Beeld je even in: je nestelt jezelf in dat favoriete hoekje van de bank, met een lekker mok thee en een heerlijke chocoladereep terwijl een fijne feelgood film of juist een spannende actiefilm zorgt voor home entertainment. Zie je het al voor ogen? Deze tijd vraagt om je huis te veranderen in een cosy bioscoop waar je geniet van de ene naar de andere topfilm. De aankomende vier weken brengt Boekhopper in samenwerking met Pathé Thuis je Filmish Friday! Iedere week wordt er een film uitgelicht voor een beetje home entertainment in deze aparte tijden. Te beginnen met de indrukwekkende documentaire ‘Honeyland‘

Hatidze woont in alle rust met haar zieke moeder in de bergen van Noord-Macedonië, waar ze de kost verdient met het verkopen van de honing die ze oogst van de velen bijenkolonies die ze verzorgt. Hatidze leeft een sober bestaan, gelooft in de kracht van de natuur en brengt haar dagen het liefst door op de hoge bergen om haar heen. Haar rustige leven wordt op een dag flink verstoort als een rumoerige familie arriveert met een oude caravan. Hoewel Hatidze de familie al snel meeneemt in haar levensstijl, blijken de twee niet helemaal op elkaar aan de sluiten.
Kleine zoemende insecten, die een groot gedeelte van onze voedselketen bepalen. Bijen zorgen namelijk niet alleen voor de meest lekkere, zoete honing, maar spelen ook onder andere een grote rol in het bestuiven van de gewassen die later onze maaltijd vormen. De kleine, slimme beestjes spelen een hoofdrol in de veel geprezen documentaire Honeyland. Een documentaire die het prachtige werk van imker Hatidze beeldend maakt, maar je daarnaast ook meeneemt in het rauwe leven in Noord-Macedonië.
In ‘Honeyland’ volgen we de excentrieke Hatidze, een krachtige vrouw die samen met haar moeder in een klein huisje in de natuur van Noord-Macedonië woont. Om hun sobere bestaan te kunnen bekostigen spendeert Hatidze haar dagen met het bezoeken van de velen bijenkolonies die ze heeft om zo honing te kunnen oogsten, die ze later op de plaatselijke markt verkoopt. En net zo excentriek als Hatidze is, zo ook haar uitoefening van het beroep imker. Haar bijen leven namelijk niet in kasten op de grond, maar hoog in de rotsen, in boomstammen en tussen de stenen. Hatidze heeft het imker zijn tot een kunst verheven en laat zien hoe vredelievend ze omgaat met de dieren. Zo oogst ze altijd maar de helft van de raten, zodat de bijen zelf de andere helft kunnen gebruiken.
‘Een documentaire die ontroert en pakt vanaf de eerste minuut!’
De makers van ‘Honeyland’ brengen het verhaal van deze krachtige vrouw prachtig in beeld. We gaan op pad met Hatidze in de bergen als we over haar schouder meekijken terwijl ze de honing oogst op een dun rotsrandje, lopen we met haar over de adembenemende mooie vlaktes van Noord-Macedonië en zitten naast haar in het kleine huisje waar ze haar moeder verzorgt. ‘Honeyland’ is interessant portret over een krachtige vrouw en haar bijen. Een portret dat steeds pakkender wordt zodra de nieuwe familie zijn intrek neemt in het natuurgebied en daarmee een belangrijk nieuw onderwerp aansnijdt in de documentaire: het leven in Noord-Macedonië. De filmmakers hebben ervoor gekozen om het harde leven in de natuur in al haar rauwheid bloot te leggen en daarmee niet alleen in interessant portret neer te zetten, maar ook één waar je je ogen niet van los kunt rukken. Je wilt weten hoe het afloopt met Hatidze en de familie, juicht met hun mee tijdens de mooie momenten in hun leven en pinkt een traantje weg als er iets heftigs gebeurt.
De filmmakers brengen je dichtbij de hoofdpersonages waar je daardoor al snel een band mee vormt. Naast de krachtige personages stond ik vooral versteld van het prachtige film- en regiewerk. Er is niet gekozen voor de gebaande paden, zo horen we Hatidze pas praten nadat we haar tien minuten volgen, waardoor je haar niet meteen leert kennen maar gaandeweg de docu steeds meer over haar te weten komt. Daarnaast leent de prachtige Macedonische natuur zich voor de meest prachtige shots. Denk aan silhouetten van de hoofdpersonages als zij ’s avonds over de bergen lopen en veel close up momenten waarbij je de emoties in de ogen van Hatidze en de familie ziet.
Deze documentaire wist mij compleet van mijn sokken te blazen door de pakkende verhaallijn, het krachtige hoofdpersonage en het adembenemend mooie filmwerk. Een film voor de echte documentaireliefhebber die ontroert, raakt en pakt vanaf de eerste minuut.
Heb jij ‘Honeyland’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van deze documentaire vindt!