Filmrecensie: Emma (+winactie)

Een verhaal dat in 1815 werd aangeboden door een zeer getalenteerde schrijfster aan een Prins regent, is al decennia lang een favoriet van veel roman lezers. Jane Austen schreef Emma, het verhaal over de jonge matchmaker in het begin van de negentiende eeuw, nu meer dan tweehonderd jaar later verschijnt het op het witte doek in de gelijknamige film! Leuk detail: je maakt kans op 2 kaarten voor de film en een super mooie editie van het boek!

‘Emma is een jonge vrouw die er dol op is om mannen en vrouwen te koppelen. Zij heeft hier echter weinig succes mee. Het beroemde boek van Jane Austen uit 1815 is opnieuw verfilmd, met Anya Taylor-Joy (Split, Glass, The Witch) in de titelrol. Regie is in handen van Autumn de Wilde, een ervaren popfotograaf en videoclip-regisseur die hiermee haar debuut als speelfilmregisseur maakt.’

Emma, toch wel een van mijn favoriete Jane Austen boeken. Het suger coated verhaal waarbij het glazuur je bijna van de tanden springt is het equivalent van de traditie van ‘het hof maken’. Met smachtende blikken, zoete oneliners en uiteraard veel ‘om elkaar heen gedraai’. Het was er dan ook op wachten totdat het verhaal zou worden omgezet tot een film. Eind februari maakte we eindelijk kennis met de jonge Emma op het witte doek en ik kan je zeggen: maak je op om meegenomen te worden naar de negentiende eeuw, met prachtige kostuums, klasse en zwijmelende liefde.

De film opent met een scène van Emma Woodhouse die probeert om indruk te maken op George Knightley. De jonge matchmaker blijkt echter niet zoveel succes te hebben en verzet haar zinnen al snel op de mysterieuze Frank Churchhill. Anya Taylor-Joy, bekend van onder andere Split, duikt in de huid van de eigenzinnige Emma en zet de rol met klasse neer. Ze voelt haar personage precies aan en weet een vrouw uit de negentiende eeuw overtuigend neer te zetten. Haar verfijnde acteerwerk komt vooral goed naar voren in de momenten dat ze met haar mimiek moet acteren. De blikken van deze actrice spreken boekdelen en maken van Emma en personage dat je al snel in je hart sluit. Hoewel Taylor-Joy in vrijwel alle scènes zit zijn er toch ook een paar andere acteurs die er met kop en schouder bovenuit steken.

‘Een prachtige film die de wereld van Jane Austen helemaal tot leven brengt’

Zo vindt Taylor-Joy in Johnny Flynn, die de rol van George Knightley vertolkt, de perfecte tegenspeler. De chemie tussen de twee acteurs spat van het scherm en zorgt voor een aantal zeer komische scènes. Flynn heeft daarnaast een fijne subtiele manier van acteren waarmee hij de rol van de gentleman Knightley met verve neerzet. De vrolijke nood in het verhaal wordt gebracht door Josh O’Connor, die Mr. Elton speelt, de grappige, ijdele pastoor. Hij weet de humor die schrijfster Jane Austen bezat goed naar het witte doek te vertalen. Zijn timing is perfect, zijn overbracht van de oneliners precies goed en zijn mimiek hierbij geweldig voor deze rol.

‘Emma’ is een fijne slow film, de spanningsboog is lang en daardoor kun je de personages ook goed leren kennen. Voor de echte liefhebbers van Jane Austen zal dit dan ook twee uur lang genieten zijn. Daarnaast krijg je de meest prachtige kostuums voorgeschoteld, denk aan kleurige jurken, bloemige hoeden en zelfs waaiers die tot in de details zijn verfijnd. Dit in combinatie met de uitgestrekte Engelse natuur met eindeloze bloemenvelden, grasvelden die in de zon glazen en kleine romantische zandpadjes die leiden naar de meest mooie huizen, brengt je helemaal in de sfeer van de negentiende eeuw. Hierin komt ook goed het detailrijke schrijven van Austen naar voren. De filmmakers hebben de prachtige kleding die de schrijfster voor ogen had naar het doek weten te vertalen, de huizen ingericht zoals Austen het graag had en daarbij zelfs gelet op de details in de koets. Een Jane Austen wereld die tot leven komt!

In ‘Emma’ komt een geliefd verhaal van vele tot leven en valt alles op zijn plek. De cast is perfect voor deze film en helemaal in lijn met het verhaal dat Austen meer dan tweehonderd jaar geleden schreef. De setting brengt je helemaal in de sfeer van de negentiende eeuw en doordat de tijd wordt genomen in deze film leer je de personages nog beter kennen. Een film waar je als fan van Austen alleen maar blij van kunt worden!

Winactie

En als Jane Austen fan kun jij deze film uiteraard niet missen! Van filmmaatschappij Universal Pictures mag Boekhopper 2 kaarten weggeven voor deze geweldige film, plus een super mooie, speciale editie van het boek van Uitgeverij Rainbow. Wat je daarvoor moet doen? Heel simpel: laat onder dit bericht weten waarom jij deze prijs wilt winnen en wie weet zit jij over een paar dagen wel in de bioscoop te zwijmelen bij ‘Emma’. (winactie is alleen open voor deelnemers woonachtig in Nederland). De winnaar krijgen op zondag 15 maart mail, gelieve binnen drie dagen te reageren als je hebt gewonnen anders gaan de kaarten en het boek naar een andere winnaar. (winactie is inmiddels gesloten)

63 Comments

Add Yours
 1. 2
  Kady

  Hi! Het lijkt me ontzettend leuk om het boek te winnen (samen met tickets) voor mijn moeder. Mijn moeder houdt van de boeken van Jane Austen en zodoende ben ik ook opgegroeid met de verfilmingen van haar boeken. Mijn moeders boeken van armoede bijna uit elkaar omdat ze ze zo vaak heeft gelezen, dus het zou daarom leuk zijn om dit prachtige exemplaar dit winnen.

 2. 4
  Lisanne

  Oooh ik zag dit voorbij komen op je instagramstories! Het boek staat al heel lang op mijn lijstje, en die wil ik natuurlijk voor het zien van de film lezen, dus dit is een goede deadline voor mezelf!! Hielp bij little women ook (:

 3. 5
  L Tromp

  het boek maakt me heel nieuwschierig zou het graag willen lezen en hierna de film bekijken om te zien of ze beide net zo mooi en ingrijpend zijn😀ik kan niet wachten

 4. 6
  Eline van Heugten

  Ik zou het boek en de tickets super graag willen winnen zodat ik samen met mijn beste vriendin die net zoals ik ook Jane Austen fan is, naar de film kan gaan! Ook de editie van het boek is schitterend! Het zou geweldig zijn om te winnen✨💕

 5. 8
  D.K. van Kesteren

  Ik zou graag willen winnen omdat A: ik een giga boekennerd ben. En B: omdat ik mijn beste vriendin wil verrassen met een dagje bios waarbij we kunnen lachen van de herkenningspunten omdat zij de meest irritante matchmaker is die er bestaat!

 6. 10
  Annemieke Both

  Dank u wel voor deze winkans om éérst het boek Emma te kunnen lezen en erna de personages beter te leren kennen in de film. Als het ware komt het boek tot leven. Geweldige kans📚🍀🙏

 7. 22
  Yvonne

  Een paar weken geleden heb ik met mijn collega een andere kostuumdrama gekeken, omdat zij dit graag wilde. Ik deed dit echt voor haar, want mij leek het niet zo veel. Een vooroordeel, want ik had nooit de moeite genomen om zoiets te kijken of te lezen. Na afloop was ik laaiend enthousiast. Ik wil dus graag naar Emma.

 8. 31
  Eric

  Ik ben, samen met mijn vriendin, een grote liefhebber van kostuumfilms, dus ik weet zeker dat Emma een film is waar wij gezellig samen van kunnen genieten!

 9. 35
  Suus

  Groots en meeslepend fan van Jane Austen hier! Pride & Prejudice is mijn lievelingsfilm aller tijden, en ook alle versies van Emma heb ik meerdere keren gezien. Een heerlijk verhaal! Natuurlijk wil ik ook supergraag deze versie zien. De acteur die Emma’s vader speelt vind ik geniaal, en voor zover ik in de trailers kon zien, doet Emma het zelf ook erg leuk. Ik zou supergraag gaan!!

 10. 40
  Marian B

  Ik doe graag mee voor een vriendin van mij. Ze vindt kostuumdrama’s geweldig en wil deze film graag gaan kijken in de bioscoop. Bovendien kan ze na een drukke tijd (verhuizing naar een klushuis) wel wat ontspanning gebruiken. Natuurlijk ga ik mee 😉

 11. 49
  Anja

  Ik heb alle boeken van Jane Austen gelezen en meerdere films in verschillende uitvoeringen gezien. Kostuumdrama’s zijn echt mijn favoriete film en series; de huizen, de etiquette, de kleding, zou graag 1 dagje terug in de tijd kunnen. Zou net zo als vele liefhebbers van Jane Austen dan ook graag deze prijs mogen winnen

 12. 54
  Jolanda Bolwerk

  Mijn moeder is een enorme van Jane Austen en heeft vrijwel elke verfilming of serie gezien en ze kijkt al een tijdje uit naar de komst van Emma. Het lijkt me leuk om haar met kaartjes te kunnen verrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.