Filmrecensie: ‘Dora and the Lost City of Gold’

Jeugdsentiment op en top! Wie is er niet groot geworden met het Latijns-Amerikaanse meisje Dora van Nickelodeon. In de live-action trend die de afgelopen jaren alle jeugd tekenfilm klassiekers omzet naar ‘realistische film’ kon Dora uiteraard niet ontbreken! Maak kennis met ‘Dora and the Lost City of Gold‘.

Dora (Isabela Moner) heeft weliswaar haar jeugd voornamelijk met haar ouders (Eva Longoria en Michael Peña) in de jungle doorgebracht, maar niets kon haar voorbereiden op de grootste uitdaging ooit: de middelbare school. Als haar ouders worden vermist moet de avontuurlijke Dora hen opsporen. Ze schakelt de hulp in van het aapje Boots, Diego (Jeff Wahlberg), een geheimzinnige jungle-bewoner (Eugenio Derbez), en een groep coole tieners. Samen proberen ze haar ouders te redden en het mysterie van de verloren gouden stad op te lossen. Geregisseerd door James Bobin.’ 

‘Do-do-do-do-Dora’ wie heeft deze tekst vroeger niet meegezongen. Het Mexicaanse meisje is terug, samen met haar aapje Boots, neef Diego en uiteraard super boef Swiper! Toen ik hoorde dat er een live-action van Dora uitkwam kon ik niet wachten om hem te gaan bekijken. Afgelopen week was het dan eindelijk zover en ik kan je zeggen deze film stelt zeker niet teleur. Het is op en top entertainment voor de jongere kijkers onder ons, bevat een aantal spannende elementen, maar is vooral een vlotte film die de Dora-liefhebbers zeker niet teleur zal stellen. Inclusief de bekende ‘zeg mij na’ momenten en uiteraard veel liedjes om situaties aan te kunnen.

Dora, in de film gespeeld door Isabela Moner van onder andere de film Instant Family, staat aan de vooravond van haar grootste avontuur ooit. Ze moet naar de middelbare school in Amerika nadat ze jarenlang in de jungle heeft gewoond. Niet iets waar de avonturier op zit te wachten. Gelukkig gaat ze wel naar dezelfde school als haar neef Diego. Vanaf het moment dat ze een stap over de drempel van haar school zet begint er een heel nieuw avontuur. Moner weet de rol van Dora eigen te maken. Een personage dat zo iconisch is geworden en bij zoveel mensen in het geheugen gegrift staat, weet ze met haar vlotte manier van acteren menselijk te maken. Moner draagt de film met verve en weet vooral in de ontroerende momenten te overtuigen. Hierdoor komen boodschappen, die als een rode draad door de film lopen, als ‘altijd jezelf blijven’ en ‘vertrouw op je eigen intuïtie’ goed over.

‘Het ultieme jeugdsentiment’

Belangrijkste tegenspeler in deze film is een oude bekende voor veel Dora fans, haar neefje Diego! In ‘Dora and the Lost City of Gold’ wordt deze rol vertolkt door het neefje van Mark Wahlberg, Jeff Wahlberg. De nieuwbakken acteur laat een sterk staaltje acteerwerk zien in de live-action versie. Hij bezit over de herkenbare vrolijkheid van Diego maar weet net zoals Moner te overtuigen in de meer ontroerende/emotionele momenten. In Moner vindt hij tevens de perfecte tegenspeler. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en brengen een geloofwaardige familieband naar voren.

‘Dora and the Lost City of Gold’, neemt je mee van een Amerikaanse middelbare school naar de adembenemende natuur in de jungle. Het decor van deze film is dan ook echt prachtig en geweldig in beeld gebracht. Alleen daarvoor zou ik nog wel een keer teruggaan. Tevens heeft de regisseur veel componenten uit de serie in leven gehouden en een beetje geüpgraded. Zoals we gewend zijn van de Dora-serie leert het Mexicaanse meisje haar toeschouwers graag iets. In deze film is dit op een pakkende en leuke manier vormgegeven omdat Dora vlogt. Doordat deze bekende aspecten behouden zijn gebleven brengt deze film voor de vorige generatie Dora-liefhebbers gegarandeerd een gevoel van nostalgie mee.

Hoewel ik echt heb genoten van de film, had ik wel verwacht dat het meer een tienerfilm zou zijn door de trailer die ik vooraf had gekeken. Die leeftijdscategorie zou ik de film zelf niet meegeven. Voor mij was het iets te ‘kinds’, waardoor ik hem zelf meer geschikt zou vinden voor basisschoolleerlingen.

‘Dora and the Lost City of Gold’ is een vlotte, spannende en zeker grappige film. Het ultieme jeugdsentiment op het grote doek! Ik zou zeggen, ga hem nog snel kijken nu hij in de bios draait.

Boekhopper kreeg vrijkaartje van Universal Pictures om deze film te gaan bekijken, dit heeft geen invloed gehad op de recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.