Filmrecensie: Five Feet Apart

Wat als je degene waar je van houdt nooit aan kunt raken? In ‘Five Feet Apart‘ volgen we het verhaal van hoofdpersonen Stella Grant en Will Newman die cystic fibrosis hebben, ook bekend als taaislijmziekte. Gisteren vond de première van de film plaats in Amsterdam en Boekhopper ging er naartoe.

‘Stella Grant (Haley Lu Richardson) is een typisch meisje van zeventien… Ze is verslaafd aan haar laptop en ze is dol op haar beste vriendinnen. Maar in tegenstelling tot de meeste andere tieners brengt Stella een groot deel van haar tijd door in het ziekenhuis als cystic fibrosis-patiënte. Haar leven zit vol met routines, regels en zelfdiscipline – die allemaal op de proef gesteld worden als ze de ongelofelijk charmante medepatiënt Will Newman (Cole Sprouse) ontmoet. 

Ze flirten al snel met elkaar, maar vanwege infectie-gevaar moeten zij een veilige afstand tussen elkaar bewaren. Als hun band sterker wordt, groeit ook de drang om de regels te negeren. Wills onwil om zich strikt te houden aan zijn behandeling maakt het nog gecompliceerder. Stella inspireert Will gaandeweg om alles uit het leven te halen, maar kan zij uiteindelijk de persoon van wie zij houdt redden als ze hem niet eens mag aanraken?’

Stil, dat is eigenlijk het enige wat je na deze ontroerende, hartverscheurende film kunt zijn. Jeetje wat is dit een heftig verhaal! Meer dan twee uur lang word je meegenomen in het leven van Stella Grant en Will Newman, leer je ze kennen tijdens de vele behandelingen die ze moeten ondergaan voor de ongeneselijk ziekte die ze hebben. Zie je ze op hun diepte-, maar ook hoogtepunten en ontrafelt er voor je ogen een uniek liefdesverhaal dat bijna niet in woorden te omschrijven valt.

‘Five Feet Apart’ neemt je mee in de emotionele rollercoaster die patiënten met taaislijmziekte dagelijks doormaken. Ontroerend, hartverscheurend maar vooral prachtig vertelt

Haley Lu Richardson kruipt voor ‘Five Feet Apart’ in de rol van Stella, een vrolijk meisje met taaislijmziekte en de neiging om alles te controleren. Als flierefluiter Will in haar leven komt, die het niet zo nauw neemt met zijn medicijnen, besluit ze hem te gaan helpen. Richardson, bekend van onder andere ‘The Edge of Seventeen’ zet haar rol sterk neer. Ze schakelt snel tussen de verschillende scènes en bijhorende emoties en weet daarmee haar personage doeltreffend neer te zetten. Vooral de emotionele momenten, waarin ze haar kwetsbare kant laat zien, weten tot op het bot te raken. Cole Sprouse, bekend van onder andere Riverdale, schittert naast Richardson in deze film. Hij weet op een prachtige manier de omschakeling in levensovertuiging van zijn personage weer te geven, de onmacht van zijn situatie te benadrukken en zijn gevoelens in de kleinste details (handgebaren, gezicht-uitdrukkingen) te laten zien. De twee voelen elkaar aan, maar weten hun rol ook met verve neer te zetten in de momenten dat ze alleen op het doek verschijnen. Vooral de ervarenheid van Sprouse komt hier goed naar voren, hij draagt de emotionele scènes als een pro en weet keer op keer te raken.

Justin Baldoni (Rafael in Jane The Virgin) debuteert als regisseur met ‘Five Feet Apart’ en zet qua camerawerk een rauwe versie neer. Niet teveel poespas, geen snelle scènes maar lange shots waarin de acteurs echt de tijd krijgen om hun personages zo goed mogelijk neer te zetten. Hiermee weet hij te verrassen en de setting van het ziekenhuis in zijn volle zwaarte te laten zien. Het scenario, geschreven door Tobias Laconis en Mikki Daughtry leent zich hier ook perfect voor. Zij zetten met ‘Five Feet Apart’ een ontroerend, hartverscheurend verhaal neer dat grote indruk maakt. De zwaarte van de film had voor mij wel enigszins onderbroken mogen worden met wat luchtige momenten om zo ook een adempauze te bieden aan de kijker. Maar dat is maar een klein punt op een verder buitengewoon prachtige film.

‘Five Feet Apart’ neemt je mee in de emotionele rollercoaster die patiënten met taaislijmziekte dagelijks doormaken. Ontroerend, hartverscheurend maar vooral prachtig vertelt.

Heb jij ‘Five Feet Apart’ ook gezien? Laat het weten bij de reacties!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.