Hij gaf de kleine zeemeermin haar stem en het beest uit Bella & het beest een kans om zijn emoties te uiten. Howard Ashman, de man achter de bekende muziekteksten in Disneyfilms als Aladdin, The Little Mermaid en Beauty and the Beast. Een creatief talent die muziek schreef die we tot op de dag van vandaag nog meezingen. Tijd voor Disney om hem te eren met zijn eigen documentaire ‘Howard’. Vandaag verschijnt de docu op Disney Plus.
‘In Howard, de documentaire geregisseerd door Don Hahn (van onder andere Beauty en the Beast) wordt het verhaal vertelt van Howard Ashman. De geweldige tekstschrijver achter Disney-klassiekers als ‘Prince Ali’ en ‘Belle’ en de maker van musicals zoals het immens populaire Little Shop of Horrors. In deze documentaire zien we het leven van Howard voorbijkomen aan de hand van archiefbeelden, foto’s en interviews met zijn vrienden en familie. Een intiem inkijkje in het leven van een briljante tekstschrijven die helaas vroegtijdig overleed aan de gevolgen van aids.’
Disneyfilms, we zijn er allemaal waarschijnlijk wel mee opgegroeid. Belle en het beest, Aladdin, Assepoester, het vormt de dagelijkse sugarcoated kijkplezier van veel kinderen. Een ding wat er voor mij altijd uitsprong in de films was de muziek, voor mij maakte dat echt het verhaal. Muziek die we van tijd tot tijd nog wel eens voorbij horen komen, en die keer op keer een glimlach op je gezicht brengt. Wat voor mij de muziek van Disney altijd zo speciaal maakt, is niet alleen de meest catchy melodieën, maar vooral de sprekende teksten, waarin je echt een personage leert kennen. De man achter veel van deze teksten is een ware Disney legende, Howard Ashman.
Ashman vroege carrière begon in het ruige New York waar hij samen met zijn geliefde een theater begon. Hoewel niet iedere musical een succes was, brak hij door met Little Shop of Horrors (van het lied Suddenly Seymour), waar hij zowel de regie voor deed als de teksten voor schreef. Zijn echte bekendheid kwam echter toen hij drie bekende Disney-films voorzag van de meest mooie liedjes. Zijn werk werd gevierd, hij won een Oscar, maar tegelijkertijd werd hij ziek en stortte zijn wereld beetje bij beetje meer in. In ‘Howard’ vertellen zijn vrienden en familie op een prachtige manier over het werk van hun geliefde. Zijn passie, zijn creativiteit en inventiviteit lopen als een rode draad door het verhaal. We krijgen een exclusief inkijkje in zijn leven door foto’s, oude opnames en interviews.
‘Deze documentaire is niet alleen een prachtig eerbetoon, het is een beleving op zichzelf’
In het begin moest ik wennen aan deze documentaire. Ik hou van documentaires door de prachtige bewegende beelden, de levendigheid op het scherm door de vele mensen die worden geïnterviewd voor de camera. Maker Hahn kiest echter voor een hele andere insteek. Het eerste halfuur zien we alleen foto’s van Howard voorbijkomen, waarbij zijn vrienden en familie commentaar geven. Geen van allen komt in beeld. Hoewel ik enigszins moest wennen aan deze insteek en benieuwd was waar het heen ging, werkt deze insteek perfect. De foto’s van Howard zijn intrigerend, zorgen ervoor dat je niet weg kunt kijken. Voor iemand wiens hele leven in het teken stond van gesproken teksten en muziek eert Hahn de gevierd tekstschrijver met deze documentaire op een prachtige manier. Hij stelt geluid voorop, laat je luisteren naar de muziek en de gesprekken, op de manier waarop Howard de wereld zag.
‘Howard’ is een intrigerende documentaire, die pakt vanaf de eerste minuut. Een voorbeeld voor iedereen die zijn eigen pad volgt, zijn eigen doelen nastreeft en niet bang is om tegen de stroom in te lopen. Maar vooral is het een prachtig eerbetoon aan een Disney legende die zoveel heeft betekend voor de animatiefilm industrie. Iemand die het belang zag van goede muziek in films, een pionier, een inspiratie. Ik kan niet anders zeggen dan dat ‘Howard’ een documentaire is die je meegemaakt moet hebben, het is een beleving.
Heb jij ‘Howard’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van deze documentaire vindt!