoga-instructeur die haar leven om heeft gedoopt tot zen en rust. Maar tegelijkertijd ook iemand die rouwt en het daar zichtbaar moeilijk mee heeft. Schuurmans brengt al deze kanten van het personage met overtuiging naar het witte doek. Ze weet de gevoelens van Frida prachtig over te brengen en daarmee meermaals te ontroeren. Zoals Hoes in de film wordt gecomplimenteerd door het humorvolle acteerwerk van Van Eer, zo heeft Schuurmans Tina de Bruin aan haar zijde. Want jeetje wat is deze vrouw een komisch meestertalent. Meermaals hoorde je een lachsalvo door de zaal gaan als De Bruin in beeld kwam en de ene naar de andere oneliner met veel souplesse presenteerde. De casting in deze film is wat mij betreft dan ook tot in de puntjes uitgevoerd en maakt dat je door wilt blijven kijken.

De verhaallijn van de film is in het begin een beetje zoeken. De eerste twintig minuten van de film worden gebruikt om de personages, en hun verhoudingen tot elkaar, nog een keer te introduceren. Dit zorgt ervoor dat de verhaallijn enigszins voortkabbelt en je als kijker niet echt een goed beeld krijgt van waar het verhaal heengaat. Gelukkig wordt dit gaandeweg de film wel opgepakt en zorgt vooral de verhaallijn van Schuurmans en De Bruin ervoor dat je blijft kijken. Na een grote plottwist in het midden van de film wordt dit stokje overgepakt door Hoes en Van Eer en krijgt het verhaal steeds meer vorm. Het echte Costa-gevoel komt erin en de zoektocht maakt plaats voor dat bekende feelgood gevoel dat we gewend zijn van de serie en de film. En daar hebben de makers ook zichtbaar extra aandacht aan besteed. Het is nogal wat als je een hitserie/film uit het begin van 2000 terugbrengt in een modern jasje. Maar de makers zijn er zeker in geslaagd om de serie en film te evenaren, zelfs misschien wel te overtreffen.

‘Costa!!’ is een heerlijke feelgoodfilm voor een avondje weg. Een film die straalt door de geweldige casting, de acteertalenten die van het doek afspringen en de nostalgie die met iedere scene steeds meer naar boven komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.