Filmrecensie: ‘Godzilla’

Nadat we in 2014 in de wereld van Godzilla en de monsters doken, was het dit jaar voor Warner Bros. tijd om weer een uitstapje te maken met het zeemonster. Begin deze maand bracht de filmmaatschappij de blu-ray van de film uit en stuurde een exemplaar op naar Boekhopper.

‘Na het wereldwijde succes van Godzilla uit 2014 en Kong: Skull Island uit 2017, volgt het volgende hoofdstuk uit de ‘MonsterVerse’ van Warner Bros. Pictures en Legendary Pictures: Godzilla: King of Monsters. Een episch actie-avontuur waarin Godzilla tegenover de meest populaire monsters uit de popcultuur geschiedenis staat.

Het nieuwe verhaal volgt de heldhaftige daden van het cryptozoölogische instituut ‘Monarch’. De leden nemen het op tegen immens grote monsters, waaronder de machtige Godzilla, die in botsing komt met Mothra, Rodan en zijn grootste aartsvijand: de driekoppige koning Ghidorah. Wanneer deze eeuwenoude monsters– waarvan werd gedacht dat het enkel mythische wezens waren – weer opstaan, strijden ze allemaal om de macht, waardoor het bestaan van de mensheid in gevaar komt.’

Monsters die uit de zee herrijzen, tentakels die door de grond naar de oppervlakte kronkelen en feniksachtige creaties die uit lava naar boven komen. Godzilla is back en hoe! Met steractrice Millie Bobby Brown, realistisch Computer-generated imagery (CGI) werk en spectaculaire special effecten.

Ik ben zelf niet zo voor de zware cgi films, maar was toch erg benieuwd naar de tweede Godzilla film. De eerste film ontving lovende recensies en toen Warner Bros. bekendmaakte dat ‘Godzilla: King of the monsters’ ook op blu-ray uitkwam heb ik dan ook meteen een middag vrij gepland. Want met deze film, die meer dan twee uur duurt, is dat ook wel nodig. Zoals ik al schreef is de sequal wederom een visueel spektakel geworden. Het CGI team heeft monsters gecreëerd die angstaanjagend realistisch overkomen. Van bewegende haren tot schubben die tot in de details kloppen. Alles is loepzuiver en voelt daardoor erg ‘echt’ aan. Eén van de redenen waardoor je ook meteen in het verhaal zit.

”Godzilla: King of the monsters’ is een ode aan het CGI werk door de prachtige, gedetailleerde visuals die zijn gemaakt’

Een belangrijk ander component daarbij is het acteerwerk, want wat heeft de regisseur Michael Dougherty een geweldige cast samengesteld. Te beginnen met natuurtalent Millie Bobby Brown. Ieder netflix-kijkende filmliefhebber kent haar natuurlijk van de hitserie Stranger Things waar ze al hoge ogen gooide, maar in Godzilla laat Brown haar talent nog meer spreken. Ze overtuigt in de ontroerende scènes, staat haar mannetje in de vele actie momenten en zet over het algeheel een geloofwaardige rol neer. De film komt ook deels op haar schouders terecht, een lastige taak in een belangrijke reeks, maar Brown laat zien dat ze dit met verve kan dragen en klaar is voor het grote werk. In Kyle Chandler (die de rol van haar vader vertolkt) en Vera Farmiga (die de rol van de moeder op haar neemt) vindt ze tevens de perfecte sparringpartners. De drie sluiten naadloos op elkaar aan en weten met hun acteerwerk een overtuigend verhaal naar het witte doek te brengen.

Klopt dan alles aan deze film? ‘Godzilla: King of the monsters’ was voor mij een tikkeltje aan de lange kant. De teller stopt op twee uur en een kwartier, maar een half uur korter had zeker niet misstaan. Het verhaal kabbelt, door de lengte, op sommige momenten voort. Hierdoor mist de film meerdere malen de spanning die wel vereist is om het interessant te houden. Hadden de filmmakers ervoor gekozen om de scènes elkaar in iets rapper tempo te laten opvolgen, dan was dit zeker voorkomen. Desalniettemin doet het voor mij niet heel veel afbreuk aan de film. Het verhaal blijft het merendeel van de film overeind en ook spannend genoeg om door te kijken. Waardoor je ook bij de iets ‘rustigere’ momenten wilt weten hoe het verhaal gaat eindigen.

‘Godzilla: King of the monsters’ is een ode aan het CGI werk door de prachtige, gedetailleerde visuals die zijn gemaakt, sprankelt door het acteerwerk en weet genoeg te boeien om aan de buis gekluisterd te blijven.

Heb jij ‘Godzilla: King of the monsters’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van de film vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.